- vélemény

Átlag: 4.96 (12 szavazat)

Kategória:

Közzétéve 2022 július, 28 - 10:10

Termetről és a színről!

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 600 Forint
Vonalkód: 13804

Nem is gondolnánk,milyen külömbségek vannak a lovak termetét, színét illetően.Micsoda méretkülömbségek vannak!A póni is és a nagy ló is lovak, a lófélékhez tartoznak.

Azok az állatok, amik egy fajtához tartoznak, azonos tulajdonságokkal rendelkeznek.Sokszor teljesen egyformák.Ezt érthető,hiszen ugyanattól az őstől származnak.Ugyanarról a területről, ugyanaz volt a “bölcsőjük” a fajta azonosság könnyen felismerhető.De vigyázat mert több mint 180 fajta létezik, és mindeggyik különbözik a másiktól.

Általában minnél kisebb egy ló,annál erősebb, ellenálóbb, kitartóbb, egyszóval szívósabb.Az amerikaik és az angolok póninak nevezik azokat a lovakat, amelyek szívósak, legyenek kicsik vagy nagyok.Franciaországban a póni hivatalosan az a ló, amelynek magassága maximum 1,47 m, ugyanakkor s camarguei lovak mérete sokszor kevesebb mint 1,47m.

A lovak mérete elég változatos,némelyik csak 1 m magasságú, s másik meg majdnem 2 m-es.Színü, szintén eltér.Általában ugyanahoz a fajtához tartozó lovak színe egyforma.Így a  camerguei és a lipicai lovak fehérek, a sárga haflingerek világos szőrűek s pintok két színűek, stb.

Léteznek még olyan fajták,amelyek tagjai bármilyen színűek lehetnek.Így már kevésbbé könnyű őket felismerni.

MIK AZOK A MELEGVÉRŰ ÉS HIDEG VÉRŰ LOVAK?

Válaszom:

A lovaknak két nagy csoportja létezik.A meleg vérűek és a hideg vérűek.

A meleg vérű lovak fürge, élénk és ideges állatok.Fizikailag könnyű fajtához tartoznak, így általában lovaglásra használják őket.A nehéz, hideg vérű lovak nyugodtak, zömökebbek, és teherbíróbbak.Számukra a teherhúzás a megfelelő.

Felhívom a figyelmet arra,hogy az alaptulajdonságok gyakran keverednek.Találhatunk kis és nagyméretű lovakat a hideg vérűeknél, és a meleg vérűeknél egyaránt és ráadásul minden színben.

És akkor még a kevert fajtákat nem is számoltuk ide.Igencsak nehéz lenne besorolni egy nagyméretű kanca és egy meleg vérű mén keresztezéséből származó állatot.

Elmondható és megállapítható,hogy általában a vékonyabb, és könnyebb lovak a melegvérűek csoportjába tartoznak.

Nagy külömbség van egy telivér idegessége, és egy breton ló tökéletes nyugalma között.A telivér versenyló  viszont a breton ló tökéletes állat a paraszti munkákhoz.Mindeggyik a saját alkata szerint.

Ezzel a véleménnyel a teljesség igénye nélkül, próbáltam ismereteket nyujtani, bízom benne hasznos mindazok számára, akik a lovakról szeretnének ismereteket szerezni.

+Erősségek

Hasznos ismereteket nyújt!

-Hátrányok

Csak a lényeg került leírásra!

janosom

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments

Más vélemények

 fotók

2022.08.10

+1

Ritkaságokról!

Tekintsünk vissza a múltba! Régen a lovascsapat minden lovának ugyanolyan színűeknek kellett lenniük.Mivel nehéz egyformán foltos pintokat találni, a katonák inkább a sárgásvöröseket, a...
 fotók

2022.08.08

Munkalovakról amit fontos tudni!

Már írtam pár véleményt a lovakról, igyekeztem lényegre törően foglalkozni ezekkel a témákkal.Nem írtam véleményt azonban az igáslovakról.Nagyon fontos lovak ezek, különösen a régi időkben kizárólag...
 fotók

2022.08.02

Kiemelendő lófajtáról!Arab ló!

Előző véleményeimben már elég sok témával foglalkoztam, a lovak történetétől kezdve egyébb dolgokkal, melyek némi ismereteket nyújthatnak ezekkel a szép, okos, hasznos állatokkal kapcsolatban.Úgy...