- vélemény

Átlag: 4.96 (12 szavazat)

Kategória:

Közzétéve 2022 augusztus, 02 - 8:08

Kiemelendő lófajtáról!Arab ló!

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 500 Forint
Vonalkód: 13834

Előző véleményeimben már elég sok témával foglalkoztam, a lovak történetétől kezdve egyébb dolgokkal, melyek némi ismereteket nyújthatnak ezekkel a szép, okos, hasznos állatokkal kapcsolatban.Úgy gondoltam,hogy jelen véleményemben egyik kiemelt lófajtával az arab lovakkal is foglalkoznom kell.

Történet erről a lófajtáról:

Ezek a lovak az egész világon megtalálhatóak.A legenda szerint az un. Godolphin Arabiant a tuniszi bej ajándékozta XV. Lajosnak.A királynak azonban nem tettszett a ló.Egy angol lord Godolphin talált rá a lóra, Párizs egyik utcájában.Elég volt egy szempillantás nagyon megtettszett neki és azonnal megvásárolta.Az arab telivérek igáslovak voltak.A vásárló is hintó vontatására használta.

A múlt században angol tisztek akarták összemérni telivérjeiket az arab ménekkel.Ezért a  beduinokat kihívták egy 3000 méteres versenyre.Ők el is fogadták a kihívást, de csak harminc kilóméteresre.Az elején a telivérek vezettek, több kilóméteren keresztül.Ezután azonban az arab lovak utólérték és le is hagyták őket, és nagy előnnyel nyertek.

A célba érés pillanatában is tökéletesen frissek voltak.Ez azt jelentené,hogy ar arab lovak jobbak lennének a telivéreknél?

Válaszom egyértelműen nem.Mindkét fajta bajnok,de mindeggyik a maga területén.

Az arab ló:

Általában 1,40 -1,50 m magas.A színe  szürke, vörösessárga, barnás vöröses, és ritkán, néha fekete.

Nagyon sok országban tenyésztik, megtalálható Európában, Lengyelországban, Ausztráliában, az Egyesült államokban,Néha különböznek azoktól akik  arab területeken nőttek fel.Ennek oka a tenyésztők módszerei, ízlése, a táplálék és az éghajlat is.

A VÉR SZAVA:

Az arab lovat másképpen a ” sivatag lovát” más fajták nemesítésére használják.Lehetetlenség felsorolni mindazokat a fajtákat,amelyeknek őse.Túl sok van belőllük.Egy közülökmaz egész világon ismert a telivér, s versenyló.

A TELIVÉR Angliában 1700 körül a lóversenyek nagy népszerűségnek örvendtek.Így a tenyésztők keresték azokat a fajtákat, amelyekkel nemesíthették a versenylovakat.Ebben a században három arab mént importáltak:

Byerly Turkot

Drley Arabiant és

Godolphin Arabiant.

Keresztezték őket a helyi kancákkal és a leggyorsabb csikókat kapták eredményül.

Megszületett a telivér.Minden telivér ennek a felsorolt három arab ménnek a leszármazottja.

Nagyon sokszor keresztezték őket amerikában a tipikus amerikai lovakkal is.

Annyit még,hogy  ezek a lovak a sivatag lova nem viseli az istállót, még akkor sem szereti ha ott kell élnie.

Röviden ez a véleményem ami tényeken alapul.Remélem,hogy némi imereteket sikerült nyujtanom az arab lovakkal kapcsolatban.

+Erősségek

Csak a legfontosabbak!

-Hátrányok

Csak a legfontosabbak!

janosom

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments

Más vélemények

 fotók

2022.08.10

+1

Ritkaságokról!

Tekintsünk vissza a múltba! Régen a lovascsapat minden lovának ugyanolyan színűeknek kellett lenniük.Mivel nehéz egyformán foltos pintokat találni, a katonák inkább a sárgásvöröseket, a...
 fotók

2022.08.08

Munkalovakról amit fontos tudni!

Már írtam pár véleményt a lovakról, igyekeztem lényegre törően foglalkozni ezekkel a témákkal.Nem írtam véleményt azonban az igáslovakról.Nagyon fontos lovak ezek, különösen a régi időkben kizárólag...
 fotók

2022.08.02

+1

Lópatkolásról!Patkolókovács mesterségről!

PATKOLÓKOVÁCS! Van ilyen mesterség?Sajnos a mai generáció már csak esetleg olvasott vagy halott erről a fontos mesterségről, de nagyon sokan azt sem tudják eszik-e vagy isszák.Gyermekkoromban az...