- vélemény

Átlag: 4.96 (12 szavazat)

Kategória:

Közzétéve 2022 augusztus, 02 - 8:08

Lópatkolásról!Patkolókovács mesterségről!

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 800 Forint
Vonalkód: 13829

PATKOLÓKOVÁCS!

Van ilyen mesterség?Sajnos a mai generáció már csak esetleg olvasott vagy halott erről a fontos mesterségről, de nagyon sokan azt sem tudják eszik-e vagy isszák.Gyermekkoromban az utcánkban volt egy kovács műhely, ahol lovak patkolását is vállalta a mester.Még mindig az orromban érzem a tüzes patkó által okozott szagot a patkolandó ló patájában.Bizony a feltüzesített patkót a kovács rányomta a ló patájára ami sistergett, sült, belesült és borzalmas szagokat áraztott.Nagyon sajnáltam a lovat, azt hittem ez fáj neki, de a mester megnyugtatott,hogy egyáltalán nem fáj ez a művelet a lónak.

A patkoló kovács nemhogy problémát okoz a lónak a patkolással, hanem jót tesz neki.Gyakran mondját,hogy ” rossz láb, rossz ló” mert ha a ló nem tud rendesen járni, akkor már nem is jó ló.

A patkolókovács feladata,hogy rendben tartsa a lovak lábait.Munkája nagy szakértelmet kíván, igazi művészet ez a mesterség.

Aki nem tudná a lovak patájára a vasból készült patkót speciális patkószögekkel, kalapáccsal szögeli fel a kovács.

Tehát a patkóláshoz, szegekre, patkóra kalapácsra is szükség van!

Így néznek ki a patkók!

Ilyeneke a patkószögek!

És természetesen jó erős kalapácsra is szükség van sőt vasfogóra is ami szintén speciális a patkoló kovács használja a tüzes patkót azzal fogja meg és illeszti fel a ló patájára ami nagyon vastag szaru szinte egy tömör csonthoz hasonló.

Aki lóval foglalkozik annak nagyon fontos,hogy naponta tisztítsa le a ló lábát, a patát erős gyökér kefélvel tisztítsa le, és fontos megvizsgálni a patkók állapotát is.Akkor kell újra patkóltatni, amikor a szaru már hosszú, kb. 45 naponként, akkor is ha a patkó elkopott, vagy a rögzítő szögek mozognak.

A lovak körme tulajdonképpen a patájuk.Havonta kb. 1 cm-t nő.A természetben saját maguk szabályozzák a hosszúságát.

Ha túl hosszú, akkor kemény, köves talajt keresnek, ha túl rövid, akkor puha talajra mennek.

De amióta az emberek szabályozzák a lovak életét, a lovak nem tudják ezeket a természetes módszereket alkalmazni.

Aszfalton, betonon járva hapar elkopik a patájuk, néha egészen a húsig.Még gyorsabban ha lovasuk is van.Ezért van szükség a patkolókovácsra.Egy igazi “cipészre!”

Régen a patkolókovács maga készítette el a patkókat, ma már üzemben készítik, méret szerint gyártják le, A lovaknak azonban nincs egyforma lábuk.Mielőtt felrakja a patkolókovács választja ki a megfelelő méretet,és a patát a legrövebbre lereszeli levágja,aztán rakja fel a helyére a patkót.A patkót speciális patkószögekkel rögzíti a patához.

A patkolásnak van két módja!

Francia mód amikor a patkolókovács munkáját egy lábtartó inas segíti, ő emeli fel a ló lábát megfelelő magasságba helyzetbe.

Angol módon patkolásnál csak a patkolókovács dolgozik vele.

A patkót fellehet tenni melegen és hidegen is mindkét módanak ugyanolyan eredményesnek kell lenni.

Érdekesség még,hogy a lovak néha veszekednek.Sőt meg is rúgják egymást.Ez patkolás nélkül ritkán veszélyes.Viszont ha megvannak patkolva,könnyen megsebzik egymást.

Ezért is fontos,hogy ne hagyjunk két patkolt lovat a legelőn,kettesben ha nem vagyunk hallótávolságon belül.

Annyit még szeretnék megjegyezni,hogy a patkolókovács mesterség nagyon fárasztó,sokat kell görnyedni és nem is veszélytelen.

Ezt a véleményt azoknak szántam akik csak igen keveset tudtak a patkolókovács mesterséggel kapcsolatban.

+Erősségek

Ritka mesterség de fontos!

-Hátrányok

Nem tudtam csak vázlatosan írni!

janosom

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments

Más vélemények

 fotók

2022.08.10

+1

Ritkaságokról!

Tekintsünk vissza a múltba! Régen a lovascsapat minden lovának ugyanolyan színűeknek kellett lenniük.Mivel nehéz egyformán foltos pintokat találni, a katonák inkább a sárgásvöröseket, a...
 fotók

2022.08.08

Munkalovakról amit fontos tudni!

Már írtam pár véleményt a lovakról, igyekeztem lényegre törően foglalkozni ezekkel a témákkal.Nem írtam véleményt azonban az igáslovakról.Nagyon fontos lovak ezek, különösen a régi időkben kizárólag...
 fotók

2022.08.02

Kiemelendő lófajtáról!Arab ló!

Előző véleményeimben már elég sok témával foglalkoztam, a lovak történetétől kezdve egyébb dolgokkal, melyek némi ismereteket nyújthatnak ezekkel a szép, okos, hasznos állatokkal kapcsolatban.Úgy...