- vélemény

Átlag: 4.96 (12 szavazat)

Kategória:

Közzétéve 2022 augusztus, 08 - 12:12

Munkalovakról amit fontos tudni!

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 700 Forint
Vonalkód: 13862

Már írtam pár véleményt a lovakról, igyekeztem lényegre törően foglalkozni ezekkel a témákkal.Nem írtam véleményt azonban az igáslovakról.Nagyon fontos lovak ezek, különösen a régi időkben kizárólag szinte ezek igénybe vételével történt többek között a földművelés.A mezőgazdaság nélkülözhetetlen állata volt, de még sok helyen mindig használják őket.

Ezek az erős izomzatú erős csontvázú és izmos lovak nem mindig nagyok.Sokkal nyugodtabbak,mint a könnyebb  meleg vérű fajtestvéreik, ezét hideg vérű lovaknak nevezik őket.

MIK AZOK A PARÁDÉS LOVAK?

Ha valaki igáslovakat tart, szereti feldíszíteni őket, minden lehetséges alkalommal.Gyakran vesznek részt hagyományőrző felvonulásokon,és ünnekepen.A debreceni virágkarneválon mindig találkozunk ilyen lovakkal.

Befogják ezeket a lovakat ekér húzni, földet boronálni, sőt régen cséplőgépeket üzemeltettek körbe körbe kelett járniuk a gép működéséhez.Vitték és ma is viszik a rakományokat, szénabálákat szállítanak velük stb.

Ezek a nehéz járású lovak évszázadokon keresztül a parasztok és a szekeresek társai voltak.Szekereket, kocsikat, taligákat és uszályokat is vontattak.A mai mondern világban azonban a traktorok és kamionok vették át helyüket.Fajun azonban még ha ritkán is, de találkozhatunk velük.A változás bekövetkezése után azonban a gazdák kezdték eladni a lovaikat, sokukat a mészárszékeknek.Ezután már főleg húsuk miatt tenyésztették őket, egyre több ló került a húspultokra.

Az erős és hatalmas gépeknek is megvannak azonban a korlátaik.Pl. a traktorral szemben a ló minden hótorlaszon át tud kelni.

Nem teszi tönkre a talajt, a fiatal hajtásokat, miközben kivonszolja a farönköket is az erdőből ahová a traktor besem tudna menni.A ló nem fogyaszt benzint,csak füvet és takarmányt.Mindezek olyan dolgok, olyan előnyök amiket a modern gépek sem tudnak mindig teljesíteni.

Vissza régmúltba!

Mivel a ló  erőteljes, szívós és rendkívül alkalmas a mezőgazdasági munkára,egyre többen használják ismét egyes országokban.

Régen a lovak elé szarvasmarhát is befogtak, melynek nyugalma visszafogta a ló idegességét.Ami pedig az öszvéreket illeti, azok még szívósabbak.A ló adta az erőt, az öszvér a szívósságot, így gyakran együtt fogták be őket a munkákra.

A Bretonok ma is nagyon szeretik a lovakat használni a munkálatokhoz.Ha megkapálják a földet, a káposzta, és az aricsóka sorok között, szeretik használni.Lábukkal kevesebb földet taposnak le, mint a traktorok.Az erdőkben a lovakat egyre jobban használják újra a farönkök szállítására. Bizonyos feladatoknál a lovak újra megtalálták a régi szerepüket.

Ma a nehéz igáslovakat két csopotra osztják:

– a súlyosak sajnos a mészárszékre kerülnek,

-az izmosakat munkavégzésre fogják.

Öröm velük a munka ,azok számára akik irányítják, vezetik őket.

Röviden, velősen, ennyit szerettem volna kifejteni az igáslovakkal kapcsolatban.Remélem hasznos mindazok számára akiket érdekel a téma.

+Erősségek

Ritkaság ma már!

-Hátrányok

Vázlatos!

janosom

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments

Más vélemények

 fotók

2022.08.10

+1

Ritkaságokról!

Tekintsünk vissza a múltba! Régen a lovascsapat minden lovának ugyanolyan színűeknek kellett lenniük.Mivel nehéz egyformán foltos pintokat találni, a katonák inkább a sárgásvöröseket, a...
 fotók

2022.08.02

Kiemelendő lófajtáról!Arab ló!

Előző véleményeimben már elég sok témával foglalkoztam, a lovak történetétől kezdve egyébb dolgokkal, melyek némi ismereteket nyújthatnak ezekkel a szép, okos, hasznos állatokkal kapcsolatban.Úgy...
 fotók

2022.08.02

+1

Lópatkolásról!Patkolókovács mesterségről!

PATKOLÓKOVÁCS! Van ilyen mesterség?Sajnos a mai generáció már csak esetleg olvasott vagy halott erről a fontos mesterségről, de nagyon sokan azt sem tudják eszik-e vagy isszák.Gyermekkoromban az...