- vélemény

Átlag: 4.96 (12 szavazat)

Kategória:

Közzétéve 2022 július, 20 - 16:16

Lovak hierarchiája, 3. rész!

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 500 Forint
Vonalkód: 13778

Hihetetlen, de igaz,hogy a lovaknál is léteznek vezetők és alárendeltek!

A mén támadás esetén első reakciója,hogy menekül.Ez azonban nem jelenti azt, hogy gyáva lenne.

Szükság esetén szembe fordul a támadóval,még olyan hatalmas ellenséggel is mint a puma.Bokszol a mellső lábaival, és rúg a hátsókkal.És ha még a fogait is használja, a nagy macskát képes harcképtelenné tenni.

Sokan azt hiszik,hogy a lovak tiszteletben tartják a hierarchiát, akkor is, ha más helyre vonulnak.Amikor menekülnek,vagy a vízhez vonulnak, csak a vezető mén és a legidősebb kanca megy elől, a többiek úgy követik őket,ahogy akarják.Szinte mindig a barátjuk társaságában.

A mének közötti igazi harc ritka,a legerősebbek általában megfélemlítik a többieket.

Mint az emberek. a lovak is különböznek egymástól, mindeggyikük külön egyéniség.

Egyes lovak félősek, mások vakmerőek: egyesek alárendelik magukat, mások hatalomra vágyók.

Egyesek parancsolnak, mások engedelmeskednek.A mén ugyanolyan kapitány ,mint egy hajóskapitány.Senki nem szegheti meg parancsait.Helyettese a legöregebb kanca.

Aztán jönnek a segédvezetők és végül a beosztottak.

Kemény megfogalmazás!

Okosabbak mint az emberek!Tudósok megfigyelték,hogy a lovaknál érdekes módon alakul a hierarchia.Az embereknél az alárendeltek igyekeznek a főnök helyét mielőbb elfoglalni.Sajnos erre sok példa van, erkölcstelen,gátlástalan trükköket is bevetnek a főnök kifúrására, helyére lépése érdekében.(Engem már 53 évesen kezdtek furkálni,de hamar rájöttem és sikerült leállítanom az illetőt)

A lovak viszont sokkal okosabbak.Ha egyszer egy rend megszilárdult a ménesben, ritkán alakul át. mindenki igyekszik saját helyét ,megtartani.A magasabb rangú ló fenyegető gesztusára a gyengébb mindig visszavonul.Igazi lázongások soha nincsennek.

Az egyetlen eset, amikor a már kialakult hierarchia  veszélybe kerül, egy új érkezése.

Egy új KANCA érkezése.Gyakran napokba kerül, amíg megtanulja,hogy ki parancsol,hogy kinek kell engedelmeskednie.Ez az esemény előidézhet galibát,  farba rúgást, harapást.

VEZETŐK HARCA!

Micsoda szolgálat vezetőnek lenni egy mén számára.Először is meg kell verekednie, hogy hárem vezetője legyen, és meg kell védeni övéit a veszedelmektől.Kemény feladat!Ám a mének közötti harc nem mindig erőszakos.Gyakran csak megfélemlítésről van szó, az erősebb a gyengébbet menekülésre kényszeriti.De amikor két jelölt valóban megverekszik, a harc nagyon vaddá válik.

A hátsó lábaikra nehezednek,a mellsőkkel bokszolnak, és igyekeznek a másikat megharapni, a nyakukon vagy a szügyükön.

Általában a harc azzal végződik,hogy a gyengébb elillan.De az is megtörténhet,hogy megsebesül.Ha az álkapcsuk vagy lábuk eltörik, néhány nap múlva elpusztulnak.

A vezető mén éjjjel nappal figyel.Látszólag nyugodtan legel, távolabb a csapattól.De ő a legéberebb!Folyamatosan figyeli a látóhatárt, fülel a legapróbb neszre, és figyeli a szél által távolról hozott szagokat is.Hát nem csodálatos radar?

Csak néhány percet alszik naponta, állva.Máris éber ha veszély közeleg.

Igyekszem folytatni!Remélem, véleményem hasznos volt!

+Erősségek

Igazi érdekességek!

-Hátrányok

Csak a lényeg!Vázlat!

janosom

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments

Más vélemények

 fotók

2022.08.10

+1

Ritkaságokról!

Tekintsünk vissza a múltba! Régen a lovascsapat minden lovának ugyanolyan színűeknek kellett lenniük.Mivel nehéz egyformán foltos pintokat találni, a katonák inkább a sárgásvöröseket, a...
 fotók

2022.08.08

Munkalovakról amit fontos tudni!

Már írtam pár véleményt a lovakról, igyekeztem lényegre törően foglalkozni ezekkel a témákkal.Nem írtam véleményt azonban az igáslovakról.Nagyon fontos lovak ezek, különösen a régi időkben kizárólag...
 fotók

2022.08.02

Kiemelendő lófajtáról!Arab ló!

Előző véleményeimben már elég sok témával foglalkoztam, a lovak történetétől kezdve egyébb dolgokkal, melyek némi ismereteket nyújthatnak ezekkel a szép, okos, hasznos állatokkal kapcsolatban.Úgy...