Közzétéve 2022 október, 17 - 9:09

Ettél már szőlős rakott kalácsot?

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 1600 Forint
Vonalkód: 14244

Én még csak fél éve halottam a szőlős rakott kalácsról.Azt tudtam,hogy a szőlő nagyon egészséges gyümölcs, nagyon sok fajtája van, de amit még tudni kell rólla, az a következő:

Minden szőlőfajta nagyon gazdag tápanyagokban,különösen ásványi anyagokban és vitaminokban.Itt a szőlő szezon, a szüret a borkészítés ideje is.Tudni illik,hogy valójában az egészségügyi szempontokat figyelembe véve a f e k e t e szőlőt tartják a legtáplálóbbnak.Legtöbb egészségügyi és táplálkozási szakértő a nagyon sötét színű szőlőt ajánlja fogyasztásra.

Ezek között a  legismertebbek az OTHELLÓ!

A MERLOT!

ÉS A NÉRÓ FAJTA!

De ezen bevezető után térjük rá a véleményem tárgyára a kalács elkészítésére, melynek receptjét közeli rokonomtól kaptam.

Ennek a kalácsnak az elkészítése mindössze 30 perc. és a sütése.

HOZZÁVALÓK 6 SZEMÉNYRE!

60 dkg szőlő /ajánlom az Othellót/

7 dl tej

10 dkg cukor

1 tasak vaniliás cukor

3 tojássárgája

40 dkg kalács

15 dkg zúzott dióbél

vaj és zsemlemorzsa a sütőtálhoz.

A BORSODÓHOZ:
4 tojás,- 10 dkg porcukor,-1 csomag vaniliás cukor,- 1 evőkanálnyi liszt,-3 dl édes fehérbor.

E L K É S Z Í T É S E !

A szőlőszemeket megmossuk, kettévágjuk, kimagozzuk, és egy  20-30 cm.es hőálló tálaj kivajazunk,és kiszórjuk morzsával.

Következő lépésként  a tejet felmelegítjük, belekeverjük a cukrot, a vaniliás cukrot, és a tojások sárgáját.A kalácsot vékonyra szeleteljük, megforgatjuk a tejben, és a sütőtálba tesszük.

Amikor a kalács felével beterítettük a tál alját, megszórjuk a dió és a szőlőszemek felével.Erre ismét teszünk egy réteg áztatott kalácsot, majd a tetejére szórjuk a visszamaradt dió-és szőlőszemeket.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük, ás a kalácsot 25-30 pecig sütjük.Amikor látjuk,hogy megsült, kivesszük a sütőből és 5 percen át pihentetjük.

Közben a borsodóhoz a tojássárgáját habosra keverjük, a porcukorral, a vaniliás cukorral, a liszttel, majd apródonként hozzáadjuk a bort, a gőz fölött, folyamatosan keverve megsürűsödésig főzzük.Ezután ezt félretesszük.

A tojásfehérjét csipetnyi sóval kemény habbá keverjük, és óvatosan a forró krémbe keverjük.és a kalácshoz kínáljuk.

A tányéron nagyon mutatós, gusztusos!Nem beszélve arról,hogy egészséges és tápláló!

Még egy ritkaságról, érdekességról szeretnék szólni!

SÜLT SZŐLŐ!

Na ki halott már ilyet?Sült banánról már sokan halottak, de sült szőlőról bizonyára kevesen, ezért gondoltam,hogy ezt is ismertetem.

KÉSZÍTÉSE!

A sütőt melegítsük elő 230 fokra.

Tegyük a szőlőszemeket egy tepsibe, és forgassuk meg egy kis olivaolajban.

Addig süssük,amíg a szőlő szétpattan, megpuhul, megfonnyad, és enyhén megpirul.

Ez kb. 25-30 perc.

Tálalhatjuk mogyoróvajas pirítóssal, vagy tehetjük krémsajtos szendvicsre,vagy adhatjuk akár salátához is.

Remélem,hogy aki ezt a véleményt elolvassa, kedvet kap ehez a finomsághoz!

+Erősségek

Tápláló, egészséges!

-Hátrányok

Cukorbetegeknek nem ajánlom!

janosom

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments

Más vélemények

Esély Szakácskönyv 999 recept! fotók

2022.10.17

Csirkemell diós mártással!

Most egy nagyon finom, egészséges ,egyszerű ételt javasolok elkészíteni! Én már többször elkészítettem és elnyerte a családom és vendégeim tettszését is.Ennek az ételnek az elkészítése viszonylag...
Esély Szakácskönyv 999 recept! fotók

2022.10.17

Fehérboros torta!

Ennek a süteménynek a pontos neve: Fehérboros- mousse-torta! Borban az igazság? A bor helyett érdemes szőlőt fogyasztani,hiszen rengeteg jótékony hatása van a szervezetünkre. Rostartalma...
Esély Szakácskönyv 999 recept! fotók

2022.10.17

Pudingos,tejfölös sütemény!

Én még cukrázdában nem láttam ezt a ritka süteményt.Ismerősöm kínált meg ilyennel és annyira finom volt,hogy elkértem a receptet és elkészítettem.Az egész családnak nagyon ízlik és elég gyakran...