Közzétéve 2022 október, 17 - 9:09
Ettél már szőlős rakott kalácsot?
Ár : 1600 Forint
Vonalkód: 14244
Én még csak fél éve halottam a szőlős rakott kalácsról.Azt tudtam,hogy a szőlő nagyon egészséges gyümölcs, nagyon sok fajtája van, de amit még tudni kell rólla, az a következő:
Minden szőlőfajta nagyon gazdag tápanyagokban,különösen ásványi anyagokban és vitaminokban.Itt a szőlő szezon, a szüret a borkészítés ideje is.Tudni illik,hogy valójában az egészségügyi szempontokat figyelembe véve a f e k e t e szőlőt tartják a legtáplálóbbnak.Legtöbb egészségügyi és táplálkozási szakértő a nagyon sötét színű szőlőt ajánlja fogyasztásra.
Ezek között a legismertebbek az OTHELLÓ!
A MERLOT!
ÉS A NÉRÓ FAJTA!
De ezen bevezető után térjük rá a véleményem tárgyára a kalács elkészítésére, melynek receptjét közeli rokonomtól kaptam.
Ennek a kalácsnak az elkészítése mindössze 30 perc. és a sütése.
HOZZÁVALÓK 6 SZEMÉNYRE!
60 dkg szőlő /ajánlom az Othellót/
7 dl tej
10 dkg cukor
1 tasak vaniliás cukor
3 tojássárgája
40 dkg kalács
15 dkg zúzott dióbél
vaj és zsemlemorzsa a sütőtálhoz.
A BORSODÓHOZ:
4 tojás,- 10 dkg porcukor,-1 csomag vaniliás cukor,- 1 evőkanálnyi liszt,-3 dl édes fehérbor.
E L K É S Z Í T É S E !
A szőlőszemeket megmossuk, kettévágjuk, kimagozzuk, és egy 20-30 cm.es hőálló tálaj kivajazunk,és kiszórjuk morzsával.
Következő lépésként a tejet felmelegítjük, belekeverjük a cukrot, a vaniliás cukrot, és a tojások sárgáját.A kalácsot vékonyra szeleteljük, megforgatjuk a tejben, és a sütőtálba tesszük.
Amikor a kalács felével beterítettük a tál alját, megszórjuk a dió és a szőlőszemek felével.Erre ismét teszünk egy réteg áztatott kalácsot, majd a tetejére szórjuk a visszamaradt dió-és szőlőszemeket.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük, ás a kalácsot 25-30 pecig sütjük.Amikor látjuk,hogy megsült, kivesszük a sütőből és 5 percen át pihentetjük.
Közben a borsodóhoz a tojássárgáját habosra keverjük, a porcukorral, a vaniliás cukorral, a liszttel, majd apródonként hozzáadjuk a bort, a gőz fölött, folyamatosan keverve megsürűsödésig főzzük.Ezután ezt félretesszük.
A tojásfehérjét csipetnyi sóval kemény habbá keverjük, és óvatosan a forró krémbe keverjük.és a kalácshoz kínáljuk.
A tányéron nagyon mutatós, gusztusos!Nem beszélve arról,hogy egészséges és tápláló!
Még egy ritkaságról, érdekességról szeretnék szólni!
SÜLT SZŐLŐ!
Na ki halott már ilyet?Sült banánról már sokan halottak, de sült szőlőról bizonyára kevesen, ezért gondoltam,hogy ezt is ismertetem.
KÉSZÍTÉSE!
A sütőt melegítsük elő 230 fokra.
Tegyük a szőlőszemeket egy tepsibe, és forgassuk meg egy kis olivaolajban.
Addig süssük,amíg a szőlő szétpattan, megpuhul, megfonnyad, és enyhén megpirul.
Ez kb. 25-30 perc.
Tálalhatjuk mogyoróvajas pirítóssal, vagy tehetjük krémsajtos szendvicsre,vagy adhatjuk akár salátához is.
Remélem,hogy aki ezt a véleményt elolvassa, kedvet kap ehez a finomsághoz!
Tápláló, egészséges!
Cukorbetegeknek nem ajánlom!
janosom
Ajánlom
Szabálysértés bejelentése
Minden hozzászólás