- vélemény

Átlag: 4.96 (12 szavazat)

Kategória:

Közzétéve 2022 július, 20 - 16:16

Beszélgessünk a lovakról!

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 600 Forint
Vonalkód: 13770

A közelmúltban találtam rá a lovak világa című könyvre és nagyon felkeltette érdeklődésemet.Kiskorom óta szerettem a lovakat, a közelben lakó kedves, idős ember gyakran elvitt engem a lovaival a határba valamilyen terméket szállítani és később már azt is megengedte,hogy én hajtsam a lovakat, fogjam a gyeplő szárát.Segítkeztem a lovak ápolásában, etetésében stb.

A lovak szeretete tehát már  gyermekkoromra nyúllik vissza.Lovon lovagolni soha nem állt módomban, nem tudom milyen érzés lehet,de nagy valószínűséggel még kiszeretném próbálni.

Amint utána olvastam a lovak történetének, megtudtam,hogy a világon 180 lófajta létezik.Van köztük olyan fajta is amelynek magassága alig érin el az 50 cm-t, ez a törpeló vagy más néven falabella.Ennek ellentéte a shire,amely magasabb mint 2 m.a legnagyobb lófajta a világon.

A kisméretű pónikkal főleg a szénbányákban dolgoztak, hiszen ott kevés hely van a mozgáshoz,Aki bővebben szeretne foglalkozni a lovakkal megfelelő anatómiai és egyébb ismeretekre van szükség.Alapvető,hogy ismerje a ló testrészeit.

Ezért is tettem fel egy képet a ló anatómiájáról.

A ló egy nagyméretű állat, nagyobb hatást tesz rád, mint egy macska.De nem mindig volt ilyen nagy,és nem is futott mindig ilyen gyorsan, ahhoz,hogy ilyen legyen mint most, évmillióknk kelett eltelniük.

Térjünk vissza a múltba!

Az ős lovaknak karmos ujjaik voltak.Évmilliók alatt alakult át,hogy gyorsabban fusson, hogy elmeneküljön a vadállatok elől, hogy fennmaradjon.

Az archeológosok Afrikában találták meg a Heohipuss leszármazottainak csontvázait francia kőbányában néhány db akár 30 millió évesnek látszott,.

A legrégebbi lovak 50 millió évvel ezelőtt éltek.Amint említettem ezek a lovak még kisméretűek voltak és nem, tudtak úgy futni mint a mai lovak.

Nagyságuk alig volt nagyobb egy nyúlnál,fűevő állat volt,Végtagjai öt karmos ujjban végződtek,és csak elrejtőzéssel tudott védekezni a vadálatok elől.Ezek leszármazottai mintegy 40 millió év mulva már 50 cm magas és már csak három ujja van,karmok nélkül.

A következő mintegy 30 millió évvel ezelőtt, a mezők lovai lassanként elhagyták az erdős területeket,ahol addig éltek.

Magasabbak lettek magasságuk már 1 m volt,és lábuk egy-egy kemény patában végződtek.ami a gyorsabb futást tette lehetővé.

Ezek már gyorsabban eltudtak menekülni a  ragadozó ellenségektől.

A mai ló közvetlen őse 11 millió évvel ezelőtt tűnt fel, és a mai lovakhoz hasonlít.Ezek már a  sztyeppét választották lakhelyül,gyorsan tudtak futni,olyan gyorsan mint a szél,veszély esetén gyorsan elmenekültek.

Legjobb módszer a vadálatok ellen az elmenekülés,Ezek a lovak már órákon át képesek voltak futni,számukra ideális hely a sztyepp lett.

A lovak csapatban éltek,életük nagy részét legeléssel töltötték, kiválasztották a legjobb füves területeket.A múlt század végén,

egy csapat vadló élt a gascogne-i dűnéken.Egy híres mén vezette őket, akit a lovak “Napóleonjának” hívtak. zseniális taktikus volt.Minden alkalommal, amikor beakarták fogni csapatát, a következő módon védte meg őket:Hagyta,hogy a befogó emberek a közelbe jöjjenek, aztán hirtelen egy nagyon meredek dűnére vezette csapatát, amelyre a lovas ember már nem tudott felmenni.Csapatát csatasorba állította, elől a csikók, mögöttük a kancák, és leghátul ő állt, hátvédként.Így ügetve nyomta vissza az ellenséget.Támadók nem tudtak ennek a nyomásnak ellenállni, majd Napóleon eltünt a kancákkal és csikókkal együtt.Ezután még mondja azt valaki,hogy a lovaknak nincs eszük!!!!!!

Ez egy nagyon rövid bevezető a lovak világába!

Véleményemet folytatni szeretném!Akit érdekel a téma szívesen segítek, írjon üzenetet, válaszolni fogok!

+Erősségek

Betekintés a lovak világába!Érdekes a téma!

-Hátrányok

Csak a lényeget ismertetem!

janosom

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments

Más vélemények

 fotók

2022.08.10

+1

Ritkaságokról!

Tekintsünk vissza a múltba! Régen a lovascsapat minden lovának ugyanolyan színűeknek kellett lenniük.Mivel nehéz egyformán foltos pintokat találni, a katonák inkább a sárgásvöröseket, a...
 fotók

2022.08.08

Munkalovakról amit fontos tudni!

Már írtam pár véleményt a lovakról, igyekeztem lényegre törően foglalkozni ezekkel a témákkal.Nem írtam véleményt azonban az igáslovakról.Nagyon fontos lovak ezek, különösen a régi időkben kizárólag...
 fotók

2022.08.02

Kiemelendő lófajtáról!Arab ló!

Előző véleményeimben már elég sok témával foglalkoztam, a lovak történetétől kezdve egyébb dolgokkal, melyek némi ismereteket nyújthatnak ezekkel a szép, okos, hasznos állatokkal kapcsolatban.Úgy...