RÓZSA - vélemény

Átlag: 5 (3 szavazat)

Közzétéve 2022 március, 09 - 11:11

RÓZSA

Felhasználási tapasztalat:: párszor
Ár : 1500 Forint

A másik nőnapi ajándékom páromtól, a muskátlin kívül egy gyönyörű rózsacsokor volt. A rózsa is kedvenc virágjaim közé tartozik, virágoskertemben több bokor is található, több féle színben is.

A rózsa a rózsafélék családjába tartozó egyik növénynemzetség, illetve az ide tartozó cserjék, bokrok virága. Körülbelül 200 rózsafajt tart számon a tudomány, ezeknek a többsége az északi félgömbre, főleg a mérsékelt égövre jellemző növény. Előfordul rózsa illetve rózsás kertek, termesztések, ültetvények Mexikóban, a Fülöp-szigeteken és Etiópiában is. Ezeken a helyeken vadon is megterem. . A botanikai fajok (nem nemesítettek) hajtásai tüskések, szőrösek vagy ritkán kopaszak; cserje vagy kúszónövény alkatúak. Magasságuk 2–5 m, a kúszó fajoké 20 m is lehet. Fajaik nagyon változékonyak, könnyen kereszteződnek egymással.

A rózsák többsége lombhullató, szirom hullató. A levelek széle csipkés, és a szárak alsó részés tüskék találhatók. A legtöbb rózsa 5 sziromlevéllel rendelkezik, melyek különböző színűek lehetnek. Lehet piros (amely virág a Valentin napon, nőnapon, a szerelmesek között elterjedt), lehet sötét-bíbor, fehér, sárga vagy akár rózsaszínű is.

A rózsa termése (mely a magokat is tartalmazza) az úgynevezett csipkebogyó, mely több faj esetében is rendkívül gazdag C-vitaminban is. C-vitamin tartalma lehet akár a citroménak tízszerese is. A rózsa termését, a csipkebogyót gyakran fogyasztják növényevő madarak, mint például a pintyőkék és a rigók is.

A csipkebogyó emberi emésztésre is alkalmas, sokak által kedvelt termés. Sajnos szőrös a rózsa termése, a csipkebogyó, melynek (a szőröknek) a fogyasztása viszkető, kellemetlen érzést okoz, így ettől előbb meg kell pucolni, tisztítani a csipkebogyót. Gyógyteát, gyümölcszselét, lekvárt, szörpöt készítenek belőle leggyakrabban, de alkalmas könnyű ételekhez és saláta készítéséhez is.

A rózsa ismertebb alfajai (a teljesség igénye nélkül) A fehér rózsa, erdei rózsa, gyepűrózsa, százlevelű rózsa, sárga rózsa, parlagi rózsa, piroslevelű rózsa, rozsdás rózsa, szentendrei rózsa és az arany rózsa is. Magyarországon honos fajok a vadrózsa, jajrózsa, havasaljai rózsa és a szentendrei rózsa.

.Felhasználásuk típusai szerint lehetnek a rózsák

–       Parkrózsák és középkori rózsák,

–       Kerti rózsák és virágágyi rózsák

–       Kúszó rózsák

–       Miniatűr és patio rózsák (babarózsák)

–       Talajtakaró rózsák

 

 

Érdekesség még a rózsával kapcsolatban, hogy nyaranta Csongrád megyében, Szőregen rózsafesztivált, rózsaünnepet tartanak. Itt lehet látni rengeteg érdekes és szépséges rózsát igazán.

+Erősségek

GYÖNYÖRŰ ÉS ILLATOS

-Hátrányok

TÜSKÉS

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

+2

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments

Más vélemények

RÓZSA fotók

2023.03.10

Rózsa szaporítása akár egész évben is

Egyetlen rózsatőből több tucat új tő szaporítása házi módszerrel Egész évben kísérletezhetsz vele! A rózsák szaporítása, dugványok segítségével nagyon egyszerű, - a siker titka a burgonya! A...
RÓZSA fotók

2022.04.12

+1

Rózsa diadalútjáról!

Rózsa enged, hadd heverjek, éltető karodba, és édes arnyékodba, nyerjek fészket én rideg madár! Már háromezer évvel ezelőtt kezdődött a rózsa diadalútja.A római, görög, arab, majd a török...