RÓZSA - vélemény

Átlag: 5 (2 szavazat)

Közzétéve 2022 március, 09 - 11:11

RÓZSA

Felhasználási tapasztalat:: párszor
Ár : 1500 Forint

A másik nőnapi ajándékom páromtól, a muskátlin kívül egy gyönyörű rózsacsokor volt. A rózsa is kedvenc virágjaim közé tartozik, virágoskertemben több bokor is található, több féle színben is.

A rózsa a rózsafélék családjába tartozó egyik növénynemzetség, illetve az ide tartozó cserjék, bokrok virága. Körülbelül 200 rózsafajt tart számon a tudomány, ezeknek a többsége az északi félgömbre, főleg a mérsékelt égövre jellemző növény. Előfordul rózsa illetve rózsás kertek, termesztések, ültetvények Mexikóban, a Fülöp-szigeteken és Etiópiában is. Ezeken a helyeken vadon is megterem. . A botanikai fajok (nem nemesítettek) hajtásai tüskések, szőrösek vagy ritkán kopaszak; cserje vagy kúszónövény alkatúak. Magasságuk 2–5 m, a kúszó fajoké 20 m is lehet. Fajaik nagyon változékonyak, könnyen kereszteződnek egymással.

A rózsák többsége lombhullató, szirom hullató. A levelek széle csipkés, és a szárak alsó részés tüskék találhatók. A legtöbb rózsa 5 sziromlevéllel rendelkezik, melyek különböző színűek lehetnek. Lehet piros (amely virág a Valentin napon, nőnapon, a szerelmesek között elterjedt), lehet sötét-bíbor, fehér, sárga vagy akár rózsaszínű is.

A rózsa termése (mely a magokat is tartalmazza) az úgynevezett csipkebogyó, mely több faj esetében is rendkívül gazdag C-vitaminban is. C-vitamin tartalma lehet akár a citroménak tízszerese is. A rózsa termését, a csipkebogyót gyakran fogyasztják növényevő madarak, mint például a pintyőkék és a rigók is.

A csipkebogyó emberi emésztésre is alkalmas, sokak által kedvelt termés. Sajnos szőrös a rózsa termése, a csipkebogyó, melynek (a szőröknek) a fogyasztása viszkető, kellemetlen érzést okoz, így ettől előbb meg kell pucolni, tisztítani a csipkebogyót. Gyógyteát, gyümölcszselét, lekvárt, szörpöt készítenek belőle leggyakrabban, de alkalmas könnyű ételekhez és saláta készítéséhez is.

A rózsa ismertebb alfajai (a teljesség igénye nélkül) A fehér rózsa, erdei rózsa, gyepűrózsa, százlevelű rózsa, sárga rózsa, parlagi rózsa, piroslevelű rózsa, rozsdás rózsa, szentendrei rózsa és az arany rózsa is. Magyarországon honos fajok a vadrózsa, jajrózsa, havasaljai rózsa és a szentendrei rózsa.

.Felhasználásuk típusai szerint lehetnek a rózsák

–       Parkrózsák és középkori rózsák,

–       Kerti rózsák és virágágyi rózsák

–       Kúszó rózsák

–       Miniatűr és patio rózsák (babarózsák)

–       Talajtakaró rózsák

 

 

Érdekesség még a rózsával kapcsolatban, hogy nyaranta Csongrád megyében, Szőregen rózsafesztivált, rózsaünnepet tartanak. Itt lehet látni rengeteg érdekes és szépséges rózsát igazán.

+Erősségek

GYÖNYÖRŰ ÉS ILLATOS

-Hátrányok

TÜSKÉS

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

+2

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments

Más vélemények

RÓZSA fotók

2022.04.12

+1

Rózsa diadalútjáról!

Rózsa enged, hadd heverjek, éltető karodba, és édes arnyékodba, nyerjek fészket én rideg madár! Már háromezer évvel ezelőtt kezdődött a rózsa diadalútja.A római, görög, arab, majd a török...