RÓZSA - vélemény

Átlag: 5 (3 szavazat)

Közzétéve 2023 március, 10 - 9:09

Rózsa szaporítása akár egész évben is

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 200 Forint

Egyetlen rózsatőből több tucat új tő szaporítása házi módszerrel

Egész évben kísérletezhetsz vele! A rózsák szaporítása, dugványok segítségével nagyon egyszerű, – a siker titka a burgonya!

A dugványok végét ültetésük előtt helyezzük egy burgonyába vájt lyukba. A burgonya ugyanis állandó nedvességet biztosít a dugványok számára mindaddig, amíg azok gyökeret nem eresztenek.

1. Először is keressünk a kertben egy olyan helyet, amelyik többnyire árnyékos egész nap. Ássunk egy kb.15 cm mély gödröt és tegyünk bele 5-6 cm homokot.

2. Válasszunk egy kb. 23 cm-es, ceruza vastagságú szárat, melyet szaporítani szeretnénk. Úgy tartják, hogy az a dugványra érett rózsa szár, melyről a tövisét le lehet törni, anélkül, hogy az eltörne, vagy a szár héja sérülne. Igyekezzünk minél fiatalabb, lehetőleg ez évi szárat választani a szaporításra.

3. A szaporításra szánt rózsa szárat a rügy alatt vágjuk el, mert ebből fog majd kifejlődni a dugványunk gyökere. Távolítsuk el a szárról a tüskéket és a leveleket egyaránt.

4. Az így előkészített és a burgonyába beledugott dugványt tegyük az kiásott gödörbe és fedjük be a föld kétharmadával, vigyázva arra, hogy a burgonya a homokos részbe kerüljön. A levegő kiszorítására a burgonya körül nyomkodjuk körbe a homokot.

5. A homok fölé helyezzünk virágföldet, vagy fekete földet, mely gazdag tápanyagokban, esetleg egy kevés trágyával keverve. Egész nyár folyamán igyekezzünk nedvesen tartani a dugvány körüli földet, így novemberre már gyökeres dugványunk lesz, készen az átültetésre.

Sikerült szereznem a klasszikus “nagymama illatos rózsáját”, melynek a száraiból kifejlett rózsabokrokat neveltem. Mivel a burgonyás módszer nagyon jól bevált, immár csupán kedvtelésből, elajándékozásra is szoktam szaporítani. Ajánlom mindazoknak ezt a módszert, akik szeretnek az illatos kertben megpihenni, – a virágok méz édes illatát szimatolgatva. Megéri a fáradtságot, mert az üzletekben kapható tövek virágai nem minden esetben illatoznak. 🙂

Nincs elérhető leírás.

+Erősségek

Egyszerű gondozás

-Hátrányok

Nem ismert

Bondár Dinda

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments

Más vélemények

RÓZSA fotók

2022.04.12

+1

Rózsa diadalútjáról!

Rózsa enged, hadd heverjek, éltető karodba, és édes arnyékodba, nyerjek fészket én rideg madár! Már háromezer évvel ezelőtt kezdődött a rózsa diadalútja.A római, görög, arab, majd a török...
RÓZSA fotók

2022.03.09

RÓZSA

A másik nőnapi ajándékom páromtól, a muskátlin kívül egy gyönyörű rózsacsokor volt. A rózsa is kedvenc virágjaim közé tartozik, virágoskertemben több bokor is található, több féle színben is. ...