Házi macska - vélemény

Átlag: 4.75 (6 szavazat)

Kategória: Macska fajták

Közzétéve 2021 október, 06 - 3:03

HÁZI MACSKA


Ár : 2000 Forint

A macska, más néven házi macska, kisebb termetű, háziasított ragadozó, amely a vadmacska alfajába tartozik. Na az én Lordikám biztosan az, hiszen mire hazajöttünk a kirándulásunkból, túrázásból, az összes verebet és egeret  levadászta, pedig tettünk ki neki száraz tápot, de neki a verébhusi meg az egérhusi jobban ízlett.

 

A házi macska körülbelül 10000 éve él az ember társaságában, akkor kezdték el háziasítani először Egyiptomban, ahol szent állatnak is számított. A macska háziasítására vonatkozó legkorábbi lelet 9500 éves, egy ciprusi sírból került elő, ahol egy emberi csontvázat és egy macska csontjait találták meg a régészek. A macska háziasítása az első emberi települések létrehozásának, kiépítésének idejében történt.

 

Egy okos, kisebb feladatokat, parancsokat könnyen, akár önállóan is megtanuló állat fajtáról van szó. Kedvesek, aranyosak, idomíthatóak. Kell ennél több egy házi macskától?

Kommunikációja sokrétű, a nyávogástól a doromboláson keresztül a farok jelzésig, prüszkölésig, bújásig, morgásig terjed.

A macskának számos fajtája és színváltozata van, kitenyésztették napjainkban már a kopasz kínai macskát is. De legelterjedtebb fajtái a perzsa, balinéz, angóra, himalája, szomáli (elnézést a kimaradtakért) és a játszótéri keverék. Nah, lordikám ez utóbbiba tartozik.

A macska, lévén ragadozó, egér, kígyó, patkányfogó, képes önállóan a természetben és városi közegben is megélni egy ideig, de a betegségek, autók (gázolás) miatt nem sokáig.

Az én kis házi macskám, Lordi egy szeretet édes kis jószág, aki kutyának képzeli magát, mert az orvosi rendelőtől a boltig mindenhova elkísér, és ha  a közelében vagyok rögtön bújik, simul.

Nos, én aki világ életében kutyás volt, azt hiszem megkedveltem, megszerettem egy macskát is. Lehetetlen, hogy ne szeressük, hiszen annyira bújós, kedves kis állatka.

Számos ősi vallás illetve hiedelem szerint a macskák felemelkedett lelkek, akik az ember társai illetve vezetői a lelki világban. Azért hallgatnak és azért nem tudnak beszélni, mert nem befolyásolhatják pártfogoltjaikat. Egyes vallások, illetve hiedelmek szerint képesek a gonoszság észlelésére, a szellemek látására is.

Amire figyeljünk oda, hogy vannak a macskák számára egészségüket rongáló, káros ételek, amelyet lehetőség szerint soha ne adjunk a macskánknak.

Ilyenek például a fűszerek, ízfokozók, hozzáadott cukor,  a csokoládé, kávé, energi ital, tea, hagyma, fokhagyma, nyers hús, nyers tojás, vaj, margarin, szalonna, tej, alkohol (ezt kifejezetten ne adjunk macskánknak), szőlő, mazsola, mogyoró, lekvár, savanyúság.

+Erősségek

RAGADOZÓ, SZERET KÉPESSÉG

-Hátrányok

HORKOL

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

+6

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
1 Legyél az első, aki hozzászól
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments

Más vélemények

Házi macska fotók

2021.06.17

Macska

Sziasztok! Most a cuki kiscicámmal kapcsolatos dolgokat szeretném megosztani veletek. Nagyon régen még nem hittem volna ,hogy nekem valaha is lesz egy cuki kiscicánk. Mi inkább kutyapártiak...
Házi macska fotók

2021.05.17

Egy öntörvényű perzsa macska

Hogy miért pont róla írok? Mert ma hat éve született, egy oroszlanszínű apától, meg egy fekete tarka anyától. Bár mindkettő fajtiszta cica volt, de nem törzskönyvezett. Nagyon különböző...
Házi macska fotók

2021.05.06

Marci cicám a leghüségesebb társam!

A kedvenc cicám története ! Sok esetben azt gondolják az emberek, hogy a cicák nem olyan hűségesek mint a kutyusok. Most leírok egy történetet, ami velem történt meg. Már pici korától én...