Vivid - vélemény

Átlag: 4.5 (4 szavazat)

Kategória: Bank

Közzétéve 2021 április, 16 - 10:10

Vivid, a pénzvisszafizetés újgenerációja!

Felhasználási tapasztalat:: több mint 1 hónap
Megvásárolt: link

A népszerű neobanking forradalom egy újabb versenyzője a német Vivid.

mire jó és kinek lehet érdekes alternatíva. Rövid összefoglaló és vélemény a Vividről.

Mi a Vivid esszenciája?
A Vivid egy német neobanking cég, ami már Magyarországról is elérhető, azaz mi is regisztrálhatunk és igényelhetünk fiókot és persze kártyát. A fókuszban a cashback, azaz a pénzvisszafizetés áll. A korábbi termékektől megismert mobil bankolás az alap, amit ötvöztek az üzletek akcióival, pontgyűjtésével vagy épp a visszafizetésekkel.
A cashbacket viszont modernebb és izgalmasabb alapokra helyezték.
Nem pénz formájában, hanem az általunk kiválasztott cég részvényeiben kapjuk azt meg, Így a visszakapott „pénzünk” azonnali befektetéssé válik, az még tovább gyarapodhat. (Vagy persze csökkenhet, de a tőzsde már csak ilyen.) Ami csalogató, hogy akár 10%-ot is visszakaphatunk a vásárlásainkból! Az összegyűjtött részvényeket egyébként bármikor azonnal pénzre is válthatjuk, azonban (egyenlőre) részvényeket nem tudunk venni. Friss cégként a felhasználó gyűjtés miatt, az újonnan regisztrálókat még több finomsággal csábítják.
• 3 hónapos prémium tagság
• Extra cashback lehetőségek
• Ingyenes fém kártya! (Visa)
• 5 € regisztrációs bónusz!

Az alap funkciók
Regisztráció. A már ismert rendszeren alapszik. Letöltjük a mobil alkalmazást, beregisztrálunk (a személyi igazolványt kell lefényképezni) valamint egy szelfit kell készíteni,és azonnal aktív is a számlánk.

Tréfás furcsaság hogy amikor  azt mondja a rendszer hogy fordítsuk balra a fejünket akkor jobbra kel  fordítani, amikor azt hogy jobbra, akkor balra, de ha ezt figyelembe veszed, akkor secperc alatt kész is a számla,

Pénzt pedig nem kötelező feltöltenünk a regisztráció során. Ezután a bankkártyát ingyen igényelhetjük, de online vásárláshoz, fizetéshez azonnal használhatjuk a fiókunkat. És ez egy csilivili fém kártya, bizony! Ami nálam egy hét alatt meg is érkezett. Visa kártyát kapunk, ami a legújabb trendeknek megfelelően a hátulján nem tartalmazza a kártya és CVC számot. Így senki se tud visszaélni ezekkel az adatokkal. (A kártya adatai az alkalmazásban találhatóak.


Deviza és fizetés. Euró a fő deviza, de több zsebet is létrehozhatunk a többi pénznemnek. Ezeknek a maximuma 40, előfizetés esetén akár 120. Ez biztosan elég mindenkinek. Itt tárolhatjuk az átváltott devizákat, fizetéskor pedig a megfelelő zsebből vonódik le az összeg. Ha nincs elég deviza, automatikusan váltja a Vivid, de ezt nyilván érdemes hétvégén elkerülni.
Devizaváltás. Ez a megszokott banki középárfolyamon történik. Rendszeresen, de nem folyamatosan, nem másodpercenként frissül, mint például a Revolutnál, hanem inkább a TransferWisehoz hasonlóan. Természetesen amikor a bankok zárva vannak, itt is ugyan úgy drágább a váltás.
Az elmúlt napokban összevetettem az euró->forint váltást. A másik lila céghez képest a Vivid 0,20-0,5%-kkal váltott “rosszabbul”. (Ez forintosítva 0,3-1 ft/euró különbséget mutatott csak, elég változó a különbség.) Viszont hétvégén a Vivid adott több forintot egy euróért, 0,5%-kal!
De mi az a bankközi árfolyam? A bankok gyakran kérnek egymástól kölcsön. Ekkor ők természetesen nem a fogyasztók számára elérhető, magas deviza eladási/alacsony vételi árfolyamon váltanak, hanem a sokkal kedvezőbb inter-bank rate-et használják. Ami nagyon közel áll a hivatalosan meghatározott középárfolyamhoz. A neobanking cégek a mindenkori középárfolyamhoz képest nagyon alacsony, kb. 0,1-0,5%-kkal váltanak többért. A bevételeiket a sok pici konverzión és az egyéb szolgáltatásaikon szerzik.
Egyenleg feltöltés. Most még csak banki átutalással lehetséges. Bankkártyás feltöltési opció még nincs. Az utalás manapság legrosszabb esetben is 2-3 óra. De saját tapasztalat alapján jelenleg a Vividnél ez min. 1 munkanap! A Vivid fiókok közt természetesen ingyenes az utalás. A többi jól ismert alapfunkciókat nem részletezem. (mobil alkalmazás, azonnali visszajelzések, ingyenes külföldi fizetés stb.)
Zsebek. A zsebfunkció igen bőséges és különleges! Több zsebet is létre hozhatunk, melyeken belül mindenféle devizát tárolhatunk. Sőt! Ezeket külön rendelhetjük hozzá a bankkártyához. Azaz, ha veszünk még egy kártyát, akkor külön, csak azt a kártyát hozzárendelhetjük egy bizonyos zsebhez, így abból csak azzal lehet költeni. Például a gyereknek lehet egy saját zsebe a számlánkon, ahonnan csak ő tud költeni. (Hacsak hozzá nem rendeljük a saját kártyánkat is.)
A zsebekhez hozzáférést adhatunk Vivid kontaktjainknak, ahova a baráti társaság közösen gyűjthet, befizethet vagy épp költhet. Például egy közös utazás alkalmával.

A Vivid Prime lényeges és érdekes funkciói
• Új regisztráció esetén 3 hónap prémium (Prime) tagsággal ajándékoznak meg. Az előfizetés ára egyébként 9,99 €/hó.
• Havonta maximum 100 € visszatérítésünk lehet. (Az ingyenes verzióban 20 €.)
• Néhány népszerű online márkánál akár 10%-os cashbacket is kaphatunk. (Netflix, Spotify, YouTube, Prime Video, Tinder vagy az Ingolstadt Village bevásárló központ.)
• 3% cashback EU-n kívüli éttermekben, bárokban.
• 1% cashback minden egyéb EU-n kívüli vásárlás után.
• 0,1% minden egyéb tranzakció után.
• Havi 1000 €-ig ingyenes készpénz felvétel bármely devizában. (Ingyenes verzióban 200 euró.) Viszont az ingyenességhez, minimum 50 eurót kell felvenni!
• Korlátlan valutaváltás, ingyenes verzióban is!
• Champion Program: Két hetente kiválasztanak egy Győztest, aki a legtöbbet költötte abban a két hétben egy adott étteremben a „Dining Out”  kategóriában lévők közül. A következő két hétben a Győztes 10%-os cashbacket kap, abban az étteremben minden vásárlása után.

• Vivid Service: appon keresztül történő Booking foglaláskor, illetve autóbérlés esetén, ha Vivid kártyánkkal fizetünk 10%-os visszafizetést kapunk. (Ingyenes csomag esetén 4 és 5%)
• további újabb funkciók megjelenése esetén bővül a felsorolás…
A meghívásos bónuszok, mert hogy több is van!
• Ha meghívó linken keresztül regisztrálsz, akkor amennyiben az első tranzakciód legalább 20 euró, 5 € bónusz üti az új regisztráló és a meghívó markát is. Amennyiben 30 napon belül elvégzed az első tranzakciódat! (7 napon belül írják jóvá a bónuszt!)
• Új regisztrálóként ingyen kapsz egy metál kártyát.
• Elindul a 3 hónapos ingyenes Prime próbaidőszak az előfizetéses funkciókkal.
• Mindkét félnek aktiválódik a Super Deals. A meghívónak 8 hétig az új felhasználónak 4 hétig.
A Super Deals-ről. Éttermek, boltok, ruházati és elektronikai üzletekben elérhető átmeneti 5-15%-os cashback. Ezeknek az üzletek a listája 2-4 hetente frissül. Az itt kapható cashback a havi 100 eurón felül, maximum 50 euró értékig érhető el. Többnyire olyan, csak külföldi boltok vannak itt,  mint a Carrefour, Rewe, Uber eats, Mercadona, Otto vagy Fnac. Azonban néha-néha itthon is elérhető cégek jelennek meg, mint pl. a Lidl.
2021. 01.18 Az elmúlt 2 hétben végre Magyarország lévő boltok is megjelentek: Starbucks, Amazon, Decathlon, Zara.
2021 01.20. Nagy frissítés jött: Aldi, Lidl, Auchan, DM és a Shell is bekerült a Super Deals közé! Így már itthon is kihasználható az 1 hónapos akció amivel könnyedén beszerezhető az 50 eurós cashback!

Konklúzióm
A Vivid alkalmazása a régebbi termékekhez képest még gyerekcipőben jár. Egy fiatal cég révén ez nem is gond. Különlegessége a rengeteg pénzvisszatérítési lehetőség, amit részvényekbe kapunk, így egy jól megválasztott papírral tovább kamatoztathatjuk azt. Azonban leginkább EU-n kívüli utazások során tudunk sokat spórolni.
Az ingyenes verzió viszont kissé harmatos. Hiszen csak meghívás után az ideiglenes Super Deals-szel, később csak a Champion program győzteseként tudunk visszafizetést szerezni, illetve most már bookingon történő fizetéssel, azt is maximum havi 20 euróig. A többi korábban említett funkció nem elérhető. Ami figyelemre méltó a többi céghez képes, hogy az ingyenes csomagban a valuta váltásnak nincs limitje, így utazós kártyának még simán használható.
A havidíjas csomagban summázva 90 eurót profitunk lehet, ami elég korrekt az egyéb pénzvisszafizetéses, pontgyűjtéses kártyákhoz képest. Ezt, mint írtam, EU-n kívüli tranzakciókkal, online előfizetésekkel és booking foglalással érhető jelenleg el, így nyugodtan mondhatjuk, a Vivid egy komoly utazós kártya!

+Erősségek

cashback minden vásárlással

nincsenek a bankkártyán felesleges adatok, így a visszaélések elkerűlhetőek

i-os és android rendszeren is elérhető!

lufix

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments

Más vélemények

Vivid fotók

2021.12.02

Vivid kártya- vélemény

A Vivid bank egy német neobanking cég, ami már Magyarországról is elérhető, azaz mi is regisztrálhatunk és igényelhetünk fiókot és persze kártyát. A fókuszban a cashback, azaz a pénzvisszafizetés...
Vivid fotók

2021.12.02

Vivid bank, akár 25% pénzvisszatérítést ad.

Vivd bankkártyával vásárlások után pénzt kapsz vissza a bankszámládra. Több ezer forintot spóroltam már vele. Ha Te is szeretnéd használni, akkor itt tudsz regisztrálni: Vivid bank (vivid.money) ...
Vivid fotók

2021.04.26

+12

Szinte tökéletes Bank! :)

Mi az a Vivid? Egy fintech szolgáltató, akik széleskörben elfogadott (prepaid) bankkártyát bocsátanak ki, amit ingyenesen feltölthetsz euróval. Minél többet költesz annál több pénzt rak el az...