Mosódió - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Közzétéve 2023 július, 02 - 9:09

Vettem mosódiót és csodákra képes

Elkezdtem környezettudatosabban gondolkodni és utána néztem a lehetőségeknek, hogy mit lehetne mosásra használni a háztartásban. Persze jó legyen kézi és gépimosásra egyaránt, illatos is legyen és ne ragadjanak tőle a ruhák száradás után, mert sajnos volt már rá példa, hogy a kapszulás mosószerrel meggyűlt a bajom. A környezetünk védelme érdekében egyre jobban oda kell figyelni, hogy háztartásunkban milyen mosószert használunk. A mosószerek gyakran enzimeket tartalmaznak a foltok és szennyeződések eltávolítása érdekében. A kationos (pozitív ionokat tartalmazó) tisztítószerek a legmérgezőbbek lenyelés után émelygést, hányást, sokkot, görcsöt okozhatnak. A nem ionos tisztítószerek bár kevésbé mérgezőek, de irritálhatják a bőrt és a szemet. Különösen a babaholmik és a gyermekruhák mosásánál fontos, hogy mit használunk.

Én a mosószerek helyett kipróbáltam a mosódiót. Ez egy illatmentes mosószappanforgács, de kapható folyékony formában is. Sok esetben pusztán a forró vizes mosás is elegendő lehet, mindenféle adalékanyag nélkül.

Sokat tépelődtem mielőtt a mosódiót választottam. Utána olvastam és sokan a legjelentősebb bio mosószernek tartják.

A mosódiófa vagy szappanfa szubtrópusi növény, Délkelet-Ázsiában terem. A fa úgy 2,5-3 centiméter átmérőjű diótermését Nepálban, Pakisztánban, Indiába és az Indonéz területeken már évszázadok óta használják. A mosódiófa termését amikor beérik összegyűjtik és kiszárítják, kimagozzák. A mosódióban egy ún. saponin van, amely a dió héjában található meg és meleg vízzel érintkezve enyhén habzani fog és ezáltal a szappanhoz hasonlóan jelentős mosóerővel bír. A szárított héjat kell vászonzsákban a mosandó ruhák közé tenni. Kiválóan oldja a szennyeződéseket, jó zsíroldó és a kellemetlen szagokat is megszünteti. Nem roncsolja a ruha anyagát. Népszerűsége évszázadok óta töretlen a termőhelyén és amióta felfedezte magának a „nyugat” itt is kezdenek ráismerni hatóerejére. A mosódió egyik legnagyobb előnye, hogy teljes mértékben környezetbarát. Nincs benne foszfát, tenzindedeket sem tartalmaz, nem okoz bőrirritációt, 100%-ban antiallergén hatású. Ezért is fontos főleg azoknak a családoknak használni, ahol akut bőrproblémák merülnek fel (ekcéma, száraz bőr, pikkelysömör). Az indiai Ajuvédikus gyógyászatban a mosódiót tradicionálisan a különféle bőrelváltozások, ekcéma és pikkelysömör kezelésére alkalmazzák. Mogyoróallergiával küszködök is biztonsággal használhatják.

A mosódió organikus eredetű és nem szintetikus anyag, ezért is 100%-ban lebomlik, ezért a héjakat nyugodtan hozzáadhatjuk a komposzthoz. A vizet lúgossá teszi, lágyítja, így a mosott ruháink sokkal puhábbak lesznek. Az erősen szennyezett fehér ruhákból nem veszi ki a foltot, s nem fehéríti. Ezért ilyen esetekben használhatunk fehérítőt és folttisztító adalékot a mosáshoz. Bármilyen hőmérsékletű vízzel használható. Egy adag ruha mosásához 4-8 fél dióhéj szükséges, melyek 4-5 alkalommal is felhasználhatóak, ezért nagyon gazdaságos. Mosás során nem habzik intenzíven, viszont ez nem jelenti azt, hogy nem tisztítja ki megfelelően a ruhákat. A mosott ruhának enyhe, friss és ecetes illata lesz, amely a ruha száradása közben elillan. Egyébként jól használható általános tisztítószerként is. Folyékony állapotában gyakorlatilag bármilyen tisztítószer helyett használhatjuk.

Vásároltam folyékony mosódiót és meg kell mondjam nekem bevált. Kellemes illatú, lágy, selymes tapintású és valóban 40 fokon is tisztára mos. Csak ajánlani tudom én ezt fogom használni.

+Erősségek

Könnyen termeszthető a környezetben

Vegyszermentes

Megfizethető

Bőrbarát

Komposztálható

-Hátrányok

Erősen szennyezett foltokat nem vesz ki

Buksika

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments