Vértes hegység - vélemény

Átlag: 5 (2 szavazat)

Kategória: Országok

Közzétéve 2022 február, 06 - 16:16

Vértes hegység

Felhasználási tapasztalat:: párszor
Ár : 5000 Forint

A Vértes hegység

Régebben, egy-két geoládázásom alkalmával, vagyis geocachingezés közben (erről a sportról már írtam egy cikket) eljutottam a Vértes hegységbe (helytelenül Vértes-hegység) is. Ez a pár alkalom is maradandó élmény volt számomra, hiszen a Vértes hegység ritka szép, csodálatosan gyönyörű hely.

Területe a Dunántúli-középhegység 314 négyzetkilométer nagyságú része, a Bakony és a Gerecse között terül el, a Velencei-hegység és a Velencei-tó szomszédságában. A Vértes mint tájegység 300-400 méter magas hegységet és az ezt körülvevő réteket, mezőket, pusztákat foglalja magában.

A síkság és a hegység találkozásában rendkívül változatos domborzati viszonyok és klímahatások eredményeként ritka, gazdag élővilág figyelhető meg.

A fehér, hófehér dolomittömbök tagolta hegyre, vagyis a Vértes hegyre a szubmediterán klímaviszonyok mellett, a sziklaerdők és a karsztbokorerdők is jellemzőek, míg a völgyek északi oldalán magashegységet idéző, a havasi jellegű növényritkaságok rejtőznek.

A hegység élővilága gazdag, mely elsősorban a dolomit és mészkő változatos formáinak, a tagolt domborzat miatt kialakult mikroklímáknak és a viszonylagos természetközeli állapotának köszönhető.

A Vértes faunája a  veszprémi flórajárásához tartozik, de területén pontusi-mediterrán fajok is előfordulnak. A fás növénytársulások mellett gyakoriak a , melyek sok ritka növénynek nyújtanak élőhelyet. Az erdők fele cseres-tölgyes, melynek gazdag gyepszintjén csenkeszek, hegyi sás, , és hölgymál él.

De jellemző, főleg a mészkedvelő tölgyesek, a molyhos és kocsánytalan illetve csertölgy elterjedése is a Vértes hegység lúgos talaján, vagyis azon a részen, ahol lúgosabb a talaj. A cserjeszint is fejlett, húsos som, veresgyűrűs som jellemzi a gyepszinten pedig elterjedt a tarka nőszirom is.

De jellemző rá a karsztbokoerdők molyhos tölgy, virágos kőris, cserszömörce, a pukkanó dudakürt és , lágyszárúi a sziklai üröm,  és a sulyoktáska is.

Állatvilága szintén nagyon gazdag, kiterjedt. A hegység belső területein lévő összefüggő erdőségek a zavarást nehezen tűrő fajoknak is menedéket nyújtanak.

Jellemző ezen a területen az egyébként ritkaság számba menő öves szkolopendra nevű százlábú, madarak közül pedig a szintén ritkaság számba menő kakukk is.

Vízimadár állománya Európai szinten híres.

Főleg a növény és állatvilág, de a hegy szépsége is megfogott engem, az erdők egyszerűen gyönyörűek, csodálatosak. Ha van időtök és kedvetek a Vértest mindenképpen legalább egyszer látni érdemes, de egyébként, a közelben lakók körében kedvelt kirándulóhelynek számító hegyről van szó. A rétekre is igazán érdemes kimenni, a Vértes hegység lábánál lévő rétek, mezők is igazán kedvelt kiránduló helynek számítanak.

Ha geoládázni, geocachingezni támadna kedvetek, több ládát is rejt magában a hegység, a tanösvények és  a rétek, mezők is, itt igazán találhattok több ládát is akár egy-egy kirándulás, túrázásaitok során.

+Erősségek

gyönyörű, gazdag állatvilág

-Hátrányok

nem tudom

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

+4

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments

Más vélemények

Vértes hegység fotók

2022.01.12

A hófehér dolomittömbök csodalátványa

A Vértes-hegység a Dunántúli-középhegység 314 km2 nagyságú része – a Bakony és a Gerecse között terül el a Velencei-hegység és a Velencei-tó szomszédságában. 300-400 méter magas hegység és azt...