Vértes hegység - vélemény

Átlag: 5 (2 szavazat)

Kategória: Országok

Közzétéve 2022 január, 12 - 14:14

A hófehér dolomittömbök csodalátványa

A Vértes-hegység a Dunántúli-középhegység 314 km2 nagyságú része – a Bakony és a Gerecse között terül el a Velencei-hegység és a Velencei-tó szomszédságában. 300-400 méter magas hegység és azt körülölelő pusztákat, réteket foglalja magába. A síkság és a hegység találkozásában rendkívül változatos domborzati viszonyok és klímahatások eredményeként ritka, gazdag élővilága van.

A hófehér dolomittömbök tagolta hegyoldalak déli peremén szubmediterrán klímaviszonyok vannak, a sziklagyepek és karsztbokor erdők borítják be, míg a völgyek északi oldalán magashegységet idéző, alhavasi jellegű növényritkaságok rejtőznek.

A dolomit egy karbonásvány, a kalcium-magnézium karbonát trigonális kristályszerkezetű ásványa. A természetben jellemzően mészkővel keveredve alkot kőzetet. Színe a különféle szennyező anyagoktól változatos fehér, vöröses, barna, zöldes, szürke, sőt feketés is, ami a vas vagy mangántartalomból ered.

Ősszel a déli Vértesben a kivillanó fehér sziklákat díszítő, sokak szerint kanadai indián nyarat idéző színpompában, a cserszömörce sokszínű lombszíneződésében gyönyörködhetünk. A cserszömörce cserje, kis fa. Cserzőnövényként, festőnövényként és gyógynövényként is hasznosítható. A fából kinyert cserzőanyagot állatbőrök kikészítésére használták.

Tudtad, hogy a Vértes nevét egy történelmi esemény következtében kapta? Nos Henrik német-római császár 1051-ben hadjáratot indított Magyarország ellen és hadaival a Dunával párhuzamosan haladt a szárazföldön és a folyón pedig hadigépekkel, katonákkal, élelmiszerrel megrakott hatalmas hajóhad követte. I. András magyar király csellel a hódítók előtt haladva az egész vidéket kiürítette, a lakosságnak megparancsolta, hogy jószágával, minden ingóságával a hegyekbe vonuljon és mindent fölégetett. Az ellenség sem a katonaság, sem a lovai számára nem talált elég élelmet. A német császár lóhalálban küldött futárt a dunai hajóhadához, hogy sürgősen küldjenek élelmet a seregnek. A küldöncöt a magyarok azonban elfogták és egy német paraszttal a császár nevében azt az utasítást adták a hajóhadnak, térjen vissza Németországba, mert ő is visszavonul, mivel az országot ellenség támadta meg. A hajóhad vissza is vonult, Henrik így hiába várta a segítséget, az éhező seregét meg váratlan rajtaütésekkel, főleg éjszakánként állandóan zaklatták, nyilazták a magyarok. A német császár kénytelen volt békéért könyörögni. András a magyarok szokásos bőkezűségével ötven óriási vizát (csontos halat) küldött a császárnak, ezenfelül kétezer szalonnát, ezer ökröt, több kenyeret, mint amennyit elbírtak, juhot és még rengeteg bort is. A német katonák telihassal, örömükben hazáig futottak elhagyva felszerelésüket és vértjeik beborították a hegyoldalakat. Innen lett a hegy neve Vértes.

Buksika

Nem ajánlom

+2

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments

Más vélemények

Vértes hegység fotók

2022.02.06

Vértes hegység

A Vértes hegység Régebben, egy-két geoládázásom alkalmával, vagyis geocachingezés közben (erről a sportról már írtam egy cikket) eljutottam a Vértes hegységbe (helytelenül Vértes-hegység) is. Ez a...