- vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória:

Közzétéve 2023 február, 19 - 14:14

Tetszetős kerti növény mely gyógyhatással is bír

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 500 Forint

Kövirózsa

A népi gyógyászatban gyakran használják a növény levelének kipréselt, zselés nedvét külsőleg és belsőleg egyaránt gyulladáscsökkentő, hűsítő, összehúzó hatása miatt. A kövirózsa latin neve sempervivum, azaz örökké élő – ez a név a növény szívósságára és remek túlélő és alkalmazkodó képességére utal.

Népi elnevezései: fülfű, égdörgőfű, mennykővirág, kövirózsa, házi kövirózsa, fali kövirózsa, kőrózsa, fülbeeresztőfű, fülbefacsarófű. A húsos levelű virág legfőbb hatóanyagai a csersav, a gyümölcssav, a C-vitamin, aminosavak. A kövirózsa amellett, hogy egy sokrétű gyógynövény, a sziklakertek gyönyörű örökzöld dísze. Csillag alakban szétterülő levelei sokféle hatóanyagot tartalmaznak. Nem igényel folytonos gondozást, csodás gyógyhatással is rendelkezik: baktérium és vírusölő hatása van, szájüregi fertőzések, rovar- és csaláncsípések, övsömör, orbánc, vágott sebek, égési sérülések kezelésére használható külsőleg és ajakherpesz, szemölcs leszárítására. A kövirózsa leve a középfülgyulladással járó fülfájást is enyhíti, fülbe csepegtetve rövid időn belül érzékelhetjük a javulást.  Ha nedvét egyszerű, gyógyszertári krémbe keverjük, használhatjuk májfolt vagy egyéb bőrelszíneződés halványítására, eltüntetésére. A kövirózsa félbevágott levelét tyúkszem eltávolítására is használhatjuk. Éjszakára rögzítsük a tyúkszemre, majd másnap áztassuk ki a lábunkat, és kapargassuk le az elhalt bőrt. Ismételjük meg esténként, ameddig szükséges. Csillapíthatod a gyantázás utáni égő érzést, valamint a viszketést, hatásos a bárányhimlő gyorsabb leszárítására. A levél forrázata teaként torokgyulladásra, hörghurutra, kisebesedett száj és afta gyógyítására használható. Gyulladáscsökkentő, lázcsillapító, külsőleg fájdalomcsillapító, baktérium és vírusölő hatású. A népi gyógyászatban használták hasmenés kezelésére és féregűzésre, külsőleg végtagi fájdalmat enyhítettek vele. Az erős fejfájást általában percek alatt enyhíti, ha egy maroknyi levelet teszünk a homlokra.

Napjainkban, a kozmetikai iparban is használják. A növény használatának nincs ellenjavallata, semmilyen mellékhatástól nem kell tartani, Bálint Gazda szerint. Én a felsoroltak közül fülfájásra alkalmaztam magamon, igen hamar érezhető volt a jótékony hatása. Szívósságának köszönhetően télen sem kell bevinni a cserepeket a lakásba sőt ha mód van rá, érdemes sziklakertbe ültetni.

 

+Erősségek

Szárazság tűrő, esztétikus gyógynövény

-Hátrányok

Nincs

Bondár Dinda

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments