Közzétéve 2022 július, 05 - 12:12

Szőnyeg tisztítás házi fortályai!

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 500 Forint
Vonalkód: 13738

Az előző évtizedekben nagy divat volt a szőnyegpadló, de még szerintem most is sokan kedvelik.Tisztításuk azonban nem egyszerű és nem olcsó.Drága tisztítószereket kell vásárolni, többségük pedig nem hozzák a várt eredményt,a folt helye megmarad.Manapság a laminált padló a divat főleg a modern lakásokban,de a padlószőnyegeket is előszeretettel cserélik le erre a praktikus, szép anyagra.Szőnyeget azonban manapság is sokan vásárolnak, részben vagy egészében is a padló borításához is.A szőnyeg nagyon háklis dolog, nem tűri a szennyeződéséket, színétől függően kirívóan meglátszanak rajta a kávé, gyümölcs, sár, és egyébb foltok.Lakásomban is találhatók szőnyegek, de nagyon vigyázunk is rá,hogy elkerüljük a szennyeződésüket.

Van pár régi, bevált praktika, amelyek segítségével megszabadulhatunk a foltoktól, szennyeződésektől.

Ezeket szeretném, most véleményezni, segítséget nyújtani azoknak, akik egyszerű, olcsó módszerekkel  ismét tiszta szőnyegeket szeretnének otthonukban.

 

Mit tegyünk, ha valami kiömlik a szőnyegünkre?!

A legfontosabb teendő ilyenkor,hogy a kiömlő folyadékot a lehető legjobban szárítsuk fel, száraz flotír anyaggal itassuk fel a folyadékot.Szélétől haladjunk a közép felé, gyengéden itatgatva a nedvességet, de ne dörzsöljük,mert akkor mélyül és nagyobb lessz a folt.Foltisztítót sem használjunk addig, amíg a folt teljesen megnem száradt.

Foltok eltávolítása!

A friss foltot leggyorsabban és leghatékonyabban ásványvízzel, vagy szódavízzel vehetjük ki.Öntsünk egy keveset a foltra,néhány percig hagyjuk rajta, azután száraz ruhával óvatosan itassuk fel.

Régi foltokat legjobban úgy távolíthatunk el, ha két evőkanál mosószer, három evőkanál ecet és egy liter meleg víz keverékével bekenjük a foltot, és néhány perc után száratsuk meg.

Makacs szennyeződéséket a szőnyegből legjobban mósószerrel tüntethetjük el.Meleg vízben oldjunk fel annyi mosószert,hogy szappanos oldat képződjön.Az oldatot hosszanti és keresztirányban puha kefével vigyük fel a foltra,és gyengéden dörzsöljük bele az anyagba.Ezután jól szárítsuk meg.Ha nem lett eléggé tiszta, a szőnyeg, ismételjük meg  a kezelést.Az esetek 97%-ban eltűnik a szennyeződés.

Javasolni tudom a borotvakrémet!Kitűnő folteltávolító és általában kéznél van.A hab beszívódása után vízzel mossuk le a foltot.

A sarat a legkönyebben úgy tudjuk eltávolítani a szőnyegből, hogy beszórjuk sóval,rajta hagyjuk 15 percig, majd felporszívózzuk.

Vörösbor foltjától megszabadulhatunk, ha ráöntönk a foltra fehér bort, ez közömbösíti, de besózással is megoldható.

Tintafoltot langyos tejjel vehetjük ki a szőnyegből.

Golyóstoll foltokat úgy távolíthatjuk el ha beszórjuk hajlakkal,és száradás után ecetes vízzel lekeféljük.

Hogyan szedhetjük ki a rágógumit a szőnyegből?

A szőnyegre esett rágógumira tegyünk jégkockát,és tartjuk rajta addig, amíg meg nem dermed,azután már a szőnyeg károsodása nélkül letörölhetjuk,leszedhetjük.Esetleg megmaradt foltot, folttísztítóval még áttöröljük.

Ragasztó cseppen a szőnyegre, akkor ecetbe mártot kendővel próbáljuk leszedni, de az általános ragasztót a körömlakk is oldja.

Jelentősen megnövelhetjük a porzsívó hatékonyságát szőnyeg porszívózásnál,ha a keféket használat előtt benedvesítjük,így jobban felszedi a szőrt a pelyhet,és a szálakat is.

Végül mit tehetünk ha a szőnyeg molyos lessz?

Ha a szőnyegünkön molykárt észlelünk, borítsunk rá vizes ruhát,és forró vasalóval gőzöljük át.A forró gőztől a peték elpusztulnak.

Előfordulhat,hogy a szőnyegre nehéz súlyok nehezednek, mint pl. valamilyen bútor ráhelyezése.Ezek nyomokat hagynak.

Ezeket a nyomokat úgy távolíthatjuk el, ha gőzöljük, nedves ruhát teszünk rá forróvasalóval átgőzöljük,és utána átkeféljük a benyomódás helyét.

Kisebb égési foltok is keletkezhetnek a szőnyegen.

Erre a legjobb módszer, ha kihúzunk néhány szálat a szőnyegből, nem látható helyekről,és borotva penge vagy kis csipesz segítségével.Ráhelyezzük a szálakat az égett lukra,és rögzítsük oda színtelen ragasztóval.Ezután helyezzünk rá egy konyhai papírtörlőt és egy nehéz súlyt, pl. könyvet.Hagyjuk így legalább egy napig, a szálak a szőnyekbe tapadnak,és a folt eltűnik.

Hogyan fríssíthetjük fel  szőnyeget,hogy ismét üde szép legyen?

A szőnyegeink vissszakapják eredeti fényüket, ha időnként száraz sóval átkeféljük.Ezután porszívózzuk fel.

Másik módszer,hogy langyos ecetes vízzel ( 10:1 arány) kefélkük át a fakó szőnyeget, hagyjuk megszáradni.a színek ismét üdén ragyogni fognak.

Én személy szerint ennyit tudok a szőnyeg tisztításról, a gyakorlatban alkalmaztam őket, nekem bevált módszerek,nem elhanyagolható,  bárki megtudja oldani és olcsó!

+Erősségek

Egyszerű, olcsó módszerek!

-Hátrányok

Nem tudok róla!

janosom

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments

Más vélemények

Festés, tapétázás fortélyai! fotók

2022.06.15

Van pár praktikám,festéshez, tapétázáshoz!

Tudja valaki,hogy mennyibe kerül egy lakás kifestése, ha szakember végzi? Én tudom.A 4 évi munkadíj minimum kétszerese.Tehát meggondolandó,hogy ebben az inflációs időszakban saját magunk festünk...