Rózsák metszése! - vélemény

Átlag: 5 (2 szavazat)

Közzétéve 2022 április, 18 - 15:15

Rózsáink ápolása!

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 2000 Forint
Vonalkód: 13014

R

Rózsáink ápolásáról irom meg véleményemet, sokéves tapasztalataimra alapozva!

Rózsa fejlődéséhez elegendő fény, nedvesség,tápanyag és levegő szükséges.

Kezdjük a talaj ápolásával.

Tavasszal kitakarás és metszés után a lemetszett gallyakat,vesszőket össze kell szedni, és téli hígítású mészkénlével vagy 5%-os neopollal lemosásszerűen permetezzük be.Permetezés után a talajt méllyen kapáljuk fel, ezzel egyidőben a kiszórt trágyát és műtrágyát is kapáljuk be a talajba, ezzel megszüntetjük a metszés alkalmával okozott tiprást.Fontos azért is,hogy védjük a talaj nedvességét, a fellazított, pohanyóssá vált felső talajszint ugyanis megakadályozza a nedvesség gyors elpárolgását.

A talajnedvesség védésére és a gyomosodás megakadályozására célszerű a talajt takarni.Erre a célra használhatunk tőzeget, gombatrágyát, őrölt kukoricacsutkát,fűrászport vagy akár istálló trágyát is.

A talajtakarót 3-5 cm vastagságban terítsük szét.A talaj nevdvességének megóvására javasolom, a rózsa tő környékét felkapálni, felgerebjézni, gyomtalanítani akár többször is egy évben.

Öntözés!

A rózsa a szárazságot jól elviselő növények közép tartozik, de ha azt akarjuk,hogy nyáron is kellőképpen virítson, sok virágot hozzon, gondoskodnunk kell öntözéséről.

Az időjárástól függően 8-12 naponként öntözzük meg rózsáinkat.

Négyzetméterenként ajánlott 20-30 liter víz.Estefelé locsolok ezt ajánlom,és ügyeljünk arra,hogy ne érje víz a lombozatot mert így csökkenteni tudjuk a gombabetegségek terjedését.Reggeli öntözéskor már nem probléma ha a lombozatot is éri a víz, mert gyorsan leszárad.

Növényvédelemről!

Ne feledkezzünk meg a növényvédelemről sem, ha bármilyen gyanús körülményt észlelünk.Ez egy külön témakör,nem is kívánok vele most bővebben foglalkotzni,de megemlítem,hogy nagyon hasznos, ha a permetléhez 1-2%-os Wuxal lombtrágyát keverünk, ezzel elősegítjük a virágok fejlődését is.

Télen is megfelelően ápolni kell rózsáinkat!

A bokorrózsákat késő ősszel földdel felkell kupacolni olyan magasan,hogy a szemzés fölött 15-20 cm magasságban takarja a föld.Takarás előtt azonban a  föld alá került hajtásokokat lombtalanítsuk, és a leszedett lombokat távolítsuk el, mert ezzel a kártevők, betegségek áttelelését megakadályozzuk.

Ha a rózsáink nagyon magasra nőttek mint a floribundam, polyantha vagy teahibrid a fajtájúak, egyharmad részüket vágjuk vissza, így a téli szél nem tud a vesszőkbe kapaszkodni, a növényt nem mozgatja.Ezáltal elkerüljük,hogy a föld és a vessző között hézag keletkezzen, ahová a téli csapadék befolyhat,és ezzel a szemek károsodnának.

A mai modern rózsák fagyállóssága nagyon jó. nem szükséges őket takarni, azért mégis ajánlatos mert a takarással megmozgatjuk a földet, ezzel levegősebb lesz

ab téli csapadékot jobban magába szívja, s ezzel megakadályozzuk egyes gyomok fejlődését.Megakadályozzuk továbbá az alsó rügyek korai kihajtását is.Én a takarás híve vagyok minden november végén december elején elvégzem rózsáim takarását.

A magas törzsű rózsákat télre hajlítsuk le, kampóval rögzítsük a talajhoz, koronájukból a be nem érett hajtásokat vágjuk ki, majd száraz lomblevéllel vagy töredékkel fedjük le, utána földdel vékonyan takarjuk be.Előtte levelezzük le a hajtásokat.

A futórózsákat ugyancsak ajánlatos felkupacolni, de a teahibrid futó sportjait náddal vagy kukoricaszárral kössük be, a könnyen hajlítható vesszőket húzzuk le,més földdel takarjuk be.Takarás után a szükséges trágyát a sorok közé szórjuk, és ásóvillával munkáljuk be.

Ezzel a talajt fellazítjuk, és csökkenteni tudjuk az átfagyás mélységét.

+Erősségek

Módszerek beváltak!

-Hátrányok

Egyes fajtáknál lehetnek eltérések!

janosom

Ajánlom

+2

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments

Más vélemények

Rózsák metszése! fotók

2022.04.13

Hogyan metszd rózsáidat!

Tisztelt olvasó! Előzőekben leírtam a rózsák történetét, ültetését,és most gyakorlati tapasztalataim teszem közzé a rózsák metszését illetően. Több mint 25 éve foglalkozom rózsákkal,udvarom,...