Rózsák metszése! - vélemény

Átlag: 5 (2 szavazat)

Közzétéve 2022 április, 13 - 16:16

Hogyan metszd rózsáidat!

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 2000 Forint
Vonalkód: 12995

Tisztelt olvasó!

Előzőekben leírtam a rózsák történetét, ültetését,és most gyakorlati tapasztalataim teszem közzé a rózsák metszését illetően.

Több mint 25 éve foglalkozom rózsákkal,udvarom, kertem díszei a legkedveltebb virágom.Amikor ezzel kezdtem foglalkozni teljesen tanácstalan voltam, ismerősök információira alapoztam gondozásukat.Pár alkalommal kudarcot is vallottam, rózsáim nem fakadtak be, megbetegedtek, kipusztultak, de az idő múlásával ,tanulással ,sikerült olyan tudásra szert tenni amit hasznosítva elmondhatom,hogy az általam ültetett és gondozott rózsák csodálatosak, s ennek nagyon örülök.

Számomra nagy öröm a kiskert az udvar ahol sokfajta rózsáim pompáznak.Egyesek úgy gondolnák,hogy a rózsákkal nagyon egyszerű feladat foglalkozni,de ez nem így van.Tudás, tapasztalat kell ehez a munkához is.

Kijelenthetem,hogy a metszés igen fontos művelet, amit nagyon megfontoltan kell végezni, az ápolási munkák közül fontossági sorrendben az első helyen szerepel.A metszéssel tulajdonképpen a felújulást mozdítjuk elő, és azt a célnak megfelelően fajtacsoportonként kell,hogy kiválaszuk a metszési módszert.

Mi a metszés célja? Egy mondatban kifejezve nem más,mint a tápanyagforgalom irányítása.Cél,hogy a számunkra legjobban megfelelő rügyek hajtsanak ki, azok amelyektől a legszebb virágokat várjuk.Ezek egyes vesszők közepe táján találhatóak.

A helyes metszési mód mindig a fajtától, a talaj tápanyagviszonyától, az éghajlati viszonyoktól, továbbá attól is függ,hogy milyen céllal ültettük rózsáinkat.díszítésre, vágásra,vagy mindkettőre.

Ha azt akarjuk,hogy díszítésre ültetett rózsáink hosszú életűek legyenek,dús virágzással díszítsék kertünket, akkor hosszabra kell metszenünk.

A vágási vagy esetleg kiállítási célra ültetett rózsákat rövidebbre metsszük,hogy minnél hosszabb hajtásokat kapjunk.és a virágok minnél nagyobbak legyenek.

A rövid metszésnél hátrányként kell megállapítani,hogy a gyakori vízhajtás meddő vagy torz virágot eredményezhet.A hosszú metszés előnye,hogy a korai fagyok következtében a kihajtott fiatal hajtások elfagynak, lehetőségünk van arra,hogy az elfagyott hajtások alatt lévő rügyekre átmetsszük növényeinket, és ezzel megmentjük az első virágzást.Így a növények nem sínylik meg a visszafagyást, legfeljebb egy-két héttel később virágoznak.

Mikor érdemes metsszeni?

Ezen sokan vitáznak.Általában azt mondják,hogy a mi viszonyaink között a metszés ideje februártól április közepéig.

Én azt javasolom,hogy ha a tél vége enyhe,és azt akarjuk,hogy a rózsáink korán virágozzanak, akkor már március elején metsszünk.Ez aszért is hasznos,mert a májusi fagyokig a fiatal hajtások annyira megerősödnek,hogy jelentős kárt nem szenvednekHa azonban a tavasz kezdete zord időjárású a metszést hadjuk későbbre.A későbi metsszés lésői virágzással jár,de kisebb a kockázat.

Milyen eszközt válasszunk a metszéshez?

Legjobb eszköz  az egy vagy kétélű metszőolló.Vastagabb ágakhoz célszerű rókafarkú fűrészt használni.A metszőollónk mindig éles legyen.Használjunk még vastag kesztyűt is, védjük kezünket a tüskéktől.Ajánlatos még  nagy edény vagy kosár, amelyben a levágott vesszőket gyüjtsük össze,

Metszés fontos szabályai!

Az idősebb ágak lefűrészelése után a metszőfelületet éles késsel faragjuk simára, utána fehér lenkencés olajfestékkel vagy oltóviasszal vékonyan kenjük be.

A rügy felett ne hagyjunk csonkot.A metszés mértékének mindig az szab határt,hogy hogyan reagált a növény az előző esztendei metszésre.Függ továbbá a trágyázási lehetőségektől, az előző évi tápanyag utánpótlástól, a termesztési céltól, a helyi talaj és klímaviszonyoktól is.

A beteg, sérült ágakat, és vesszőket távolítsuk el.A bokor közepén lévő vagy befelé növő vesszőket vágjuk ki, a bokrokat ezáltal szellőssé tehetjük.Az elöregedett részeket tőből távolítsuk el, és a vadhajtásokat is.

Fontos,hogy a metszést mindig ferdén,hegyesszög alatt,szorosan a rügy felett végezzük, a legfelső rügy mindig arra nézzen,amerre az új hajtást nevelni akarjuk.

A metszés helye ne essék túlságosan távol a szemtől,mert a fölösleges rész el fog száradni. fenáll annak is a veszélye,hogy a rügy is beszárad.

A metszés folyamán érdemes fertőtleníteni a metstzőollót,hogy elejét vegyük a betegségek továbbterjedésének.Erre alkalmas a deneturált szesz, amelybe ajánlott gombaölő szert is csepegtetni.

Arra már nem térnék ki hogy mely rózsafajtát milyen módszerekkel metsszünk, mivel erről egy könyvet lehetne írnom.

Az általános szabályokat igyekeztem ismertetni, kisebb nagyobb eltérésekkel szinte minden rózsafajtáknál használhatóak.

Szép rózsákat, hasznos metszéseket kívánok mindenkinek, akik ezzel is foglalkoznak.Legyen örömük munkájukban és annak eredményeiben.

+Erősségek

Hasznos információk!

-Hátrányok

Teljesség igénye nélkül íródott!

janosom

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments

Más vélemények

Rózsák metszése! fotók

2022.04.18

Rózsáink ápolása!

R

Rózsáink ápolásáról irom meg véleményemet, sokéves tapasztalataimra alapozva!

Rózsa fejlődéséhez elegendő fény,...