Közzétéve 2024 január, 13 - 12:12

Olcsó és bevált praktika a házi por ellen- A glicerin

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 1200 Forint

Glicerin felhasználása a háztartásban

Egy kedves ismerősöm, aki múzeum pedagógus- mellesleg háziasszony is- arra lett figyelmes a munkája során, hogy a múzeum tárgyai, bútorai igen ritkán vannak portalanítva, ennek ellenére mégis gyönyörű fénylő, portalanok. Megkérdezte az illetékest, hogy mi a titka ennek. A takarítónő készségesen elárulta a trükköt: Glicerint használ. No de mivel nem mindegy, hogy hogyan ezért most megosztanám itt ezt az igen egyszerű, de nagyszerű – szabadon elérhető megoldást. A glicerin alkalmazásával akár egy hónapig is megakadályozhatjuk a por lerakódását. Ez az olcsó termék olyan anyag, amely hosszú ideig meg tudja akadályozni a por lerakódását. Nem csupán a lakkozott felületekről lehet vele eltüntetni a port, hanem a tükörről is. Ezt a sűrű, szagtalan anyagot használják többek között a múzeumok és a szállodák is. A glicerin egyfajta láthatatlan réteggel vonja be a már előzőleg megtisztított felületeket, így a por is nehezebben rakódik le. Az is az előnye, hogy bármilyen felületen lehet alkalmazni. Felhasználása: Egy mikroszálas törlőkendőre tegyünk néhány cseppet a glicerinből, majd ezzel töröljük át a bútorokat. Ugyanígy járjunk el a lakkozott felületek, és a tükrök esetében is. A parketta és a laminált padló is fényessé és portalanná varázsolható, ha a felmosó vízbe pár csepp glicerint keverünk, majd ezzel a keverékkel mossuk fel a járólapot. A glicerin nem csak a fényesítésben és portalanításban lehet segítségünkre, hanem a folteltávolításban is! A makacs foltokra csepegtessünk néhány csepp glicerint, majd a textilt sós vízben öblítsük ki. Ezt az ártalmatlan, de mégis hasznos anyagot egyébként kozmetikumokba is tesznek, hiszen bőrpuhító, haj fényesítő hatása is van. A glicerint tároljuk hűvös helyen, légmentesen lezárt edényben.

Kozmetikumokban maximum 5-10%-ban használható, mert a nedvességmegkötő hatása révén a bőrt belülről száríthatja, ha túladagoljuk. Önmagában nem alkalmazható, csak vizet tartalmazó készítményekben! A 100 százalékos glicerint használat előtt fel kell hígítani. A természetes kozmetikumok készítői a rózsavizet ajánlják hígítás céljából, mivel a rózsavíz pozitív antioxidáns hatása mellett hidratálja a bőrt, finomítja a pórusokat. A glicerin felvitele fokozatosan segítheti elő a bőr simaságát, a glicerintartalmú krémek már 10 napon belül növelhetik a hidratációt. A glicerin hidratációs tulajdonságai miatt gyógykezelésként alkalmazható a száraz, túlzottan hámló és viszkető bőr, valamint egyéb bőrirritációk megelőzéséhez. Ennek háttere, hogy képes lágyítani és hidratálni a bőrünket, csökkentve a kellemetlen tüneteket. A növényi glicerin támogatja a bőrünk egészségét, véd a fertőzések és gyulladások ellen, valamint serkenti a sebgyógyulást. Fontos továbbá, hogy érzékeny testrészekbe – szembe, szájba, orrba és nemi szervekre ne kerüljön.

Szabadon elérhető, patikákban, Bioboltokban, egyes drogériákban egyaránt megtalálható, elérhető áron különböző űrtartalmú kiszerelésekben. Házi alkalmazáshoz célszerű a kisebb kiszerelést választani, mivel igen sokáig eláll és nagyon kevés kell belőle, vízhez adagolva pár csepp elegendő például a fentebb leírt házi praktika során. Kipróbáltam, s azóta is használom. Bátran merem ajánlani a takarítás könnyítéséhez.

-Hátrányok

Csak víz hozzáadásával célszerű használni

Bondár Dinda

Ajánlom

+2

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments