Műanyag játékok - vélemény

Átlag: 3.5 (3 szavazat)

Kategória: Gyerekjáték

Közzétéve 2021 november, 04 - 17:17

Nézd meg mit veszel, csak jó minőségű játékot vegyél gyerekednek!

Gyerekeinknek szüksége van játékokra, mert a fantáziát, kreativitást növelik. Minden játéknak megvan a sajátossága, szavatossági ideje. Ez függ ugye a játék anyagától, a gyártási folyamatától. Én kétszer meggondoltam annak idején, hogy a gyerekemnek fából vagy műanyagból vegyek e játékot. Mindig győzött a fa, a természetes érintés, tapintás, a fa szeretete. De persze a divathóbort nagyban befolyásolja a gyerekeket és a játékgyártók újabbnál újabb figurákkal jönnek elő, tele vele a televízió és jönnek az igények. Azért figyeljünk oda, hogy a kívánságlistának szabjunk határt és valóban olyan dolgokat vegyünk meg, ami hasznos a gyerekünk fejlődése szempontjából. Azért azt is számításba kell vennünk, hogy nem minden gyerek tud fajátékokkal játszani, vagy nem érdekli őket, mert nem elég színesek, fantáziadúsabb. Gyártási szempontból is a műanyagból pillanatok alatt elkészülnek a mesehősök, a fantáziahősök.

Hogy jó e a műanyag játék?

Én nem ajánlom, de a döntés a szülőkön múlik, meg persze a gyereken mennyire tetszik neki, szeret bele az adott játékba. Fontos tényező az ára is, hisz a fából készült játékszerek drágábbak. De én mindig úgy voltam vele, hogy a tartósabb jobb. Saját gyerekkoromból is több darab megmarad és nagy kincs volt a gyermekemnek is. Míg a műanyag játékok is adhatnak bizonyos ideig a gyereknek élményt, de mivel gyorsan fakulnak, elkopnak, mert változik a divat a kis bábuk, autók időszakos jellegűek.

Összehasonlítás alapján a fajátékok egyszerűek, természetesek, erősítik a gyermek képzelőerejét és gondolkodását, megtanítja a problémakezelést, segít fejleszteni a motorikus képességeket, hosszú élettartamú, hagyományos és minden generáció ismeri, biztonságos és nem toxikus. Hátránya a műanyaggal szemben, hogy magasabb az ára, puhább anyag, ezért benne maradhat a gyermek fognyoma, ill nem minden gyerek értékeli a fajátékot.

A műanyag játék olcsóbb, elérhető minden üzletben, széles a választék a színből és fajtából, tisztítható, higiénikusabb a fától, keményebb mint a fa, színes és attraktív játékok készülhetnek belőle. Hátránya, hogy toxikus, nem környezetbarát, gyorsabban elromlik és elemeire szétesik, főleg szezonjátékok készülnek belőle.

Gyerekeink ugye nem csak a szobában, hanem a kertben is játszanak a játékokkal, illetve vannak kimondottan kertbe való játékok is, ekkor is döntenünk kell mennyire hasznos nekünk a műanyag. Mindkettő anyagnak megvannak az előnyei és hátrányai, de szerintem a kertbe is a fa a nyerő. A fajátékokat, ha megfelelően felüleletkezeljük akkor biztonságosabbak, tartósabbak, strapabíróbbak, akár évtizedekig is kiszolgálja a családot. A műanyag játékok könnyen törnek, csorbulnak az illesztéseknél, balesetveszélyesek is lehetnek. A fából készült játékoknál azonban egyiktől sem kell tartanunk.

 

+Erősségek

Könnyű, színes, bármi készíthető belőle

-Hátrányok

környezetszennyező, egészségre káros, formáját veszti, kifakul, hamarabb elhasználódik

Buksika

Ajánlom

+3

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments

Más vélemények

A műanyag puskák azért nem jók mert hamar eltörnek és még veszélyesek is,mert ki lehet a gyerek a másik szemét vele

A műanyag puskák nem jók, kisfiamnak is volt ,nem tartósak,én nem ajánlom még veszélyes is mert könnyen ki lehet a másik gyerek szemét lőni,én szerintem kicsi...

Műanyag játékok fotók

2021.03.05

A fa játékok életre keltése

Gyerekeknek nagyon sok építőjátékot készítenek műanyagból. Ezt nem tartom jó ötletnek, hisz a műanyag hamar eltörik bacilusok megtapadnak rajta. Ha letörik belőle egy darab az pedig akár...