Levendula - vélemény

Átlag: 5 (2 szavazat)

Közzétéve 2021 június, 01 - 18:18

Nagyon szeretem a gyógynövényeket köztük a levendulát.

Nagyon szeretem a gyógynövényeket hisz olyan sok mindenre felhasználhatók. Most a levendulát szeretném nektek bemutatni amit tartok a kertemben is.

Leírása:

A levendula a Lavandula nemzetség számos lágyszárú, évelő cserjefajának nevezik, amelyeket dísznövényként vagy illóolajként termesztenek. A levendula növények kicsi, elágazó és terjedő cserjék, szürkés-zöld levelekkel és hosszú virágzó hajtásokkal. A levelek lehetnek egyszerűek vagy csúcsosak. A növény 20–40 cm hosszú hajtásokon vagy tüskéken hoz virágot. A virágok lila vagy kék színűek. A levendula 0,4 m magasra nőhet, és 20–30 évig élhet.

A levendulát sokféle képpen nevezik: igazi levendulának, orvosi levendulának, illatú levendulának, vékony levellű levendulának vagy angol levendulának is.

Vélhetően a Földközi-tengerről, a Közel-Keletről és Indiából származik ez a gyógynövény.

Használata:

A levendula virágokat felhasználhatjuk a főzéshez gyógynövényként, vagy levendula cukor előállítására. A friss virágokat ízesítőként lehet használni desszertekben és szószokban. A levendulanektárt gyűjtő méhek kiváló minőségű mézet termelnek. A levendulát dísznövényként vagy illóolaj kivonására is termesztik. A virágcsúcsokat népszerűen szárítják, és virágrendezésben használják.

Én szívesen használom illóolajként ezt a növényt és szárítani is szeretem nagyon hisz szárítás után beleteszem egy kis szütyőkébe és beteszem a szekrényembe és olyan jó illatjuk van a ruháimnak tőle vagy épp az autóban akasztom fel a visszapillantó tükörre.

A levendula nagyon szereti az erős napfényt és ennek megfelelően kell elhelyezni. Szereti a homokos, jól vízelvezető talajt, jól viseli a szárazságot és igy nem igényelnek sok locsolást, de ha most ültetjük amig be nem áll teljesen a talajba addig folyamatos locsolást igényel.

Szaporítás:

A levendulát általában dugványokból vagy az anyanövény felosztásával szaporítjuk. A dugványokat legjobban közvetlenül a növények virágzása után lehet megtenni. A dugványokat virágrügy nélküli szárakból kell venni, és a szár alján levő levelek eltávolításával elő kell készíteni ültetésre. A dugványokat ezután olyan edénybe kell ültetni, amelyek kiváló minőségű, steril cserepes talajt tartalmaznak, és rendszeresen öntözni, amíg meg nem gyökereznek. a dugványoknak körülbelül 3 hét alatt saját gyökérzetet kell kialakítaniuk.

A levendula növények ültetése tavasztól őszig ültethető. Ha ősszel ültetünk, ügyelni kell a nagyobb, kialakult gyökérzetű növények használatára, hogy a növények a tél beállta előtt gyorsan megtelepedhessenek a talajban. A tavasszal ültetett levendula kisebb lehet, mivel nyáron megtelepedhet. A gyökeres dugványok megkeményedése után közvetlenül a kertbe ültethetők.

A növényeket a fajtától függően 0,5–1,0 m távolságra kell elhelyezni, a sorok között 1–2 métert hagyva.

Betakarítás:

A virágfejeket bármikor betakaríthatják a növényből. Az illóolaj kinyerésére szolgáló virágfejeket akkor lehet a legjobban betakarítani, ha a virágosok csak 1–1 / 3-a van nyitva. A betakarítást általában kézzel végzik, de a kereskedelemben mechanikusan is el lehet érni. betakarítás után a virágokat fejjel lefelé, fürtökben kell felakasztani, hogy kiszáradjanak.

+Erősségek

Sok mindenre felhasználható

Nem igényel sok gondozást

Kobold

Ajánlom

+4

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
1 Legyél az első, aki hozzászól
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments

Más vélemények

Levendula fotók

2022.03.09

LEVENDULA, GYÓGYNÖVÉNY

A levendula rendkívül sokféleképpen felhasználható növény, virág. Én általában a piacon szoktam megvenni, ahol csokronként mindösszesen 800 Ft-ért megkapom. Általában molyok ellen használatos, de...