Levendula - vélemény

Átlag: 5 (3 szavazat)

Közzétéve 2022 március, 09 - 11:11

LEVENDULA, GYÓGYNÖVÉNY

Felhasználási tapasztalat:: párszor
Ár : 800 Forint

A levendula rendkívül sokféleképpen felhasználható növény, virág. Én általában a piacon szoktam megvenni, ahol csokronként mindösszesen 800 Ft-ért megkapom. Általában molyok ellen használatos, de felhasználásra kerülhet díszként is, illetve parfümként és szappanként, testápolóként, tusfürdőként (és még ki tudja mennyi mindenként) felhasználják a szépségiparban is, kellemes illata és pozitív, immunerősítő, idegrendszer nyugtató hatása miatt. Idegrendszer nyugtató hatása miatt alkalmazzák az orvostudományban, gyógyszerészeti célra, gyógynövény készítmény előállítására is.

A levendula az árvacsalánfélék családjába tartozó növénynemzetség 39 fajjal és több hibrid fajjal. Őshonos Európában; megtalálható az Atlanti – Óceánban  fekvő Zöld-Foki Köztársaság szigetcsoportjaitól és a Kanári – Szigetektől  Dél – Kelet – Európán keresztül Észak- és Kelet-Afrikában, a Mediterrániumban, Dél – Nyugat-Ázsián keresztül Dél –Kelet – Indiáig. A nemzetség sok tagja kerti dísznövényként ültetett a mérsékelt éghajlaton, felhasználják továbbá fűszerként, és a belőle kivont illóolajat számtalan kozmetikai termékben. A nemzetség leggyakrabban használt faja a közönséges levendula,  amely az 1700-as években került hazánkba.

A levendula egyéves vagy néhány évig élő évelő fajokból, növényekből áll, melynek alakja félcserje, vagy cserje formájú. Az illóolajat a növény, a levendula levelei szőrös levelei tartalmazzák. . A virágok színe kék vagy lila, a vadon előforduló fajoknál ritkán feketés lila vagy sárgás.

Termesztésére jellemző, hogy világszerte termesztik kertészetekben, gazdálkodásokban, vagy akár egyszerűen otthoni, családi kertekben is. Leggyakrabban a közönséges levendulát termesztik, de dísznövényként gyakran a Levendula stoechas, a Levendula dentata és a Levendula multifida termesztése is. Legjobban a száraz jó elvezetésű homokos, vagy kavicsos talajokon, napsütötte helyeken termeszthetők.

A kereskedelmi célokra szánt levendulát elsősorban illóolajáért termesztik. Illatanyagát rendkívül sok módon, sokrétűen használják fel a kozmetika iparban.

Az I. világháborúban a levendulaolajt felhasználták kórházakban is. Illóolaja alkalmas aromaterápiára más növények illóolajával keverve. Segít a szorongásos betegeknek és az alvászavarok kezelésére is jó hatással van. Az idegrendszerre nyugtató hatással van, stimulálja, kisimítja az idegrendszert.

+Erősségek

ILLÓOLAJA RENDKÍVÜL SOKRÉTŰEN FELHASZNÁLHATÓ

-Hátrányok

NEM TUDOM

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

+2

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments

Más vélemények

Levendula fotók

2023.02.21

Citromfúről, gyógyhatásairól!

Bizonyára sokan halottak már a citromfűról, de vajon tudja-e mindenki milyen gyógyhatásai vannak és hogyan alkalmazható? Ezekre a kérdésekre szeretnék most röviden válaszokat adni véleményemben. ...
Levendula fotók

2021.06.01

Nagyon szeretem a gyógynövényeket köztük a levendulát.

Nagyon szeretem a gyógynövényeket hisz olyan sok mindenre felhasználhatók. Most a levendulát szeretném nektek bemutatni amit tartok a kertemben is. Leírása: A levendula a Lavandula nemzetség...