- vélemény

Átlag: 5 (2 szavazat)

Kategória:

Közzétéve 2022 február, 28 - 11:11

Nagyon hasznos!

A kiegyensúlyozott étrend az életmódváltás és a fogyás egyik legfontosabb, ha nem a legfontosabb pillére. Hogyan segít az egészséges táplálkozási szokásokat kialakítani a szakember? Bihariné Erdei Evelin dietetikust kérdeztük a témáról.A dietetikus az életmódváltás kialakításában, a helyes étrend összeállításában, szükség esetén a fogyásban, az egészség hosszú távú megőrzésében segíti a hozzá fordulókat.

– Nem kezdődhet el a közös munka a belgyógyászati és táplálkozási anamnézis ismerete nélkül. Friss, lehetőleg három hónapnál nem régebbi laborleletet, táplálkozási naplót, ismert vagy frissen felfedezett betegség esetén orvosi dokumentációt kérek a hozzám bejelentkezőktől. Amennyiben háttérbetegséggel is küzd a páciens, a szakorvosi vélemény és diagnózis alapján állítom össze a betegséghez alkalmazkodó diétát – mondja Bihariné Erdei Evelin dietetikus. – Mire a segítségemet kérik, a hozzám érkezők nagy része megszámlálhatatlanul sok divatdiétát kipróbált már, amelyek a legtöbbször ugyan gyors, ám ideiglenes eredményeket hoztak, és a leadott kilók többszöröse jött vissza. Hogy valóban tartós, egészséges eredményeket érjünk el, az életmódváltás javasolt. Az interneten, televízióban, különböző magazinokban rengeteg dezinformáció kering, és a laikusok nehezen tudják megválasztani, melyik a hiteles, ezért érdemes szakember segítségét kérni.

ÉLETMÓDVÁLTÁS EGYÉNRE SZABVA

A leletek értékelése után úgynevezett antropometriai mérések következnek – a mért testsúly és testmagasság értékéből meghatározzák a testtömegindexet, mérik a has, derék, csípő kerületét, a testösszetételt –, hogy csak a leggyakoribbakat említsük, majd a táplálkozási szokások feltérképezése során az étkezési naplót is áttekintik, megbeszélik. Nagyon fontos, hogy a konzultáció során a szakember egyénre szabott étrendet állít össze.

A közös munka része a páciens nyomon követése is. Fontos, hogy eleinte viszonylag gyakran, havonta-kéthavonta (egyes betegségek esetén akár gyakrabban) találkozzanak. A diéta során újabb és újabb kérdések merülnek fel, és az sem ritka, hogy az elért eredmények alapján változtatni kell a kezdeti szabályokon. Ezek a találkozások a motiváció fenntartásában is segítenek.

A TÜRELEM AZ ÉLETMÓDVÁLTÁS EGYIK TITKA

– Sok páciens azonnali, látványos eredményt szeretne, és elkenődik, ha a fogyás lassabban történik, mint amire számított. A motivációt erősíti, ha tudatosítjuk az eddig elért eredmények jelentőségét: attól még, hogy nem azonnal látványos a fogyás, lehet a páciens sokkal egészségesebb – magyarázza a szakember. – Nincs diéta, amely mindenki számára tökéletes lenne, néhány szabály betartása azonban senkinek sem árthat. Fontos szerepet játszanak a fogyásban a prebiotikumok, vagyis az élelmi rostok is, valamint az, ha türelmesek vagyunk, hiszen a szélsőséges módszerrel való gyors fogyás nem kedvez az egészséges testtömeg és testösszetétel elérésének és hosszú távú megtartásának. És persze szükséges – főleg, ha valaki ülőmunkát végez – a rendszeres testmozgás. Ez ügyben gyógytornász, személyi edző felkeresését javaslom.

Zsolt

Nem ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments

Más vélemények

 fotók

2022.02.15

Válts életmódot, hogy egészséges légy!

Nagyon sokat gondolkodtam, hogyan lehetne könnyedén a plusz kilóimat leadni. Interneten kutattam, könyveket olvastam, de nem igazán találtam megbízható és könnyen betartható fogyókúra tippeket....