Olajbogyó - vélemény

Átlag: 5 (2 szavazat)

Közzétéve 2021 szeptember, 13 - 12:12

Nagyon finom

Az olajbogyó egy olyan műfaj, amiből sokkal jobb ízű a magos változat, mégis a legtöbben a magozottat választják, pusztán kényelmi szempontok miatt. Mivel mi is gyakran így teszünk, beszereztünk kilenc különböző márkájú üveges, zöld, magozott olívát és megkóstoltuk őket.

Ráadásul az olívabogyó is szerepel a világ 50 legegészségesebb étele között, érdemes rászokni. Mi mindenesetre kedveljük, salátában, tésztaételekben, de akár magában is. Most a zöldeket céloztuk meg, de ha van rá igény, természetesen a feketéket is felvesszük a listánkra. Ami biztos, az itthon üvegben kapható olíváknak nem sok köze van például a mediterrán országokban (vagy a jobb magyar delikateszekben) kapható kimért változathoz, ha egyszer adódik lehetősége, kóstolja meg azokat is.Az összetevőket utólag megnéztük, nem sok különbség van közöttük, tulajdonképpen az lenne a fura, ha nagyon eltérnének. Ezt leszámítva nem tudományos alapon vizsgáltuk őket, kizárólag íz és állag alapján pontoztunk.

A maximálisan elérhető pontszám 30 volt és hát még a húszat is alig sikerült elérnie egy terméknek, a többi meg csak utána kullogott. Kár, mert az olajbogyó finom és elég jó lenne, ha itthon is lehetne kapni jó pár zamatosat az üveges változatok között is.Összetétel: ivóvíz, olajbogyó, étkezési só, tejsav, citromsav, aszkorbinsav.

Elég érdekes ez az olívabogyó, puhák a szemek az üvegben, savanyúak és pluszban még valami förtelmes mellékízük is van. Ne büntessen vele senkit, mondjuk ha direkt tenné, az más. Akkor ajánljuk.Édes, igazi illata van, ehető, hasonlít.” „Na, ez nagyon rossz, olyan mellékíze van, mintha barikkolt lenne.”

Nyolcadik helyezett: Happy Frucht, 7 pont

Összetétel: 50% Hojiblanca olajbogyó, 41,2% víz, 8% só, 0,8% tejsav.

Savanyú is, de ez még nem lenne akkora baj, viszont förtelmesen sós. Annyira, hogy a són kívül túl sok mindent nem érezni a bogyókon sajnos.„Illatra meg sem kostolnám, de hát tesztelünk.” „Mindennél savanyúbb, nekem ez nem finom.”

Hetedik helyezett: Fragata, 10,5 pont

Összetétel: víz, Manzanilla olajbogyó, étkezési tengeri só, tejsav.

Ropogósak a szemek, de nem kellemesen, hanem karcosan. Olyan, mintha azonnal a fáról enné őket az ember, de még éretlen állapotban. Mellékíze is van, szintén nem ajánlatos a fogyasztása.„Kemény-az jó benne-, illata nem jó, utóíze van.” „Száraz, nem nagyon van íze, ami van, az vajas.”

Negyedik helyezett: Hola oliven, 14 pont (Aldi)

Összetétel: zöld olívabogyó, víz, étkezési só, tejsav, citromsav.

Ez a termék megosztotta a kóstolókat, volt, hárman nagyon bírták, hárman nagyon nem. Szóval ha szereti a savanykás és kesernyés olajbogyót, ezt is bírni fogja.„Keserű, régi, savanyú, tartósítóízű.” „Puha, viszont végre nem vészesen savanyú.” „Platty, össze van menve és rossz.”

Bronzérmes: DESPAR, 16 pont

Összetétel: ivóvíz, olajbogyó, étkezési só, citromsav, aszkorbinsav.

Egészen jó az íze ennek a terméknek, csak annyi vele a gond, hogy egyáltalán nem ropognak a szemek. Jó, tényleg, ha csak ennyi a baja, ezt megbocsájtjuk, látva, hogy milyen a mezőny többi versenyzője…„Jó, nincs tartósító íze, jó állagú, nem szívott még semmit egyéb ízt, anyagot magába.” Pörköltízű, de miért???” „Ez konzerv? Mert olyan a mellékíze.”

Ezüstérmes: Seville Premium, 19,5 pont

Összetétel: olajbogyó, ivóvíz, étkezési só, citromsav.

Jól ropognak az olajbogyók, nem szárazak és kicsit savanykásak is. Nincs vele gond, pontosan azt kapja, amit ettől a műfajtól várni lehet.„Jó illatú, ehető de nyers nagyon.” „Kiázott az íze, a maradék egyenízű.” „Nagyon friss ízvilág.”

Aranyérmes: Sun Grown, 21 pont

Összetétel: ivóvíz, zöld olajbogyó, étkezési só, tejsav.

Bár szöveges értékelésekben senki nem magasztalta az egekbe a terméket, mégis ez kapta a legtöbb pontszámot, a maximális 30-ból 21-et. „Puha, túlságosan sós, keserű utóíz, az illata nem a legjobb.” „Nagyon savanyú, kicsit keserű.”

Termék neve Ára (Ft) Fajlagos ára (Ft/kg) Pontszám (max. 30) Itt vettük

Sun Grown 245 1725 21 Tesco

Seville Premium 399 5700 19,5 Auchan

DESPAR 399 3069 16 SPAR

Baresa 349 2053 14 Lidl

Hola oliven 599 1871 14 Aldi

Auchan tuti tipp 775 1409 12 Auchan

Fragata 429 3796 10,5 Auchan

Happy Frucht 379 5414 7 SPAR

Kofa 319 3038 5,5 Auchan

+Erősségek

Nagyin finom

-Hátrányok

Savanykás

Zsolt

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments

Más vélemények

Olajbogyó fotók

2021.09.06

A mediterrán vidéken élők régóta ismerik a “titkot”.

Nem lehet csodálkozni azon, hogy a mediterrán konyha előszeretettel használja ezt a népszerű gyümölcsöt.

Az olajfa őshazáját...