Olajbogyó - vélemény

Átlag: 5 (2 szavazat)

Közzétéve 2021 szeptember, 06 - 9:09

A mediterrán vidéken élők régóta ismerik a “titkot”.

Nem lehet csodálkozni azon, hogy a mediterrán konyha előszeretettel használja ezt a népszerű gyümölcsöt.

Az olajfa őshazáját Kis-Ázsiát teszik, de ma már elsősorban a Földközi-tenger partjain termesztik, de Ausztráliában, Amerikában és Új-Zélandon is gyakorivá vált.Nagyon sok fajtája létezik és tucatnyi féle olajbogyóból sajtolják a közkedvelt olajokat.Magának az olajbogyónak is számos fajtája kerül az üzletekbe, így a sós lében, ecetben és olajban eltettek.

Alakjukra, méretükre és fajtájukra jellemzően itt is számos eltérés van a bogyók között.Fontos tényező hogy mikor, milyen érettségi fokon szedték le őket, ezt a színükből tudjuk meg.A legkorábban betakarítottak a halványzöldtől – az élénkzöldön át, – a teljesen érett feketéig tart.Ezek az olívák színskálája.

De miért is érdemes olajbogyót fogyasztani?Mitől egészséges? – Mert az olajbogyó telítetlen zsírsavakban gazdag, egyszeresen telítetlen olajsav formájában, ami sokkal egészségesebb mint a snackekben vagy a gyorséttermekben található telítetlen zsírsavak.

  • Nagyon alacsony a kalóriatartalma. 5 darab, körülbelül darabonkénti 4 grammos olajbogyóban mindössze 30 kalória van.
  • Alacsony a szénhidráttartalmuk (kb. 1,25 gramm van 20 grammban), amelyek nagy része rostból áll (kb. 0,7 g / 20 g) és cukrot nem tartalmaz.
  • Ebben a gyümölcsben számos ásványi anyagot tartalmaz, többek között kalciumot, vasat, káliumot, magnéziumot, foszfort és jódot.
  • Rengeteg vitamint tartalmaz, többek között az A-, az E-, és a B-vitaminokat.
  • Az olajbogyó daganatcsökkentő hatással is bír, és eredményesen alkalmazható egyes rákos megbetegedések megelőzésében (például az emlőrák esetében).
  • Azért azt fontos megemlíteni, hogy nem szabad túlzásba vinni a fogyasztását, mert az olajbogyót legtöbbször pácolják vagy sóoldatban, sós vízben tárolják, így magas a sótartalommal vigyázni kell.Minden szupermarketben beszerezhető, én ma vásároltam egy üveg fekete olajbogyót.

ibituba

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments

Más vélemények

Olajbogyó fotók

2021.09.13

Nagyon finom

Az olajbogyó egy olyan műfaj, amiből sokkal jobb ízű a magos változat, mégis a legtöbben a magozottat választják, pusztán kényelmi szempontok miatt. Mivel mi is gyakran így teszünk, beszereztünk...