Öntött vasedények - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Edények

Közzétéve 2023 július, 02 - 9:09

Készíts ízletes ételt vasedénybe

Már ősidők óta használja az emberiség a vasból készült edényeket. Nagyon jól kiszolgálja a családokat szerintem, nekem is van több vasedényem. Nehéz a tapadása rosszabb, mint a teflonedényé, de szerintem sokkal finomabbak a benne készült ételek. Arról nem is beszélve hogy az elhasználódott edények újrahasznosíthatók, egyszerűen a méhesbe leadjuk és visszakerül a körforgásba.  Anyagából az ételünkbe nem kerülhet semmi ártalmas. Ha esetleg mégis kerülne pici elemi vas az ennivalóba, még jól is jöhet, hiszen a nyugati emberek 80%-a vashiányos:) Ha az edény nyele is vas akkor még a sütőbe is betehetjük. Egyedüli hátránya az lehet, hogy igen nehéz, ezért rakosgatása és tárolása macerásabb, de megéri. A vasból készült edények strapabíróak, nem véletlen például, hogy a tradicionális wokot is vasból készítik.

Sokunk a jó idő beköszöntével a családi és baráti vendégségek alkalmával sütögetünk, grillezünk. Ilyenkor biztosan elővesszük öntött vasból készült edényeinket, vas serpenyőinket. Ezeket, ha megfelelően tisztítjuk és tároljuk sok sok éven át hasznos társunk lehet a konyhában. Használható hagyományos gáz, kerámia és indukciós főzőlapon egyaránt. Bár lassabban melegszik fel, mint a többi edény, ugyanakkor jóval egyenletesebben adja le, illetve tovább és jobban tartja a hőt. Ez óriási előny és segítség például, ha egy remek steaket kívánunk készíteni.

Mielőtt sütni-főzni kezdünk benne hagyjunk neki elég időt a felmelegedésre, ez tűzhelyen például akár 5-10 perc is lehet. Ahhoz, hogy minél jobb eredményt tudjunk elérni, nem árt ha tudod, hogy az öntöttvas edény nem egyenletesen hevül fel, ha pl. nyílt lángon melegítjük, érdemes mozgatni folyamatosan, hogy ne csak középen a láng felett melegedjen fel. Egy-egy öntöttvas vagy natúr vasedény évekig, évtizedekig megbízható társunk lehet a konyhában, ha kellő figyelmet fordítunk a használatára és karbantartására.

Első használat előtt mindenképpen be kell avatni az öntöttvas serpenyőt. Ehhez óvatosan mosószeres vízzel mossuk el, majd töröljük szárazra és puha ronggyal vagy papírtörlővel. Hagyjuk megszáradni majd kenjük be olajjal és hevítsük tűzön vagy a sütőben füstölésig. Hűtsük le ezután és kétszer-háromszor ismételjük meg a folyamatot. Ezzel serpenyőnk máris készen áll a bevetésre. A serpenyő gondos ápolására nem csak a beavatás során kell odafigyelni, hanem minden egyes használat után. Úgy tartják, hogy a száraz serpenyő boldogtalan serpenyő, ezért minden főzés után az edényt vékony zsírréteggel kenjük be.

Nagyon fontos tudni, hogy a vasedényeket áztatni, mosogatógépben mosni nem szabad. Használat előtt mindig rövid meleg vizes, mosogatószeres kézi mosogatással tisztítsuk meg és öblítés után alaposan töröljük szárazra. Ezután 10 percig egyszerűen melegítsük a tűzhelyen alacsony lángon, hogy a megmaradt nedvességet elpárologtassuk. Amikor a serpenyő teljesen kiszáradt a felületét főzőolajjal vagy zsírral kenjük be. A zsír védőrétegként szolgál, ami megakadályozza a rozsdásodást, másrészt táplálja azokat a természetes fűszeres rétegeket, amelyeket a sütés-főzés során felépítettük a serpenyőinkben. Savas ételek főzése esetén kerüljük az öntöttvas edényeket, mert pl. a citrom, a paradicsom, a bor és az ecet foltos főzési felületet hagynak maguk után, ami jelentősen csökkentheti az edény élettartamát.

+Erősségek

Ha megfelelően kezeljük évtizedekig használható

Finom ételek készülnek benne

Bármilyen főzőeszközön használható

-Hátrányok

Gondosan kell karbantartani

Nehéz

Savas ételek főzésére nem alkalmas

Mosgatógépbe nem szabad tenni

Áztatni sem szabad

Buksika

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments