Cassandra Clare – Csontváros - vélemény

Átlag: 5 (2 szavazat)

Kategória: Egyéb könyvek

Közzétéve 2021 március, 09 - 13:13

Kellemesen ellazít,és kiszakít a mindennapok monotonításából.


Ár : 3800 Forint

Cassandra Clare Csontváros című könyvévvel, a kötetből készült sorozat végignézése után ismerkedtem meg. Sosem egyszerű, amikor egy könyvből adaptált film vagy sorozat előtt/után ülök le elolvasni a könyvet, de általában marad bennem egy űr, hogy még nem sikerült igazán megismernem az adott világot.

Ez esetben nem kevés dologról maradtam volna le, ha nem olvasom el a könyvet, hiszen az Árnyvadászok című sorozat alapjául szolgáló Végzet ereklyéi könyvsorozat hat kötetből áll, és csupán egy része ennek a csodálatos történet univerzumnak.

Szóval a Csontváros című kötet a Végzet ereklyéi sorozat első kötete. Clary Fray az átlag tinédzserek életét éli egészen a tizenötödik születésnapjáig, amikor egy gyilkosság szemtanúja lesz. Az elkövetők vele egykorú fiatalok, akik testét furcsa tetoválások borították, és pont olyan jól harcoltak, mintha képzett katonák lennének. A legfurcsább az egészben, hogy a holtest egész egyszerűen semmivé vált. A döbbent lánynak fogalma sincsen arról, hogy mit lát pontosan. Még ugyanazon az estén elrabolják az édesanyját, és harcba keveredik egy démonnak is, a harcos fiatalok pedig ismét visszatérnek.

 Alvilágiak, démonok, árnyvadászok… Egy pillanat alatt véget ér Clary átlagos tinédzserkora és egy az emberek által rejtett világban találja magát. Mi köze az édesanyjának ehhez a világhoz, és miért rabolták el? Miért érzi magát mégis otthonosan, de idegenül az új környezetben, és kik ezek a fiatalok körülötte?

Nos, nagyjából ezeket a kérdéseket próbálják megválaszolni ebben a könyvben, és persze megismerkedünk a főszereplőinkkel is. Az alaptörténet természetesen fedésben van a sorozattal, ám vannak olyan dolgok, és karakterek, akik köszönőviszonyban sincsenek a filmes változattal. A könyvben a legtöbb megbeszélésre a könyvtárban kerül sor, míg a sorozatban ez a helység nem kap akkora hangsúlyt. Persze ilyen különbségek mindig felfedezhetőek a könyv adaptációból készült alkotásoknál, és igazából remek kis felfedező túra lehet az eltérő dolgok összegyűjtése.

 Már három különböző borítóval jelent meg ez a kötet. Nekem a legutoljára megjelent variáció van meg, és meg kell mondanom régen láttam már ilyen csodálatosan megrajzolt könyvgerincet. Egy kicsit olyan, mintha a gerinc maga is elmesélne egy darabot a történetből. Átlagos majdnem ötszáz oldalas vastagságú kötet, de mivel roppantul olvasmányos, így gyakorlottabb olvasók, akár egy éjszaka alatt ki tudják olvasni.

 Mivel ez a könyvsorozat csak egy része a Cassandra Clare teremtette univerzumnak, így arra érdemes felkészülni, hogy a teljes megismeréshez jó pár oldalon, és könyvön át kell magunkat rágni. Lehet, hogy ez a regénysorozat a fiatalabb korosztályt célozza meg, de én így lassan 30 évesen is kellemes kikapcsolódásnak találtam minden oldalát és segített kicsit kiszakadni a mindennapi mókuskerék monotonitásából.

+Erősségek

könnyű olvasmány

kikapcsol

egy újvilágba kalauzol

-Hátrányok

a teljes megértéshez érdemes a sorozat többi kötetés is elolvasni

Пользователь сайта

Nem ajánlom

+2

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments

Más vélemények

Cassandra Clare – Csontváros fotók

2021.04.26

Fantasztikus, kalandos könyv

Hatalmas a könyv körülötti felhajtás, és ez engem mindig is félelemmel töltött el. Sokszor halogattam, mert nem egy rövid olvasmány, de hálistennek rávettem magam és végig olvastam, szerencsére...