Főzz cserépedényben - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Edények

Közzétéve 2021 december, 02 - 21:21

Ízletesebb a cserépedényben főtt étel


Megvásárolt: link

A fazekasság i. e. 8000 körül létrejött, azóta használunk agyagedényeket. A fazekasok égetett agyagból készítenek használati tárgyakat, elsősorban edényeket. Ez egy ősi mesterség, tájnyelven olárosmerternek vagy gelencsérnek is hívták. Ma már csak iparművészetként ismerjük, sajnos kevesen űzik ezt az ősi mesterséget. Az ételfelesleg tárolására készítették az első edényeket. Tálakat, korsókat, fazekakat képlékeny állagú agyagból készítik, amelyet szárítanak, utána égetik, így válik időtálló anyaggá. Kiégetve még az edény nem vízálló, ezért mázazzák még. Már az őskorban is díszítették az edényeket, karcolt vagy vésett formákat jelenítettek meg. Még a nedves edény falába karcolták egy kis faággal. Persze a szárítás után is van lehetőség díszítésre, ilyenkor folyami kavicsot tettek az edény sima felületére. A mázazás után szokták még festeni is, így megadva az edény színét.

A legrégebbi főzésre szolgáló cserépedény az agyagbogrács. Ebből fejlődött ki a fazék, 5-30 literes volt. A cserépserpenyőben bő zsiradékban sült húst készítettek. Alakja hosszúkás tál, felhajló széllel lábbal vagy anélkül. Főzőedényként szolgált még a cseréplábas, aminek fogantyúit és lábait egybedolgozta a mester az edénnyel.

Én sütőben szoktam használni, mert nincs kemencém. A cserépben főzött ételek sokkal finomabbak, mint a hagyományos módon készültek. A lényeg, hogy csak hideg sütőbe szabad berakni a rácsra és szép lassan kell elkezdeni a hőfokot ráadni. Ha az étel kész akkor sem szabad hirtelen lehűteni, fadeszkára, hőálló alátétre vagy egy száraz ruhára kell rakni.

Tisztítása is nagyon egyszerű, meleg mosószeres vízzel elmossuk, elöblítjük és szárazra kell törölni.

Nem szabad súrolóport használni vagy mosogatógépbe tenni.

Figyeljünk oda, mert vannak tűzálló és nem tűzálló edények. A mázatlan edényeket be kell áztatni, míg a mázast nem.

Gáztűzhelyre és nyílt lángra csak az arra alkalmas tűzálló samottos agyagból készült edény szabad rakni. Ha nem volt a csomagoláson vagy a készítő nem mondta akkor ne tegyük lángra, mert elrepedhet. Az erre alkalmas edényeket is csak nagy odafigyeléssel és óvatossággal használható. Tegyünk vaslapot az edény alá. Gázlángon vastag lángelosztóval használható, amire még hidegen tesszük az edényt. Forró cserépedényt nem öntünk fel hideg vízzel, ez a legnagyobb különbség a fémlábos használatához képest. A főzés úgy történik, hogy felengedjük vízzel és beletesszük a főznivalót. Ami hamarabb megfő, azt később tesszük bele, ez némi tapasztalatot igényel, hogy semmi ne főjön szét de ne is maradjon nyers. A cserépedényben való főzés lényege, alacsony hőmérsékleten, hosszú ideig való főzés, tehát nem kell maximumon égetni a gázt, csak amíg átmelegszik a lángelosztó és az edény. A cserép – főleg első használatkor – el fog szívni némi nedvességet a főznivalóról, ezt után tölthetjük szükség esetén. Levesnél nem feltűnő, de például töltött káposztánál, aminek kevesebb a leve, ajánlott az utántöltés

Sütőben 2-300 °C nem árt neki akár mázatlan vagy mázas, mivel 1000 °C –on égetik. De azért itt is óvatosnak kell lennünk fokozatosan kell emelni a hőfokot.

Kemencébe csak tűzálló és lángálló edényt szabad betenni, itt se számit hogy mázatlan vagy mázas. A kemencébe a parazsat ne hagyjuk közvetlen az edény közelében.

A samottos edényt onnan lehet megismerni durvaszemcsés a felszíne. Ezek a direkt sütőedények, amiket lehet sütőben és kemencében is használni.

Bográcsként való használatkor a következőkre kell ügyelni : üresen ne tegyük a tűz fölé, a felforrósodott edényt ne öntsük fel hirtelen hideg vízzel.

A cserépfazékban főtt ételek íze nagyon jó, mivel hosszabb ideig készül el benne az étel, jól összeérnek benne a nyersanyagok. Milyen ételeket készíthetünk benne? Gyakorlatilag szinte minden fazékban, lábasban készülő ‘leves’ ételhez jó. Szabadtéri használathoz – nyáron – kipróbálhatjuk a cserépfazékban főtt lecsót, paprikás krumplit, babgulyást, gulyáslevest, készíthetünk pörköltet, de akár töltött káposztát is főzhetünk a szabad ég alatt.

Buksika

Ajánlom

+2

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
1 Legyél az első, aki hozzászól
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments