- vélemény

Átlag: 4.25 (2 szavazat)

Kategória:

Közzétéve 2022 április, 12 - 9:09

Hogyan ültessük a rózsát?!

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 1800 Forint
Vonalkód: 12938

Javasolom,hogy csak megbízható helyről szerezzük be a rózsatöveket.Figyeljünk a minőségre, csak egészséges gyökérzetű és érett vesszőjű töveket vásároljunk.

A megfelelő minőségű tő gyökérzetének hossza eléri a 60 cm hosszúságot, a föld feletti részén 3-4 jól beérett -40 cm hosszúságú vessző legyen.Beérésnek a jele,hogy  a vessző végeit ujjal nem tudjuk összenyomni, és a tüskék könnyen pattanak le róluk.

Ültetésre a legalkalmasabb időpont az ősz, úgy október vége, november.Ha nem áll módunkban ősszel ültetni,, nem tudjuk a talajd időben előkészíteni, éppen nincs erre időnk, ekkor tavasszal is ültethetjük.Ez azonban kicsit kockázatosabb, több és körültekintőbb munkát igényel mint az őszi.

A mai rohanó életünkben minnél hamarabb szeretnénk fejlett virágú növényeket élvezni a kertünkben, és sokszor nem is az említett időkben ültetünk, hanem a nyrá folyamán.Ilyenkor a leghelyesebb ,ha konténerben előnevelt növényeket vásárólunk,ezt ugyanis az év bármely időszakában kiültethetjük.

A konténerből a növényeket óvatosan a földlabdával kiemeljük, és annélkül,hogy a gyökérzet vagy a földlabda megsérülne, az előkészített gödörbe beleültetjük.

A rózsák különösen a Rosa  caninára,szemzettek, mélyen gyökertesednek, gyökerei 2-3,sőt 4 m mélységig is behatolnak a földbe.Ezért a fiatal gyökerek terjedésének megkönnyítésére a talajt megfelelően készítsük elő, legalább 60 cm mélyen forgassuk meg.Az alsó réteget külön trágyázzuk be, szerves trágyával, és forgassuk be.Négyzetméterenként ajánlott 5-10 kg trágyát felhasználni.

Amint már említettem is a legkedvezőbb az őszi ültetés, mert a fagyok beálltáig a növény gyökérképződése megkezdődik, begyökeresednek, igy a tavaszi megindulás erőteljesebb és gyorsabb lessz.

Akár ősszel ültetünk, akár tavasszal ügyeljni kell arra,hogy  a talaj csak nedves legyen és ne vizes.Átázott talajba ne ültessünk,

Az ültetési távolság mindig attól függ,hogy milyen célból és milyen fajtát telepítünk.Ugyanazt a fajtát más távolságra telepítjük

,az ültetési távolságot befolyásolják a talaviszonyok is.Tápanyagban gazdag,középkötött vályogtalajon,ahol a rózsa növekedése buja, 20-30%-al távolabb kell telepíteni egymástól, mint a tápanyagban szegény vagy száraz területen.

Általános tanács.hogy a  teahibrideket 60×40 cm sor és tőtávolságra, a floribundákat és a polyanthákat 60×40, az alacsonyabb növésű meteor 40×30 sor és tőtávolságra ültessük.

A koszorúrózsák  legalább 1,5m tőtávolságra kerüljenek.mert különben nem nyújtanak kellő térhatást.Ennél távolabbi ültetés nem ajánlott, mert takarófelületük hézagos lessz.

A díszítési célzattal ültetett rózsák sűrű ültetését kerüljük.mert a tövek közötti fontos szellőzés nem lenne biztosított.

A vágottrózsákat termesztünk a tőtávolságot 20-23 cm-re csökkentsük. a sortávolságot viszont 80-100cm-re növeljük.

Ügyeljünk továbbá az ültetés mélységére is, mert kedvezőtlen a növényre ha túlságosan mélyre vagy túlságosan magasan ültetjük.Általános szabály a bokorrózsáknál,hogy a szemzés helye 2-3 cm-re a talajszint alá kerüljön.Talajszint fölé nem szabad kerülnie,mert így könnyen megfagyhat, és a nyári szárazság pedig jobban kiszárítja.

Ültetéskor ne tapossuk meg a rózsa tövét, mert a taposással egyenlőtlenül tömörítjük a talajt, ezáltal mesérthetjük a gyökereket, vagy azok megtörnek, s a sérülés helyén vadhajtások fejlődhetnek.

Március végén, április elején a rózsák hajtani kezdenek, a ekkor egyengessük el a kupacokat.Ez a művelet óvatosságot követel, lehetőleg kézzel végezzük, nehogy a kihajtott rügyeket letörjük, és a kérget megsértsük.Erre lehetőleg borús időt válasszunk mert napsütésben a megnyúlt hajtások leperzselődhetnek.Ugyanakkor a vadhajtásokat tőből távolítsuk el.

A megjelenő bimbókat a két felső levéllel csípjük vissza,ekkor az a fontos,hogy a bokor megerősödjön.Nyár folyamán többször locsoljuk, és a talaj felszínét apró trágyával,tőzeggel, zúzott kukorica csutkával, vagy félig korhadt fűrészporral árnyékoljuk be.

Jó és sikeres kertészkedést, rózsa ültetést kívánok!

+Erősségek

Szakszerű ültetés meghozza gyümölcsét!

-Hátrányok

Szabályok szerint fontos,mert kár keletkezhet ha nem!

janosom

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments

Más vélemények

 fotók

2021.03.27

Szolnok nevezetessége a Tisza part és a közeli rózsakert

Szolnok egyik fő nevezetessége a Tisza part, és a közélében elterülő rózsakert.Kedvenc sétáló helye a Szolnoki lakosoknak a Tisza part ,hiszen festői itt a táj, és nagyon jó a levegő.A parton egy...