Mosószóda - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Közzétéve 2023 július, 02 - 9:09

Használj te is mosószódát


Ár : 549 Forint
Megvásárolt: link

A mosószóda a szénsav nátriumsója, standard állapotban fehér színű, szilárd, kristályos por. Közkedvelt háztartási kellék és környezetbarát, natúr tisztítószer. Felhasználása az írásos emlékek szerint évezredekkel ezelőttig visszavezethető. Az ókori Egyiptomban már használták ezt az anyagot textíliák és szövetek tisztításakor. A mosószódát más néven sziknek, sziksónak, szódának hívják. Vizes oldatként erősen lúgos kémhatású. Számos tisztítószer helyettesítésére alkalmas. Használhatjuk mosószerként, konyhai, fürdőszobai és kerti tisztítóanyagként.

Az Egyiptomiak is használták a nátrium-karbonátot, a nátriumtartalmú kőzetek lebomlásakor keletkezett melléktermékként gyűjtötték össze, majd többek között ruhaneműk tisztítására, ételek tartósítására alkalmazták. Sőt még az ókori gyógyászatban is használták testek balzsamozása során.

A reform konyha és a vegyszermentes háztartás mozgalmának idején az európai országokban, s egyben hazánkban is reneszánszát éli a mosószóda használata. Többen fedezik fel maguknak és használják is. 100 %-ban környezetbarát, olcsó is a hagyományos mosógélekhez, mosóporokhoz viszonyítva. Alkalmas gépi és kézi mosásra, kiváló zsíroldó tulajdonságai révén általános tisztítószerként is érdemes használni. Általános vízlágyító, zsíroldó, áztató és tisztítószer. A forró vízben jól oldódik, erősen lúgos kémhatású nedvszívó porból igen kis mennyiség elegendő. Gyártása során nem keletkezik a környezetre ártalmas melléktermék, használat után pedig lebomlik. Elsősorban fehér ruhák tisztítására érdemes használni. Akár a mosódióval vegyítve is alkalmazható. 5 kg ruhához kell a mosógépbe helyezni a szennyezettségtől függően 120-180 ml mosószódát. Öblítéshez érdemes használni ecetet vagy citromsavat. A ruhákat lehet illatosítani illóolajjal vagy mosóparfümmel is. A mosószódát áztatáshoz is lehet használni. Kevés szódabikarbonáttal keverve a mosóhatás fokozható erősen szennyezett ruhák tisztítása esetén, de kipróbálható együtt a szintén környezetbarát fehérítő és folttisztító só is. Ha általános tisztítószerként szeretnénk használni akkor fel kell oldani két evőkanálnyi mosószódát fél liter langyos vízben, amellyel kiválóan tisztítható tűzhely, csempe, padló, wc stb. De ha mosogatni szeretnénk vele azt is lehet. Mosogatáshoz 5 liter forró vízben oldjuk fel egy evőkanál mosószódát. Az oldat eltávolítja az edényekről a zsiradékot, az égett foltokat. Az üvegedényeket elmosás után esetes vízzel ajánlatos leöblíteni, különben foltosan száradnak.

Nagyon figyeljünk oda, hogy alumínium edényeket ne mossunk vele! Mivel erősen zsíroldó hatású, ezért száraz bőrre érdemes gumikesztyűt húzni, ha mosószódával mosogatunk. Elsőosztályú tisztítószer lefolyók tisztításánál. Kevés mosószóda és citromsav keveréke csodákra képes, önteni kell rá forró vizet és hagyni pihenni fél órán át. Nagyon ajánlom azoknak, akik csak környezetbarát módszereket kívánnak használni.

+Erősségek

Vegyszermentes

Lúgosítja a vizet

Fehér ruhákhoz kíváló

Általános tisztítószerként használható

Olcsó

-Hátrányok

Nem bőrbarát

Buksika

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments