Fokhagyma - vélemény

Átlag: 5 (3 szavazat)

Kategória: Gyógyszerek

Közzétéve 2023 május, 07 - 10:10

FOKHAGYMA

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 1000 Forint

Egyik kedvenc „zöldségem”, illetve hagym afajtám a fokhagyma. nagyon finom és rendkívül sok betegségre, betegség elkerülésére alkalmas. Azonban sajnos kellemetlen leheletet biztosít (100%), de például a rossz vérkeringésre és alacsony vérnyomásra is jó.

A fokhagyma (Allium sativum) az amarilliszfélék családjába tartozó faj, melynek gyógyító erőt tulajdonítanak. Gyógy- és fűszernövény, melynek hagymája fogyasztható; felvágva erőteljes aromát (egyesek szerint illatot, mások szerint szagot) bocsát ki. Termesztésben gyakori változatai:

·         A. sativum cv. ophioscorodon (kemény szárú fokhagyma), ide tartozik az évelő fokhagyma vagy rocambol is

·         A. sativum cv. sativum (puha szárú fokhagyma).

Dél-Kínából származó, egygerezdű változata a gyöngyfokhagyma.

Elő- és Dél-Ázsiában őshonos; különleges íz javító, íz fokozó hatása miatt az egész világon kedvelik. Nagyon jó salátákba, de kellemes ízt ad húsokkal, sült húsokkal is. Nagyon jó fűszernövény, mely kellemes aromát biztosít, enyhén csípős íze és jellegzetességei miatt. Egyes ókori népek varázserőt tulajdonítottak neki, Egyiptomban szent növényként tisztelték. (Voltak a középkorban olyan helyek és emberek, akik hittek a vámpírok létezésében. A vámpír ellen is használták, úgy gondolták megvéd a rossz szellemektől is.) A középkorban is gyógyító és tisztító erőt tulajdonítottak neki, gerezdjét amulettként hordták a nyakukban. A pestisdoktor madárfejszerű álarcának csőrrészébe (amin át az orvos belélegezte a levegőt) többek között fokhagymalevelet is tettek. Hazánkban a tizenötödik században kezdték termeszteni.

Gerezdjeiről szaporítják, gerezdjeit csíráztatják, majd ültetik el a földbe, termőföldbe, vagy virágládákba. Ősszel vagy tavasszal hússzor tíz centiméteres sor- és tőtávolságra duggatják. Úgy kell duggatni, egyenként elvetni a gerezdeket. Mivel meleg- és fényigényes, Magyarországon kiváltképp Makó környékén termesztik. A Makói hagyma termesztése nagy hagyománnyal és hírnévvel rendelkezik, nem csak Európa de világszínvonalon is. Egyenletes vízellátás mellett bő termést hoz.

Ha a levele és szára elszárad, a gumókat szellős helyen után szárítják, a rögöktől, gyökérzettől megtisztítják, füzérbe vagy koszorúba fonják, és szellős, száraz helyen (például a padláson, vagy a régi kamrákban) felfüggesztve tárolják. Régebben asszony csapatok, csoportok foglalkoztak ezzel, ilyenkor összejöttek az asszonyok, lányok és egymás társaságában, dalolgatva, beszélgetve fűzték a fokhagymát.

Erős antibakteriális és gombaellenes hatását Louis Pasteur már 1858-ban leírta. Később, 1920-ban a svájci Sandoz gyógyszergyár izolálta az antibakteriális hatóanyag vegyületeit, az alliint és az abból kialakuló allicint. Kínai kutatók által in vitro kísérletek arra engednek következtetni, hogy az allicin más élettani hatásai mellett ráksejtellenes tulajdonsággal is bír. A fokhagyma tartalmaz még szénhidrátot, fehérjét, fontos ásványi anyagokat, valamint több vitamint (A-vitamin, B-vitamin, C-vitamin, E-vitamin), amiknek köszönhetően erős antioxidáns hatást fejt ki. A komplex összetevőknek köszönhetően jelentős immunrendszer-erősítő hatást is megfigyeltek. Jellegzetes illatát egy kéntartalmú anyag, az ajoén adja.

A modern orvostudomány igazolta a fokhagyma vérnyomáscsökkentő (2 Hgmm-rel csökkenti a vérnyomást egy gerezd fokhagyma), baktérium-, vírus- és gombaellenes, emésztést elősegítő, bélfertőtlenítő, bélféregűző, epe- és májműködést elősegítő hatását. A gyógyszeripar a fokhagyma hatóanyagait elsősorban antimikrobiális hatásai miatt alkalmazza, valamint vérhígító és vértisztító hatása miatt. Vírus-, baktérium- és gombaölő hatása bizonyított, mind külsőleg, mind belsőleg. Megfázások során, vérzéssel együtt járó betegségeknél is kiválóan alkalmazható, mivel a véráramban jelen lévő mikroorganizmusokat és parazitákat is képes elpusztítani kénvegyületei révén.

Vannak nem egyértelmű kifejezések, ami a fokhagymát és annak mennyiségi jelzőit illeti. Habár Magyarországon gerezdnek nevezik a hagyma félhold alakú részeit, ugyanezt Erdélyben és Felvidéken cikknek nevezik. Ugyanakkor a Magyarországon használatos füzért, amely a sorban felfont hagymafejeket jelenti, Erdélyben koszorúnak nevezik.

A fokhagyma egy gyógyászati szempontból is előnyös, fogyasztásra javasolt fűszernövény, amit nagyon kedvelnek több országban is. én elsősorban vértisztírtó hatása miatt fogyasztom.

Kellemes fogyasztást, kellemes fűszerezést kívánok

Minden fokhagymát fogyasztó személy számára!

+Erősségek

FINOM, VÉRTISZTÍTÓ HATÁSA VAN

-Hátrányok

JELLEGZETES ILLATA VAN

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments

Más vélemények

Fokhagyma fotók

2023.02.27

Fekete fokhagyma!

Olvastam papa1950 véleményét a fokhagyma érelmeszedéssel kapcsolatos jótékony hatásáról és nagyon örülök,hogy segitett a szédülések megszüntetésében.Köztudott a fokhagyma vérkeringésre, koleszterin,...
Fokhagyma fotók

2021.07.28

A fokhagyma hatása

A konyhában az egyik legszükségesebb fűszernövény, de erről már írt más. Én inkább az élettani hatásával kapcsolatos tapasztalataim szeretném most megosztani. Történt egyszer, már úgy három, vagy...