A konyha. - vélemény

Átlag: 4.75 (2 szavazat)

Közzétéve 2022 október, 14 - 10:10

Edényeink,kanalaink, poharaink tisztán tartásáról!

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 600 Forint
Vonalkód: 14205

Engem már gyermek koromban arra szoktatott anyám,hogy a konyhában nagy rendnek kell lennie, nem szabad a piszkos, mosogatlan edényeket tárolni, azokat használat után tisztítani kell, majd helyére rakni.

Sokan csodálkoznak is vendégeim amikor étkezés után azonnal mosogatni kezdek és a használt eszközöket szárítás, törlés után azonnal helyére rakom.Évek alatt olyan szokásom alakult ki,hogy minimum a saját evőeszközeimet használt tányérjaimat, poharaimat étkezés befejeztével azonnal el is mosom.Nállunk soha nincs mosogatlan edény a mosogatóban!

Jelen véleményemben pár olyan praktikát szeretnék bemutatni, közzé tenni amelyek segítik munkánkat.

Az  új JÉNAI edényeket, használat előtt egy nagyobb edényben használat előtt, maroknyi sóval, s annyi vízzel, mely ellepi felforraljuk, legalább fél óráig.A vízben hagyjuk teljesen kihúlni.

Ennek haszna,hogy ezeket a fenti módon kezelt edények a hőre ellenállóbbak lesznek,és sokkal tartósabbak is!

ZOMÁNCEDÉNYEINKET is vásárlás után hasonló módon avassuk fel!

Itt azonban elegendő,ha magában az edényben zubogtatjuk egy félóráig a sós vizet.Kevés ecetet is tölthetünk hozzá.

A zománcedények súrolására jobb,ha csupán sót használunk, nem veszti el a fényét.

Ha megbarnulnak a zománc edényeink, főzzünk benne nyers burgonyát,hagyjuk benne egy napig,majd újra forraljuk fel,garantálom csillogó lessz!

Ha vízköves lessz az edényünk!?Mit tehetek?Leirom:

A lerakódott vízkötöl 10%-os ecetes oldattal szabadíthatjuk meg lábasainkat.Ezután szódás vízzel öblítsük át,majd jöhet a tiszta forró öblítóvíz.

HA ODAÉGETT A FAZÉKBA AZ ÉTEL!

Hitsük be vastagon sóval,hagyjuk állni néhány óráig, s ezután könnyen letisztíthatjuk.

Ha azt kívánjuk elérni,hogy  az alumínium-edényeink újra csilloggóak legyenek,bőséges almahéjat főzzünk benne.

VAS PALACSINTA SÜTŐNKET:

Használat után ha elmostuk,töröljük szárazra,és vékonyen kenjük be lehetőleg oliva olajjal, így nem fog rozsdásodni.Használat előtt mossuk el újra,mert az olaj idővel megavasodhat!

VÖRÖSRÉZ EDÉNYÜNK!

Legjobb tisztítószere a sós-ecet.A megfeketedett sárgaréz edényeket ecettel kevert súrolóporral dörzsöljük át, és azután szidolozzuk.Természetesen alaposan átmossuk utána és szárazra töröljük.

BOGRÁCSUNKAT!

Bográcsunkat fahamu és  étolaj keverékével átdörzsöljük, majd puha ronggyal átfényesítjük,széppé varázsolhatjuk!

A bekormosodott bográcsunk alját zsírral kenjük be,ez oldja a kátrányos szennyeződéséket,alaposan csutakoljuk be,majd jó meleg mosószeres vízzel mossuk le.

ROZSDÁS KÉST!

Előfordulhat,hogy a sok nedvesség hatására a késünk rozsdás lessz.Ilyenkor is van megoldás, a kést petróleumba mártott parafadugóval tisztíthatjuk meg.

A megfeketedett késünket homnokos burgonyaszelettel dörgöljük át.

A HALSZAGÚ EDÉNYT  forró ecetes vízzel mossuk át!

MŰANYAG EDÉNYEK!

A rossz szagú műanyag edényeinket megszabadíthatjuk a szagtól,ha tömény kávézaccos vízzel töltjük fel, és meleg helyen állni hagyjuk egy ideig ( pár óráig) majd kimossuk és szárítjuk.

DARÁLÓNK TISZTASÁGA!

Ha egy darálót használunk küönböző dolgok darálásához, akkor könnyen átveszik egymás illatát.

Ne mossuk vízzel, hanem egy-egy fűszer darálása után engedjük át rajta 1-2 evőkanál sót.Ez közömbösíti a szagokat.

FA DESZKAVÁGÓNK!

Világos maradhat,ha használat előtt hideg vizet engedünk rá.Telítődik vízzel, ezért  szagokat színeket kevésbbé szívja fel magába.

ÜVEGPOHARAINK!

Fényesebbek lesznek, ha sós vízbe mossuk és utána hideg vízzel öblítjük le.

TERMOSZUNK!

Ha szaga lenne, szódabikarbónás vízzel mossuk ki,majd öblítsük át.Ne tároljuk bedugaszolva,dugóját sós vízben átforralva szagtalaníthatjuk.

TŰZHELYÜNK LAPJA!

Szennyezet tűzhely undorító látvány.Lapjáról meleg kávézaccal tüntethetjük el a zsírfoltokat.Ha kihűlt, tiszta ruhával fényesre dörzsöljük, de a só is megfelel, a még meleg zsíros főzőlapot szórjuk be sóval, és ujság papírral dörzsöljük át.

MOSOGATÓ KAGYLÓ!

A megbarnult, zománcozott mosogató kagylót tömény hypóval kenjük be, kb. 15-20 percig hagyjuk rajta, majd mossuk át, a zománc nem sérül meg,és a mosógatónk ismát fehér és tiszta lessz.

Ezeket az olcsó, hasznos praktikákat nagyszüleimtől, ismerőseimtől stb. gyüjtöttem össze, és a gyakorlatban már nagyon régen alkalmazom.Érdemes kipróbálni mindenkinek!

A kormos, szennyezett bográcsunkat a következőképpen tisztíthatjuk meg:

+Erősségek

Nagyon egyszerű, olcsó módszerek!

-Hátrányok

Mindenre nem tért ki!

janosom

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments

Más vélemények

A  konyha. fotók

2022.08.31

Mióta ezt tudom, a konyhám mindig ragyog! A legmakacsabb zsíros szennyeződések is eltüntethetőek így

Egy tiszta és kényelmes konyha a család kedvenc helye lehet, ezért a háziasszonyok különös figyelmet fordítanak a konyhai felületek tisztán tartására. ÖNTS ECETET A SÜTŐBE, ELKÉPESZTŐ LESZ A HATÁS ...