- vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória:

Közzétéve 2022 március, 15 - 11:11

DYMPHNA CUSAC: FEKETE VILLÁM, MEGPERZSELT FA

Felhasználási tapasztalat:: egyszer
Ár : 500 Forint

Ellen Dymphna Cusac ausztrál író és drámaíró. Az Új-Dél-Wales állambeli Willongban született. Cusack kiállt a szociális reform mellett, és írásaiban leírta a reform szükségességét. Hozzájárult a világbékemozgalomhoz a hidegháború atomellenes aktivistaként. Férjével, Norman Freehill-lel a Kommunista Párt tagjai voltak, és végrendeletükben teljes birtokukat a pártra hagyták.

1964-ban írta Fekete Villám című könyvét, melyet bátran ajánlok a megható történeteket kedvelő, kicsit a dráma irányába forduló műkedvelőknek, olvasóknak.

FEKETE VILLÁM Tempe Caxton negyvenöt éves, de ezt senki se mondaná róla: ragyogóan szép, elegáns és híres asszony, az ausztrál tévé egyik sztárja. Élethivatásának tekinti a szépség dicséretét és megtartását, mert az igazi női feladat szerinte: tetszeni.

Ezt a tetszeni vágyást, vágyódást igazán részletesen megjeleníti a könyv, részletesen taglalja a nőiességet, a nő férfiakban felkeltett tetszését. Sajnos csalódást okoz neki a férfi, akit szeret, és akinek annyira tetszeni akart, hiszen elhagyja egy másik, nem annyira szép, de gazdag nőért karrierje érdekében, előre menetele érdekében.

Tempe úgy érzi, összeomlott egész világa, és inkább a halálba menekül. Öngyilkossági kísérlete nem sikerül, ellenben kiskutyáját megöli, hiszen nem lenne, aki gondoskodik róla. Ez is hatalmas szívfájdalmat jelent s miközben ébrenlét és ájultság között lebeg, letesznek az ágyára egy vékony füzetet: évekkel ezelőtt a Malájföldön elesett fia naplóját. A fia elesett a háborúban, de hátrahagyott egy csodálatos ajándékot, mely számára miutá túlteszi magát első megrökönyödésén és idegenkedésén, az egész világot és egy új életet jelent. Ezt a titkot a napló fedi fel és egyszerre fordulatot hoz egész életébe. Unokája született egy maláj lánytól és fiától, fia halála előtt. Ezt részletezi a napló. Azonban unokája és egész családja bajba kerül, és ő kötelességének érzi segíteni. Most már megérti addig meg nem értett fiát. Másnak látja kapcsolatát a maláj nővel és kész teljes emberként odaállni az unokája  és nemes kötelessége mellé.

Ez a regény azonban kétrészes, másik része a MEGPERZSELT FA. Leskelődő szempár figyeli eleinte csodálattal, majd egyre növekvő rémülettel, amint egy fiatal férfi újra meg újra meglovagolja a félelmetes sziklazátonyok felé hömpölygő hullámokat. Ez az ember vagy őrült, vagy szándékosan keresi a halált! A háborúban megsérült, megperzselődött férfi, valóban nem akar tovább élni. Ő a szüleit, egykori barátait nem akarja többé látni – fiatal és szép felesége pedig őt, az elrútított férfit. Számkivetettségében osztozik egy árván maradt bennszülött kisfiú s egy lelkileg kifosztott, magára hagyott fiatal nő.

+Erősségek

IZGALMAS ÉS ÉRDEKFESZÍTŐ

-Hátrányok

SZOMORÚ, DE NEMES

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments