Közzétéve 2022 november, 08 - 16:16
CSIPKEBOGYÓ, CSIPKEBOGYÓ TEA
Ár : 800 Forint
A csipkebogyó a vadrózsa (Rosa canina) és a japán rózsa gyógyhatású áltermése, népies nevei: csipke, csitkenye, hecsedli, hecserli, hecse(m)pecs, seggvakaró, bicske.
Természetben, természetes környezetben is megtermő, elterjedt növényről van szó, mely a mi partunkon is, vagyis a Nagykunsági-főcsatorna partján is szép számban megterem. Ezért amikor csak tehetem, viszek magammal egy-két kisebb zacskót, amikor párommal horgászni megyünk, különösen az első őszi fagyok idején, hiszen a csipkebogyó akkor érik be. Bő termése van, és számos darabot, több bokrot lehet belőle találni a Nagykunsági – főcsatorna partján is. Elmondanám még azt is, hogy a termés színe változó, a narancssárga színű még nem egészen érett, míg a sötét mélyvörös már puha húsú túlérett termést jelent. Jóllehet a túlérett bogyó édes, C-vitamin-tartalmának nagy része ekkorra elvész. A csipkebogyó tápértéke akkor a legmagasabb, ha leszedése után azonnal felhasználjuk. Csipkebogyótea készítéséhez a kocsánynál vágjuk le a termést, vágjuk félbe, majd távolítsuk el a magokat és a szőrös magbelet. Hideg eljárással kell belőle teát készíteni. A bogyót nem szabad forró vízben áztatni, mert a C-vitamin már 50 °C fok körül megsemmisül. A kiáztatott csipkebogyót tiszta forró vízzel forrázzuk le, így a hatóanyagok jelentős részét kivonhatjuk a bogyóból. Ez a forrázat alkalmas kőoldásra, az epekő és vesekő megelőzésére.
A csipkebogyóról tudni kell, hogy A-, B1-, B2-, és K-vitamin is található benne, így nagyon egészséges és finom tea készíthető belőle. Legfontosabb hatóanyaga azonban a C-vitamin. A C-vitamin részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában, erősíti a vérerek falát, szilárdítja a kötőszövetet, fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. Megelőzésként segíti a csontok erősödését, szilárdságát és a csontképződést is. Valamint kiváló hatást fejt ki megfázás, meghűlés esetén is.
A csipkebogyót gyógytea, gyümölcsbor, szörp, vagy lekvár, mártás, leves készítésére is használhatjuk. A csipkebogyó tea, illetve egyéb készítmények napi fogyasztásával a szervezet ellenálló képességét tudjuk növelni. Alkalmas még saláták, gyümölcssaláták ízesítésére, vagy bólé készítésére. Magjából csipkebogyó-olajt is készítenek, amely csökkenti a sebek hegesedés utáni nyomait, használják még Nap perzselte bőrre, a nátha miatt érzékennyé vált orrkörnyéknek, vagy az apró ráncok kezelésére. Jól használható a csipkebogyóolaj a száraz, hámló, viszkető gyulladásra hajlamos bőr ápolására, vagy a napozás után a nap perzselte érzékeny bőr megnyugtatására. A csipkebogyó magjának olaja azonban nem változtat a pattanásokon és a bőrhibákon sem. Felhasználják még más olajokkal keverve testápoló szerekhez (arcpakolás, szemránckrém stb.) Gyorsan avasodik, ezért csak frissen készítve használják, vagy tartósítószerrel áll el néhány napig. A bogyók a szedés utáni napon, vagy meleg, száraz helyen megszárítva hosszabb ideig (akár egy évig) is felhasználhatók maradnak.
C VITAMINBAN GAZDAG, EGÉSZSÉGES
KICSIT BOLYHOS, SZÚRÓS
Kollár Alíz Margit
Ajánlom
Szabálysértés bejelentése
Minden hozzászólás