MAGYARORSZÁG-SZILVÁSVÁRAD - vélemény

Átlag: 5 (2 szavazat)

Kategória: Országok

Közzétéve 2022 április, 12 - 9:09

Borsod-Abaúj-Zemplén megye szépségei!

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 20000 Forint
Vonalkód: 12923

Mindhárom volt vármegyét váráról nevezték el. Borsod vára török eredetű személynévből kapta a nevét, a Bors név jelentése megegyezik mai bors szavunkéval, a -d toldalék pedig helynévképző. Nem tisztázott, hogy Bors a vár első ispánja volt-e. Abaúj a birtokosairól, az Abákról, illetve központjáról, Abaújvárról kapta a nevét. A vár nevét ma település viseli. Zemplén neve a szlovák zem (föld; szláv zemlja) szóból ered, és földvárat jelent; várát hívták így, melynek maradványai ma is láthatók a szlovákiai Zemplén falu mellett.Magyarország számtalan sok települését nevezetességeit,és B.A.Z. megye városait, falvait, nevezetességeit meglátogattam s kijelenthetem,hogy aki még nem járt itt vagy nem fog ide ellátogatni, sok csodát kifog hagyni!

Hol találhatóm B.A.Z.megye?

Címere:

Földrajzi adottságai tekintetében Borsod-Abaúj-Zemplén az ország egyik legváltozatosabb megyéje. A megye déli része  síkság, északi területe pedig hegyes, dombos.

Megyeszékhelye: Miskolc

Területe: 7247,17 km²

Vízrajzát illetően nagyon sok folyó, patak, tó található itt.

Sajó

Hernád

Bódva

Bodrog

Hejő

Takta

Rakaca

Jósva (patak)

Lázbérci-víztározó

Rakaca-víztározó

Ezek nagy része csodás látványt nyújt a látoghatóknak, többségükben horgászási, pihenési, sportolási lehetőségeket is.

Várak, kastélyok,csak párat említve, pl. a Sárospataki vár,Boldogkővár, Regőczi vár,Diósgyőri vár stb.edelényi kastély, ami a közelmúltban került teljes felújításra, lillafüredi várkastély ami olyan csodás környezetben található,hogy párját ritkítja európában.

Megyénk nevének eredete vármegyék nevéből származik:Borsod-Abaúj-Zemplén.

Mindhárom volt vármegyét váráról nevezték el. Borsod vára török eredetű személynévből kapta a nevét, a Bors név jelentése megegyezik mai bors szavunkéval, a -d toldalék pedig helynévképző. Nem tisztázott, hogy Bors a vár első ispánja volt-e. Abaúj a birtokosairól, az Abákról, illetve központjáról, Abaújvárról kapta a nevét. A vár nevét ma település viseli. Zemplén neve a szlovák zem (föld; szláv zemlja) szóból ered, és földvárat jelent; várát hívták így, melynek maradványai ma is láthatók a szlovákiai Zemplén falu mellett.

Már említetemhogy sok vár, kastély, szállodák, stb. találhatók itt, azonban nem szabad kihagynom,hogy B.A.Z megyében található a világhírú Aggteleki  és a Jósvafői barlangok is, amelyek meglátogatása életre szóló élményt nyújt.

Nem tudnám felsorolni mindazokat a látnivalókat amik ebben a megyében találhatóak.Csak pár képpel próbálom illusztrálni a csodákat,amiket nem szabad kihagyni.Itt található a világhírű tokaji borvidék.Szilvásvárad pl. olyan kiránduló hely a Bükkhegység közepén ahol kisvasúton is szétnézhetünk,de gyalogtúrákkal is felejthetetlen élményekben lessz része mindenkinek aki ide látogat.Világhírű lovakkal is meglehet ismerkedni itt.Szállodák, vásárok, éttermek, tiszta csörgedező patak, vízesés stb.

Kérem mindazokat akik az alföldön a dunántúlon, más megyékben  vagy akár a fővárosban laknak,hogy  ne hagyják ki Borsod-Abaúj-Zemlén megyét uticéljaikből.

+Erősségek

Felejthetetlen!

-Hátrányok

Úthálózat kívánni valót hagy!

janosom

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments

Más vélemények

MAGYARORSZÁG-SZILVÁSVÁRAD fotók

2021.10.10

SZILVÁSVÁRAD

Negyvenedik születésnapom alkalmából párom meglepett egy kirándulással, túrázással Szilvásváradra, ahol az Oázis panzióban szálltunk meg. Ez a...