MAGYARORSZÁG-SZILVÁSVÁRAD - vélemény

Átlag: 5 (2 szavazat)

Kategória: Országok

Közzétéve 2021 október, 10 - 21:21

SZILVÁSVÁRAD

Felhasználási tapasztalat:: egyszer
Ár : 80000 Forint

Negyvenedik születésnapom alkalmából párom meglepett egy kirándulással, túrázással Szilvásváradra, ahol az Oázis panzióban szálltunk meg. Ez a kirándulás eleve jól kezdődött, mert meglepetés volt, csak az utolsó pillanatban derült ki számomra, hogy megyünk.

A panzióban rendkívül kedvesek voltak, minden igényt kielégítő szállóról van szó, de ennivalóról nekünk kellett gondoskodni, hiszen önellátó szálláshely. Kellemes környezetben, bár a túra helytől kicsit messzebb található, ezért kedvezményesek voltak árai is. Kényelmes ágyak, tiszta szobák vártak minket, ezen felül sütögetni, mi szalonnát sütöttünk, és bográcsozni is lehet.  Természetesen gondolnak a fiatalabbakra is, mert biliárdozásra is van lehetőség, de játszótéri mászóka is található az udvarban. Ezen felül található ott egy szabadtéri jacuzzi is.

Pénteken érkeztünk ekkor csak egy kisebb sétát tettünk, másnap, szombaton fedeztük fel igazán a környéket, mentünk el túrázni.

Az Erdei kisvasúttal mentünk fel a Fatelep állomásról 5 kilóméteren keresztül tartó vasúti vonalon, a végállomásig, vagyis a Gloriett-tisztásig. A kisvasútról tudni érdemes, hogy Márkus Ágoston egri mérnök tervei alapján készült az útvonal, és a sínrendszer, 1910ben Wessely Károly adta Pallavicini Alfonz Károlynak, aki a második világháborúig üzemeltette. Akkor még fa és szén szállításra használták, gőzmozdonyok voltak. 1966-tól dízel mozdonyok jártak az útvonalon, de 1999 októberében átadásra került Szilvi nevű gőzmozdony egy korabeli vasúti szalonkocsival, ami azóta is jár a sínrendszeren. Évente körülbelül 200 ezer turistát szállítanak Szilvivel és a szalonkocsival.

A kisvasút egyébként óránként indul a Fatelep végállomásról.

A Gloriett tisztásról másztunk fel (elég kínlódva, én az utolsó 100 méteren majdnem feladtam) a meredek ősember barlangig, vagyis az Istállós kőbarlangig, amit régészeti kutatások alapján az ősemberek is használt leginkább áldozó helynek. Később pedig istállóként használták a történelem során, később emlékhely, ma már fokozottan védett emlékhely lett.

Túránk során láttuk még a Szalajka forrást, mely Szilvásvárad vízellátója, A Szikla forrást és a pisztrángos tavakat is.

A Szalajka forrásról , Szilvásvárad vízellátójáról tudni érdemes, hogy kb. 450 méter magasan fakad, vízgyűjtő területe 10 km2. A Bükk-hegységből szállítja a vizet Szilvásváradra, a forrás pedig feltételezhetően  egy eddig még fel nem tárt barlangból rendszerből ered.

A Szikla-forrásról azt érdemes tudni, hogy a Bükk egyik legnagyobb hozamú karsztforrása. A Fátyol-vízeséstől nem messze helyezkedik el. Gyönyörű, kristálytiszta vizével folyik rá a mészkőbarlangra, a mészkőbarlang köveire.

A pisztrángos tavakban pedig nevéhez híven pisztrángok élnek, itt szaporítják őket és innen kerülnek a szilvásváradi éttermek étlapjára. Mi több példányt is láttunk belőlük a tiszta vízben úszni. Párom horgászszenvedélyét nem tudta kiélni, pedig nagyon szerette volna, de ezeket a pisztrángos tavakat nem arra találták ki. 😀

+Erősségek

gyönyörű

-Hátrányok

drága

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

+8

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
1 Legyél az első, aki hozzászól
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments

Más vélemények

MAGYARORSZÁG-SZILVÁSVÁRAD fotók

2022.04.12

+5

Borsod-Abaúj-Zemplén megye szépségei!

Mindhárom volt vármegyét váráról nevezték el. Borsod vára török eredetű személynévből kapta a nevét, a Bors név jelentése megegyezik mai bors szavunkéval, a -d toldalék pedig helynévképző. Nem...