Bengáli macska - vélemény

Átlag: 5 (2 szavazat)

Kategória: Macska fajták

Közzétéve 2022 február, 24 - 12:12

BENGÁLI MACSKA

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 250000 Forint

A bengáli házi macska a bengáli leopárdmacska és egy házi macska keresztezéséből létrehozott fajta.. Az első példány e két faj véletlen párosodásból született, tenyésztésük 1980 körül kezdődött, azóta már elterjedt fajtáról van szó. Amerikában kezdték el először tenyészteni, azzal a céllal, hogy megteremtsenek egy vadmacska külsejű, de a házi cicára emlékeztető, kedvesebb természetű fajtát. Ma már az egész világon elterjedt macskáról van szó.

Már az 1960as években kaliforniában keresztezték a házi macskát a vadmacskával, de a bengáli macska tenyésztése csak 1983re tehető, amikor is Jean Suggden és Dr. William Centerwall tervszerűen hozzáfogott a fajta létrehozásához, megteremtéséhez. Sokáig a fertőző macskabetegség, a hashártyagyulladás tanulmányozása kapcsán „alkottak” bengáli macskákat, hogy megvizsgálják, a két faj kereszteződéséből született hibrid ellenáll-e a betegségnek. A fajta végleges kialakítása során más fajtákat is bevontak a tenyésztésbe, így a mai bengáli macskák ereiben brit, abesszin és sziámi vér is folyik.

A bengáli macskának puha, jellegzetes mintájú bundája van. Leginkább pöttyös színben terjedt el, de lehetséges a márvány mintás barna alapszínű bunda is, vagy a fehér, fekete, vagy a világosabb úgynevezett szépia szín is. Elterjedt azonban a hóbengáli macska fajt ais, melynek a szeme kék. A fajta jegye, hogy a homlokon látható a cirmos macskákra jellemző, M alakú rajzolat.

Feje széles, kerek, a testéhez viszonyítva kicsi, pofapárnái erőteljesek. Fülei öblösek, orra széles. A test izmos, hosszú, a bunda tömött, sűrű és rendkívül finom, prémszerű. Lábai erősek, farka középhosszú, a vége mindig fekete. Szeme ék alakú, kissé mogyoróvágású, a színe lehet sárga vagy zöld. (A hóbengáli esetében a szemszín mindig kék.) Hosszúszőrű változata nincs.

Az első bengáli macskák még vadak voltak, de ma már egy kedves, barátságos macska fajtáról van szó. Néha akaratosak, saját akaratukat érvényesítik, kissé önfejűek. Szeretsz játszani, a játékokat szereti visszahozni és apportírozni. Néhány bengáli macska kifejezetten kedveli a vizet, bár ez nem vonatkozik minden egyedre. Pórázhoz jól hozzászoktatható. Sokat nyávogó, hangos és beszédes fajta.

A bengáli macska étrendje a többi macskáéval megegyező, különösebb igénye nincs. Szereti a figyelmet, a törődést. Szőrét könnyű tisztán tartani, hetente elég átfésülni. Lakáson belül tartsuk.

 

A macska valódi húsevő, háziasítása kevésbé érintette étkezési szokásainak alakulását, mint a kutyáét. Ugyanakkor nem szabad kizárólag hússal vagy májjal etetni őket. Növényi eredetű tápanyagokat is biztosítani kell számukra a kiegyensúlyozott étkezéshez, ugyanakkor a nagyobb részt gabonát tartalmazó eledelek hosszú távon egészségkárosítóak számukra.

 

Amennyiben a macskák közül a bengáli macskát választjuk társul, egy rendkívül intelligens, ragaszkodó, okos lakótársunk lesz (mindenképpen lakásban kell tartani), aki néha önfejű és makacs, de rendkívül jó társ.

+Erősségek

KIVÁLÓ TÁRS

-Hátrányok

ÖNFEJŰ

Kollár Alíz Margit

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments

Más vélemények

Bengáli macska fotók

2021.04.28

Egy imádni való kiscica

Az egyik rokonomnak ilyen bengáli macskájuk van és nagyon különleges egy macska fajta, nagyon játékos természetű és tanulékony nagyon, szereti a gyerekeket és alkalmazkodó típus bár van benne egy kis...