Közzétéve 2022 november, 28 - 8:08
BANÁN
Ár : 350 Forint
A banánhoz ma Magyarországon a legkülönbözőbb árakon juthatunk hozzá, de be kell ismerni, hogy szintén hozzá tartozik a Karácsonyhoz, a Karácsonyi déli gyümölcsökhöz. Gyerekkorunkban mi nővéremmel csak Karácsonykor (leginkább akkor, ettünk banánt, és ezzel a legtöbb mai 40-50 év közötti felnőtt így van. Ma ugyan már egész évben kapható gyümölcsről van szó, de akkoriban, amikor én voltam gyermek, a Karácsonyi időszak volt a szezonja a banánnak.) A banán a trópusokon elterjedt és termesztett gyakran fa termetűvé növő, serkenő növényen terem. A világ legmagasabb egyszikű, lágy szárú növénye. Világszerte használt neve , feltehetőleg eredetű. A fatermetű növény három és tíz méter nagyságúra nőhet. Magas törzse valójában áltörzs, ami a felállva egymásra boruló, egymást spirálisan követő levelek kemény hüvelyeiből alakul ki. Termése bogyótermés (tulajdonképpen áltermés). A többnyire 10–15 cm hosszú, hajlott, sokszögletű, tompa végű, zöldessárga gyümölcsök közös száron helyezkednek el. A vadbanánok gyümölcsében nagy, kemény magok találhatók, a termesztett változatok magtalanok. A banánt svéd természettudós eredetileg két csoportba sorolta: és desszertbanán. Az étkezési banán A legfontosabb gyümölcstermő faj a banán fajták, típusok között. Jellegzetes zamatú húsát frissen fogyasztják vagy szárítva (lisztként, illetve pehelyként) forgalmazzák. A zölden szedett, éretlen gyümölcsöt az értékesítés helyén utó érlelik. A zöld banán 90-95% relatív páratartalmú térben 14-15 °C-on 10-20 napig tárolható. Éretten 13-16 °C-on tanácsos tartani, mert 13 °C alatt szürkül. Így 5–10 napig tartható el.
A kevéssé édes, de nagy keményítőtartalmú változatokat a krumplihoz hasonlóan sütve, illetve főzve, köretnek eszik. Egyes fajtáival állatokat takarmányoznak. Illetve vannak olyan fajok is (figyelem férfiak!), amiből sört főznek.
Mivel a gyümölcskönnyen emészthető, ezért kisbabáknak, kisgyermekeknek is adható. Ajánlható szenvedőknek. Különösen sok benne a , jelentős -tartalma miatt nem ajánlott. Savtartalma a legtöbb gyümölcsénél jóval kisebb, emiatt már csecsemők is ehetik. Sportolók számára kiváló szénhidrátforrásként szolgál, főleg edzések előtt kellő idővel fogyasztva. A banántermelő országokban rendkívül sok gondot okoz a banánhéj hasznosítása. Ruandában például két millió tonna gyümölcs terem évente és ennek csak kis része hasznosítható ehető gyümölcs formájában. A többi, levél, szár, héj, mind hulladék és megsemmisítése óriási probléma. A nottinghami kutatók megtalálták a banánhéj hasznosításának egyik legegyszerűbb módját. Lehet a jövő energiaforrása a fában szegény országok számára. A növényi hulladék fűtőanyaggá történő alakítása a fenntartható fejlődés egyik alappillére. Fűtőanyaggá átalakítása a következő módon történik a rothadt gyümölcsöket és a banánhéjat pasztává keverik. Ehhez a keverékhez Angliában fűrészport, míg Afrikában szárított banán törzs morzsalékot kevernek. Az anyagot briketté préselik és negyven Celsius fokon szárítják, és már kész is a banánból, banánhéjból készült
jövő energiaforrása!!!
FINOM ÉS EGÉSZSÉGES
FOGYÓKÚRÁZÓKNAK NEM AJÁNLOTT
Kollár Alíz Margit
Ajánlom
Szabálysértés bejelentése
Minden hozzászólás