Banán - vélemény

Átlag: 4.83 (3 szavazat)

Közzétéve 2022 február, 10 - 14:14

Frissít, üdít és megnyugtat

Nagyon nagy kedvencem a banán. Nemcsak finom, de még nagyon egészséges is. Amikor nagyon éhes vagyok és nincs módomban épp enni, akkor általában egy banánt fogyasztok el, mert rendkívül tápláló és tök jó, hogy egész évben szinte minden boltban kapható. Tudtad, hogy a banánt a nap bármely szakában fogyaszthatod, mert feltöltheted magad energiával? Legyen mindig nálad 2-3 db banán, mert kisegít és a benne rejlő energia megerősít. Nincs egyszerűbb és táplálóbb, és képzeld még magas láz esetén is ajánlott fogyasztani, vagy ha extrém súlyvesztésen estél át. A banán káliumot, magnéziumot tartalmaz és jótékony hatással van a vérnyomásunkra és a szívünkre. Kálium tartalma a csontjainkat védi. Segít ellensúlyozni a vizeletürítéssel járó kalciumveszteséget. Antacid-hatása miatt megvéd a gyomorfekélytől. Stimulálja a sejtburjánzást, ezáltal megvastagítja a gyomor nyálkahártyáját és megvéd a gyomorsavtól is. Ha hasmenésed van nagyon kell vigyázni magadra, mert a szervezeted könnyen dehidratálódik. De itt a banán és segít visszaállítani az elvesztett káliumot. Gazdag még pektinben is, vízben oldódó rostban is, és ezáltal jótékony hatással van az emésztésedre és könnyít, hogy ne legyen székrekedésed. Tartalmaz még fruktooligoszacharidot, amely probiotikumként a jótékony baktériumokat szaporítja, a káros baktériumoktól pedig megvéd. Ez a fruktooligoszacharid egy emésztőenzim termelését is elősegíti, ami segít a tápanyag-felszívódásban. Van benne rövid láncú zsíros sav, ami szintén a tápanyag-felszívódásért felelős. De a banán nem csak probiotikum, de antioxidáns is. Antioxidánsként védelmet nyújt a krónikus fertőzésekkel szemben. Ha ideges fajta vagy akkor is ajánlott a banán! Megnyugtat, javítja a kedélyedet. A cukortartalma hamar normalizálja a vércukorszintedet.

A banánt eheted magában, salátaként, egészséges italként vagy egzotikus főzelék összetevőjeként, és minden korosztály számára ideális táplálék.

Amúgy a banán a trópusokon elterjedt és termesztett egyszikű, lágyszárú, fatermetű növény. Nem szereti a hideget, nem is fagyálló. 9-10 hónapos facsemete virágzása csoda szép, alulról felfelé fokozatosan nyílik ki. A termése kb. 3 hónap alatt érik be. Van desszert banán és főzőbanán, a nemzetségbe több mint 70 faj és hibrid tartozik.

A legfontosabb gyümölcstermő faj az étkezési banán. A jellegzetes ízű gyümölcsöt frissen fogyasztjuk vagy szárítva. Szárítva lisztet, pelyhet készítenek.

Nagyon jó, hogy könnyen emészthető, ezért a kisbabáknak is adható. A gyomorból 110 perc alatt kiürül. Savtartalma is csekély.

+Erősségek

könnyen emészthető

savtartalma csekély

Buksika

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments

Más vélemények

Banán fotók

2022.11.28

BANÁN

A banánhoz ma Magyarországon a legkülönbözőbb árakon juthatunk hozzá, de be kell ismerni, hogy szintén hozzá tartozik  a Karácsonyhoz, a Karácsonyi déli gyümölcsökhöz. Gyerekkorunkban mi nővéremmel...
Banán fotók

2022.02.07

Banán!Óvatosan fogyaszd!

Tudtad,hogy  a banán fogyasztását nem szabad túlzásba vinni? Nem szabad mindenkinek banánt enni! Ezzel a megállapítással kapcsolatban fejtem ki a véleményemet szakértők véleményeire alapozva. ...