Közzétéve 2023 június, 18 - 12:12

Az avokádó fontos az egészséges étrendben

Az avokádó a babérfélék családjába tartozik. Örökzöld növény, alacsonyan elágazó, terebélyes ágrendszerű fa. 10-20 méter magasságig is megnő. Az avokádó gyümölcs, zöldség és gyógynövény is egyben. Egyszóval univerzális. Jó hatással van a szívünkre és az érrendszeri problémáinkra és vitaminokat is tartalmaz, így kitűnő antioxidáns.

Az avokádót a spanyolok hozták a XVI. században Mexikóból Európába. Trópusi fán nővő gyümölcs, színe zöldes fekete, alakja körteformájú héja fajtától függően sima vagy ráncolt. Az avokádófa gyümölcsét fogyasztjuk és olyan semleges íze van. Magjából meg hidegen sajtolnak olajat. Az avokádó magját se szabad kidobni. Testünknek szüksége van az egészséges és kiegyensúlyozott étrendre és azt gondolom az avokádó fontos szerepet tölthet be ebben. Tápláló a húsa. B, C, E és A-vitaminokban gazdag. Telítetlen zsírsavakat tartalmaz. A teljesen érett gyümölcsben sok a kálium, foszfor, vas, nátrium, kálcium magnézium. Amúgy tudtad, hogy az avokádó magban lévő olaj kiváló bőrápolószer? A kiszáradt bőrünket remekül táplálhatjuk vele. De ekcéma megelőzésére is jó és csökkenti a koleszterinünket is. A gyümölcs magjából gyóygszirupot is készítenek amely alkalmas reumatikus fájdalmak enyhítésére.

Az avokádót zöldség-gyümölcs boltokban, áruházakban vásárolhatjuk meg. Az éretlen gyümölcs még kőkemény, az érettet viszont vajként lehet kenni, ezért érdemes vásárláskor kicsit megtapogatni. Ha kemény gyümölcsöt veszünk akkor azt szobahőmérsékleten 2-3 nap alatt beérlelhetjük és megpuhul. Hűtőszekrényben nem érdemes betenni, mert ott nem érik be. Vigyázzunk vele, mert ha felvágjuk hamar bebarnul. Általában nyersen szoktuk fogyasztani pirítóssal, kevés citromlével, fokhagymával és sóval. Salátának is szuper. De nagyon finom a tonhalas avokádó is. Mártás is készíthető belőle. Tárolásával nagyon kell vigyázni, mert hamar avasodik ezért megkezdett gyümölcsöt hamar meg kell enni.

Nagyon figyeljünk oda az avokádó fogyasztására, mert különböző betegségek mellett nem érdemes fogyasztani. Így ha depressziós vagy, Parkinson-kór kezelés alatt állsz ne egyed mert magas vérnyomást okozhat. De véralvadásgátlók mellett se fogyaszd.

Az avokádó és a tojás nagyon jól harmonizál. A tojás ugye az emberiség szempontjából egy ősi táplálék. A tojás táplálkozás-élettani hatása rendkívül jelentős, mert majd nem minden tápanyagot és vitamint tartalmaz. Van benne szénhidrát, C-vitamin stb. Az avokádóval ellentétben a tojást érdemes hűtőben tárolni.

Avokadós tojáskrémhez kell 4 db tojás, 1 db érett avokádó, 1 teáskanál citromlé, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál majonéz, só és bors. A megmosott tojásokat keményre főzzük. Az avokádót kettévágjuk és a magját eltávolítjuk, a húsát tálba kanalazzuk. Meglocsoljuk a citromlevével és azután villával összetörjük. A kemény tojásokat az összezúzott fokhagymával és a majonézzel az avokádóhoz keverjük, sózzuk, borsozzuk és jól áttörjük. Ha van botmixered bátran használd.

Kíváló és finom reggeli, fogyasszátok egészséggel.

Buksika

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments

Más vélemények

Avokádós tojáskrém fotók

2023.07.02

Avokádó mag csíráztatása és ültetése

Avokádó mag csíráztatása és ültetése Az avokádó egy a babérfélék családjába tartozó örökzöld fa termése, mely Közép-Amerikában őshonos. A termés héja sötétzöld színű, belseje semleges ízű, vajszínű...