Közzétéve 2023 július, 02 - 8:08

Avokádó mag csíráztatása és ültetése

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 1200 Forint

Avokádó mag csíráztatása és ültetése

Az avokádó egy a babérfélék családjába tartozó örökzöld fa termése, mely Közép-Amerikában őshonos. A termés héja sötétzöld színű, belseje semleges ízű, vajszínű és zöldes árnyalatú puha húst, valamint hatalmas méretű magot rejt. Az avokádó és a belőle készített olaj gazdag A, B, C és E-vitaminban, fogyasztását szív és érrendszeri problémák esetén is javasolni szokták, mivel kitűnő antioxidáns. Nyersen, salátában, pirítós kenyérrel. Ha avokádót vásárolunk, nem csak a gyümölcshúst hasznosíthatjuk, hanem ha van bennünk egy kis kísérletező kedv, akkor az avokádó magjából, akár egzotikus szobanövényt is nevelhetünk. Ehhez nem kell mást tenni, mint az avokádó magot csíráztatni, majd elültetni. A csíráztatás nem igényel túl sok kelléket, egy pohárra, fogpiszkálókra, vízre, valamint az avokádó gyümölcshústól teljesen megtisztított magjára lesz szükség. A magba 3-4 fogpiszkálót kell szúrni, úgy, hogy a mag lapos fele a pohár alja felé, míg a csúcsos fele felfelé nézzen. A csírázás ideje alatt a fogpiszkálók tartják majd a magot, hogy ne essen bele a vízbe. A pohárba elég csak annyi vizet tölteni, hogy félig ellepje a magot. Ha a mag csúcsos részéről 1-2 cm-es területen eltávolítjuk a maghéjat, elősegíthetjük a csírázást.

A poharat helyezzük világos helyre, és figyeljünk rá, hogy a pohár mindig félig legyen vízzel. A csírázás nem egy kimondottan gyors folyamat, hetek kellenek hozzá, hogy a gyökerek növekedni kezdjenek a vízben, illetve, hogy a mag csúcsán megjelenjen a hajtás, majd a szár. Ha már elég fejlett gyökérzettel és szárral rendelkezik az avokádónk, akkor elérkezett az ültetés ideje. Az ültetéshez, tápanyagban gazdag, jó vízelvezető képességű talajt válasszunk, a növény elhelyezéséhez pedig napos, világos helyet. Amikor már kellemesen meleg van, akkor félárnyékos helyen, a kertben is nevelhetjük növényünket a hideg idő érkeztéig.

Az avokádó gondozásánál az öntözésre kell nagyon figyelnünk ugyanis a túlöntözésre és az alul-öntözésre is kényes. A túlöntözést petyhüdt szár és összepöndörödött levelek, az alul-öntözést elhervadt és száradt, lepotyogó levelek jelzik.Az öntözések során tartsuk a földet nyirkosan, de ne álljon a növény a vízben. Ha 3 havonta kis mennyiségű vízben oldódó tápoldatot adunk az avokádónknak szép növekedéssel, egészséges levélzettel hálálja majd meg.

+Erősségek

Dísznövénynek is kiváló

-Hátrányok

Nincs

Bondár Dinda

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments

Más vélemények

Avokádós tojáskrém fotók

2023.06.18

Az avokádó fontos az egészséges étrendben

Az avokádó a babérfélék családjába tartozik. Örökzöld növény, alacsonyan elágazó, terebélyes ágrendszerű fa. 10-20 méter magasságig is megnő. Az avokádó gyümölcs, zöldség és gyógynövény is egyben....