Teflon edények - vélemény

Átlag: 5 (1 szavazat)

Kategória: Edények

Közzétéve 2023 július, 02 - 9:09

A teflon akár mérgező is lehet?

Nem is tudtam, hogy a teflon edények mennyire károsak lehetnek az egészségünkre. Egy cikk ugrott fel a neten előttem és elkezdtem olvasgatni és láttam, hogy mérgező is lehet a szervezetre, sőt az állatoknak akár halálos is. Egyre jobban kezdenek az emberek is odafigyelni hála az égnek az egészséges étkezés fontosságára. Bár azt nem sokan tudják, hogy a főzéshez használt edényeink ugyanolyan fontosak, mint maguk az ételek. Még a legegészségesebb étrendet betartók is szenvedhetnek egészségügyi komplikációktól, ha a konyhai edényük mérgező hatású.

Legáltalánosabban elterjedt konyhai edény a teflon. Azt mondják ez a legnagyobb gonosztevő. Szeretjük mert ugye a teflonban nem ragad le az étel. De az ún. politetrafluor-etilén bevonattal érik el, hogy ha 300 celsius fölé melegszik, méreganyagok kezdenek el szivárogni belőle. Ez a mérgező gőz influenzaszerű tüneteket okozhat. Nem csak az emberekre veszélyes, de a kisállatok és a madarak esetében akár halálos is lehet.

A teflon konyhai edényekben egy másik kémiai vegyület is megtalálható a perfluor-oktánsav, ami összekapcsolható több rákos megbetegedéssel is, mint például a mell-, a prosztata- és a petefészek rákkal. Miközben úgy hiszik, hogy a PFOA olyan kicsi mennyiségben található meg a teflonokban, hogy nem veszélyes az emberekre. Nagyon fontos, hogy csökkentsük háztartásunkban az ilyen edények használatát.

Egyébként a teflont 1938-ban egy véletlen során fedezték fel és az 1940-es évektől kezdték forgalomba helyezni. Azért kezdték el használni, mert tulajdonságai nagyon ideálisak voltak, mert kémiailag a poli-tetrafluor más kémiai anyaggal nem reagál, így folyadéktaszító és súrlódásmentes réteget alkot. Előny volt ugye a taszító hatása. Az 50-es évektől a fő felhasználási területe a teflonnak a főzőedények volt.

Amerikában a fő gyártója a DuPont volt, ahol anno felfedezték és elnevezték teflonnak. Wilmingtonban kezdték gyártani és nem foglalkoztak a szabályokkal és a folyóba engedték a káros PFOA-t. Évtizedeken keresztül mérgezték a helyi embereket és állatokat és szomorú, hogy csak a 90-es évek legvégétől kezdtek a problémával foglalkozni. Megzavarja a PFOA a hormonműködést, csökkenti a férfiak tesztoszteronszintjét. További veszélyforrás lehet a pajzsmirigyrák, a vese- és májbetegségek, a meddőség és a hererák kialakulásában. Ez elég ijesztően hangzik, huh van mitől tartani. Sajnos leginkább a magzatok és a fejlődésben lévő gyerekek vannak veszélyben. Készült is egy film erről „Sötét vizeken” címmel, ahol bemutatják, hogy a teflonmérgezés milyen veszélyes. Egy gyermeket mutatnak be, aki arcdeformációval született. A DuPont 600 millió dollár kártérítést fizetett ki az érintetteknek és 2017-ben be is zárták az üzemet.

Az a baj, hogy akárcsak az ólom a teflon is nagyon lassan ürül ki a szervezetből. Egy a vegyi 1999-es vizsgálat szerint az USA-ban az emberek 98%-a érintett, szervezetükben kimutatható a vegyi anyag. A film hatására egyre nagyobb lett a felháborodás és a vizsgálat során kimutatott adatok alapján az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal meghirdette a PFOA kivezetési programját és 2013-ban szinte ki is vonták a gyártásból. Magát a teflont még készítik, de a PFOA-t már nem használják hozzá.

Abban a kutatók egyetértenek, hogy nem szabad túlhevíteni a teflonedényt, mert amúgy önmagában a teflon nem mérgező. A probléma hevítéskor jelentkezik, ilyenkor a teflon elkezd bomlani és mérgező anyagok szabadulhatnak fel. Hiába nincs már benne a PFOA, még így is laboratóriumi körülmények között a PTFE is engedett ki magából olyan gázokat, amelyek hidegrázást, fejfájást okoztak.

+Erősségek

Nem ragad le

-Hátrányok

Mérgező gázokat tartalmaz a bevonat

Buksika

Nem ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments