Körömvirág - vélemény

Átlag: 5 (2 szavazat)

Közzétéve 2021 november, 19 - 15:15

A sokoldalú körömvirág.

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 600 Forint

A körömvirág nagyon fontos gyógynövény az életünkben. Alkalmanként fogyasztjuk a körömvirág teát, és  rendszeresen használjuk a körömvirág krémet. Korábban volt a kertünkben körömvirág, de valami miatt kipusztult. Most az ősszel ismét ültettünk, remélem, hogy jövőre sikerül virágoznia. Gyönyörű sárga virága a kertnek, az udvarunknak is dísze lehet. Mostanában gyógynövényboltban szoktuk vásárolni a teafüvet, a krémet pedig drogériában. Régebben készítettem körömvirág krémet, még most is van belőle, a teát pedig közvetlenül a leszedett növényből főztük.  Jótékony hatását mindenkinek érdemes kipróbálnia. 

A körömvirág kiemelkedő helyet foglal el hazai gyógynövényeink között. Vidéken, mint kerti növényt termesztik, de vadon is előfordul. Mivel az emberek körében is elismert a gyógyereje – nemcsak a kertekben, hanem a szántóföldeken is termesztik. 

A körömvirág 30-60 cm-re nő meg, virágzata sárga, narancssárga színben pompázik. Szára és levelei nedvdúsak és ragacsos tapintásúak. 

Különböző változatai lehetséges. Van amelyiknek sötét, van amelyiknek világos a porzó tokja. Gyógyhatásukat tekintve azonban teljesen egyforma mind. 

Ha a virágai reggel 7 óra után még csukva vannak – aznap eső lesz, régebben ezért esőjósként szerepelt. 

A népi gyógyászatban ezt a növényt szárastól, levelestől gyűjtik és hasznosítják. 

A gyűjtést azonban érdemes ragyogó napsütésben végezni, mert akkor a legnagyobb a gyógyhatása. Még késő ősszel is lehet frissen szedni a kertekben, egészen addig, amíg a lisztharmat be nem lepi. 

Fészkes virágzatú, erősen hasonlít a hegyi árnikához, gyógyhatásával azonban felülmúlja azt.

A körömvirág tea javítja a keringést, tisztító hatású. Gyógyítja a gyomor és bélrendszer betegségeit, gyomorgörcsöket, fekélyeket. Vírusos megbetegedések esetén is gyógyító hatású.

Elkészítése: 1 púpozott teáskanál körömvirágot adunk egy negyed liter felforralt vízhez, kb. 10 percet állni hagyjuk, majd leszűrjük.

A körömvirág kenőcs elősegíti a sebek gyógyulását. Jó a visszérre, égési sebekre, fagyásra, rosszindulatú fekélyre is. Lábgombásodás esetén is jótékony hatása van.

Elkészítése: két marék körömfüvet, szárát, virágját, levelét összevágunk. Természetes anyagokkal táplált disznó bélzsírjából, vagy jó minőségű disznózsírból fél kilónyit úgy felmelegítünk, mintha hússzeletet akarnánk sütni. Ebbe a forró zsírba tesszük a felaprított körömvirágot. Hagyjuk egy kicsit sercegni, megkeverjük és levesszük a tűzről. Lefedve egy napig állni hagyjuk az egészet. Másnap kicsit felmelegítjük és egy vászonkendőn átszűrjük egy előkészített tiszta edénybe.

Ülőfürdőt is készíthetünk körömvirágból, amely mirigyduzzanatokra, sömörre, szemölcsökre és különböző bőrproblémákra is jótékony hatással van.

Elkészítése: két marék friss, vagy száz gramm szárított növényt használunk egy fürdéshez. Felforraljuk és a fürdővízhez szűrjük.

Friss lé: megmossuk a körömvirág szárát és levelét, és nedvesen gyümölcscentrifugával kinyerjük a friss levét.

Tinktúra: egy marék virágzatot egy liter valódi pálinkába két hétig a napon, vagy 20 fok körüli hőmérsékleten állni hagyjuk.

Egyszóval sok mindenre nagyon jótékony hatása van a körömvirágnak. Nagyon szeretem ezt a csodálatos gyógynövényt és rendszeresen használom.

+Erősségek

Gyógyító hatású

Jessyke

Ajánlom

+2

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments

Más vélemények

Körömvirág fotók

2023.04.16

Körömvirág szappan készítése házilag

KÖRÖMVIRÁGOS SZAPPAN KÉSZÍTÉSE HÁZILAG Néhány évvel ezelőtt próbáltam ki a háziszappan készítését, egy remekbe szabott bio oldalon lévő recept nyomán. Őszintén szólva, nem vagyok rendszeres...