Roquefort - vélemény

Átlag: 4.5 (1 szavazat)

Kategória: Egyéb termékek

Közzétéve 2021 augusztus, 22 - 16:16

A sajtok királya

Elsőre nem egy gusztusos sajt. De ha valaki szereti a különleges ízeket annak nagy kedvence lesz. A sajt belül fehér, kicsit üreges a penészfoltok kékes-zöldes-szürkések. Az íze erős olvad a szájba. Zöldpenészesnek is hívják. Juhtejből készül.  Egy jó minöségű Tokaji asszúval isteni finom.  Tudnivaló a sajt származásáról:  Franciaország második legnépszerűbb sajtja és a legnépszerűbb kéksajtja. Hagyományos juhtenyésztő vidékről, egy 900 lelket számláló kis dél-franciaországi községből Roquefort-sur-Soulzonból származik.  A Rouergue vidék mészköves talaján megélő birkák tejéből készíthetnek. A kopár Cévennek-hegység széljárta, karsztos felföldjének peremén elterülő vidék ez, ahol csak a tövises bozótok és a caune juhok osztoznak a kopár legelőn, mely azonban pompás ízűvé varázsolja a tejüket.                                                     

  • csak nyers juh tejből készülhet, 
  • csak ezen a dél-francia vidéken, 
  • oltóanyaga az érlelő pincékben jelen van, 
  • a tejet az ellést követően 20 nappal lehet csak fejni, 
  • a juhok legyenek a legelőkön amikor csak lehet, 
  • a területről kell származnia a takarmány ¾-ének, 
  • a nyers tejet nem melegíthetik 34 C° foknál magasabbra, 
  • a fejéstől számítva 48 órán belül a tejhez kell adni az oltót,
  • az egész sajt előállításának folyamatát a megjelölt területen lehet csak készíteni: érlelés, hűtés, vágás, csomagolás.                                                                                                                                                         Az eredeti roquefort csomagolásán egy piros juh van.

almababa

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments