Mikulásvirág - vélemény

Átlag: 4.25 (2 szavazat)

Közzétéve 2023 február, 10 - 11:11

A Mikulásvirág az Adventi időszak legcsodálatosabb virága.

Felhasználási tapasztalat:: több mint 1 hónap
Ár : 2000 Forint

Ezt a csodálatosan szép Mikulásvirágot a legjobb Barátnőmtől kaptam ajándékba – Adventi időszakban Mikulásra. Nagyon vigyázok rá és próbálom ápolgatni, mert akitől kaptam – Őt is nagyon szeretem. Nem egyszerű a gondozása, de meghálálja. Mindennap ránézek és látom, hogy szép.

A Mikulásvirág az adventi és a karácsonyi időszak legkedveltebb növénye – bár én mindig a mikuláshoz kötöttem. Sokan csak egyetlen szezonra vásárolják, mert  virágzásra bírni a következő évben nem egyszerű feladat.  Hogyha a számára megfelelő körülmények között van november és február között virágzik. Igazi díszítőértékét a virágzása idején megjelenő színes felleveleinek köszönheti, amelyek hogyha nagyon ideálisak a körülményei 3-4 hónapig mutatósak maradnak. A leveleinek a színe egyébként zöld. Nagyon sok színben lehet kapni: piros, rózsaszín, fehér, halványsárga. Számomra az évvégén a legszebb a piros-bordó levelű Mikulásvirág. 

Tavasszal a növényt vissza lehet vágni, de figyeljünk oda tejszerű nedvére, amely enyhén mérgező, allergiás tüneteket is okozhat. 

A Mikulásvirág nem a legegyszerűbben nevelhető növények közé tartozik. Figyeljünk rá, hogy mikor hoz új hajtásokat, mert ebben az időszakban bőséges vízellátásra és tápanyag-utánpótlásra szorul. Olyan helyre kell helyezni, ahol éri a fény, de a tűző napot nem szereti. Télen minél világosabb helyen van, annál jobban virágzik, és megtartja színes felleveleit. Nyáron ki lehet tenni a kertbe, vagy erkélyre, napfénytől mentes, világos helyre. Arra vigyázzunk, hogy ne legyen huzatban, mert arra nagyon érzékeny. Változó szobai hőmérsékleten sem érzi jól magát, és a fűtőtest közelében sem. Szeptember végétől május végéig a számára megfelelő hőmérséklet a 16-20 fok, de 22-23 foknál magasabb hőmérsékletű szobában elpusztul. 

Akkor kíván sok vizet, amikor friss hajtásokat, leveleket hoz, és természetesen virágzási időben. Ilyenkor folyamatosan legyen nedves a földje, de a táljában ne álljon a víz. Nagyon oda kell rá figyelni, ha kiszáradt a földje, kevés vizet kell neki adni. Ha nem akarjuk mindennap figyelni – hetente egyszer a cserepet vízzel teli tálba kell helyezni /a víz állott legyen/. Maradjon ott, amíg a föld meg nem szívja magát. Tápoldatozása akkor szükséges, amikor új hajtásokat, leveleket hoz, és ahogy korábban is írtam – amikor virágzik. 

Ősszel a virágzás előtti időszakban 12 óra teljes sötétségre van szüksége. Ez beindítja a rügyképződést. A virágbimbók kifejlődését követően már nincs szüksége a Mikulásvirágnak a teljes éjszakai sötétségre. Ha megfelelően tartjuk – februárig hozza a virágait, áprilisig pedig megtartja színes felleveleit. 

Miután elvirágzott és ledobta a felleveleit, rázzuk le róla a régi földet és ültessük át tőzeges virágföldbe. Az átültetést a későbbiekben elég lesz három évente megismételni. Ilyenkor a visszametszése is szükséges – 15 cm magasságban. Az ezután következő 2 hónap a virág nyugalmi időszaka, ekkor is tartsuk hűvös helyen. Ilyenkor ne tápoldatozzuk, és csak mértékkel locsoljuk. Két öntözés között hagyjuk a földjét kiszáradni. 

Nyáron új leveleket fog hozni, ekkor már öntözzük bőségesen – és gondoskodjunk a tápanyag utánpótlásról is. 

Amennyiben szeretettel és tudatosan gondozzuk ezt a csodálatos kis növényt sokáig gyönyörködhetünk benne.

 

+Erősségek

Gyönyörű.

-Hátrányok

Könnyen elhullatja a virágát.

Jessyke

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments

Más vélemények

Mikulásvirág fotók

2023.05.29

Hogyan gondozzuk a mikulásvirágot tavasztól télig?

Talán kevesen tudják, de a már általunk is jól ismert mikulásvirág eredeti élőhelyen fává cseperedve akár a 3-4 méteres magasságot is elérheti. Nálunk azonban többnyire szezonnövény, karácsony...