Országok - vélemény

Átlag: 5 (3 szavazat)

Kategória: Országok

Közzétéve 2021 december, 02 - 21:21

A felkelő nap országában Japánban jártunk

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 1689 Forint
Megvásárolt: link

Japán

( 日本, : Nippon vagy Nihon, hivatalosan: 日本国, átírással: Nippon-koku vagy Nihon-koku, vagyis Japán Állam) szigetország . Nyugaton a , északon az , keleten a  és délen a Kelet-kínai-tenger mossa partjait. A 6852 szigetéből az öt legnagyobb , , ,  és , melyek az ország területének 97%-át adják. Az ország  oszlik, a legészakibb Hokkaidó, a legdélibb pedig Okinava. Népessége 2015-ben 127 millió fő volt. Fővárosa és legnagyobb városa , melynek lakossága 13 millió. Az agglomerációt is beleszámítva a világ legnépesebb  számít, összesen 38 millió lakossal. A fővároson kívül még tizenegy milliós nagyváros található Japánban. A népesség 98,5%-a  nemzetiségű, a lakosság túlnyomó része városokban él.

Régészeti kutatások szerint a  a szigeteket már lakták. A 12. századtól 1868-ig  uralták az országot, a császár nevében. A 17. században , mely 1854-ig, a  aláírásáig tartott. 1868-ban létrejött a , mely agresszív terjeszkedésbe kezdett a régióban, melynek végül a  elszenvedett vereségük vetett véget. 1947 óta , uralkodója, a  mára a világ egyetlen .

A nagy múltra visszatekintő Japán ma a harmadik legnagyobb gazdasági hatalom az  és  után, a Föld leggazdagabb országainak egyike, számos nemzetközi szervezet, többek között az , a , a , a , az  tagja és  számít.

Elismertek és népszerűek a , a , a , a  és az  műfajai, a , valamint videójátékok. Japán jelentősen hozzájárult a modern technológiához és tudományhoz is, számos ismert márka származik a szigetországból, mint például a , a , a , a , a , a , a , , a  vagy a .

Domborzat[]

 

Japán az űrből, 2003 májusában

 

fürdőznek  meleg vizű forrásaiban

A Japánhoz tartozó 6852    partvidéke mentén fekszik. A legjelentősebb  északról dél felé haladva ,  (a fő ),  és . A  (vagy más néven Nanszei-szigetek), beleértve ,  szigetétől délre fekszenek. Ezeket a szigeteket együttesen  is szokták nevezni.

Az ország kb. 75%-a erdős, hegyes terület, amely alkalmatlan ,  és lakossági használatra a meredek lejtők, a , a szélsőséges , a gyenge  és az esőzések által okozott  miatt. Ez azt okozta, hogy a lakható területeken a  az egekig szökött, főleg a partvidéki területeken. Japán a  a világon.

A felkelő nap országa a  szeizmikusan aktív területén fekszik, három  találkozásánál. Emiatt gyakoriak a ,  észlelhető. A  folyamán több, kisebb-nagyobb  pusztított az országban, melyek gyakran okoztak gyilkos  (-ben a több mint 6400 embert ölt meg).

Vízrajz[]

Az ország szigetvilág jellegéből következik, hogy igazán hosszú folyók nincsenek. De mivel az éghajlat sokfelé esős, patakban, kisebb folyóban nincs hiány, ilyenek mindenfelé vannak.

Éghajlat[]

Az  Japánban nagyrészt , ám északról délre erősen változik. Az országot hat nagy  övezetre lehet osztani:

·          – a legészakibb. Jellemzői a hosszú, hideg  és hűvös . A  nem gyakori, de a szigetet télen gyakran sújtják hóviharok.

·          –  nyugati partvidékén az északnyugati  telenként jelentős  okoz. Nyáron ez a terület hűvösebb mint a  partja, de a  jelenség miatt gyakran igen magas hőmérsékletek alakulnak ki.

·          – tipikus  jellemzi, a telek és nyarak, valamint a nappalok és  közti nagy  különbségekkel. A csapadékmennyiség aránylag kicsi.

·          – a  és  régiók hegyei pajzsként védik ezt a területet a szelektől, ami ennek a régiónak kellemes időjárást biztosít egész évben.

·          – a keleti part télen hideg, gyakori a hóesés, a nyár viszont meleg a délkeleti  miatt.

·          – éghajlatuk szubtrópusi, meleg telekkel és forró nyarakkal. A csapadék nagyon gyakori, főleg az esős évszakokban. A  időszakosak.

A fő   elején kezdődik . Az ezért felelős  az év során észak felé halad, és  tűnik el végleg, általában  végén. nagy részén az esős évszak  közepén kezdődik el és körülbelül hat hétig tart. Nyár végén és  elején a tájfunok gyakran hoznak nagy mennyiségű csapadékot.

Élővilág, természetvédelem[]

Japán erdői kilenc  alkotnak, amelyek tükrözik a szigetek éghajlatát és domborzatát. Délről észak felé utazva  és   találkozunk először. A fő szigetek mérsékelt éghajlatú területein  láthatunk, a hideg északi régióban pedig fenyveseket.

Az ötvenes és hatvanas évek gyors iparosítása közben elhanyagolták a környezet védelmét. Azóta viszont nagy erőfeszítéseket tesznek az élhető környezet fenntartásáért. Sikereket is értek el. Jelenleg legfontosabbnak a következőket tartják: a városi légszennyezés csökkentése, a szennyvíz-kezelés, a vizek túlságos feldúsulása tápanyagokkal („algásodás”), a vegyszerek kezelése.

Japán élenjáró ország az új, környezetbarát technológiák fejlesztésében. Ezeknek mára a gazdasági jelentősége is nagy, exportálható árut jelentenek.

+Erősségek

Nagyon hasznos

-Hátrányok

Túlzásba vitel káros

waining2022

Ajánlom

+1

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments

Más vélemények

Országok fotók

2022.05.20

Nepál 1974-ig!

Bizonyára sokan, keveset halottak Nepál-ról.Az indiai szubkontines valaha volt királyságáról.Engem érdekelt, miven nem sokat mindent   tudtam rólla, ezért utána néztem.A múltbeli még az 1970-es...
Országok fotók

2022.04.06

Ausztria

Immár két éve,hogy ismerősöm meghívására Ausztriában jártam.Feledhetetlen élményekben volt részem. Gondoltam leírom,megosztom az olvasókkal tapasztalataimat, a teljesség igénye nélkül.Amit röviden...