Közzétéve 2023 június, 04 - 15:15
A káposzta: Antibiotikumok használata utáni természetes bélflóra javító
Ár : 1000 Forint
A káposzta az egyik legrégibb és legelterjedtebb természetes gyógyszerünk. Méltatlanul hanyagoljuk ezt az egyik legértékesebb zöldségfélét. Jó tulajdonságai – olcsó, egész évben kapható, gazdag tápértékű és változatos formában elkészíthető.
Régen, az öregek rengeteg káposztát fogyasztottak télen, hogy legyen erejük a tavaszi-nyári munkálatoknál. A káposztát savanyított változatában krumplival, szalonnával ették, hiszen e három összetevőben szinte minden anyag megtalálható, ami a jó erőnléthez szükséges. A káposzta az egyik legmagasabb C-vitamint tartalmazó zöldségünk – emiatt is lenne fontos, hogy visszanyerje a szerepét a napjaink konyhájában is.
A fejes káposzta rokona a kelkáposzta, a kelbimbó, a karfiol, a brokkoli, a karalábé, sőt bármilyen meglepő – a retek és a torma is. (Az enyhe csípőssége okán).
A káposzta különösen gazdag K-vitaminban, klorofillban, E-vitaminban. Kitűnő vas, kalcium- és káliumforrás. A legtöbb tápanyagot a sötétebb színű, külső levelek rejtik. A káposzta rostanyag tartalma serkenti az emésztést, gyorsítja a béltartalom áthaladását, tisztítja a szervezetet.
A nyers káposztalé rendkívül jól tisztítja a beleket, különösen a vastagbelekre van jó hatással. Ha valami nincs rendben a vastagbélben, akkor a káposztalé elfogyasztása után szokatlanul nagy mennyiségű gázok keletkeznek. Ez annak a jele, hogy a vastagbél nem működik rendesen, illetve idegen baktériumok vannak jelen. A bélflóra pusztulása gyakori jelenség antibiotikum használata után is. A bélflóra helyes működése rendkívül szükséges az emésztéshez: Ha a káposztát pépesen fogyasztjuk, jobban megemésztődik ezáltal pedig lényegesen emelkedik a bélben a barátságos, az emésztést elősegítő baktériumok száma. A savanyú káposztában lévő mikroorganizmusok, B- és K-vitamint termelnek, elősegítik a belekben a hasznos baktériumok elszaporodását. A savanyú káposzta egy adagja fedezi a napi K-vitamin szükségletünket, mely fontos szerepet játszik a sebek gyógyulásában. A savanyú káposzta levéből készített ital növeli az étvágyat, serkenti az anyagcserét, ugyanakkor enyhe hashajtó hatása miatt tisztítja a gyomrot és a beleket.
Vigyázat: A savanyú káposzta fokozza a gyomorsav termelődését, ezért gyomor és nyombélfekély, vesebaj, valamint hasnyálmirigy-gyulladás esetén kerülendő.
Most egy olyan káposztás receptet írok le, amit ha elkészítünk, a gyerekeknek is „elfogadható”- szerethető formában tudjuk tálalni e csodás vitaminbombát. Igaz, a főzés-és sütés során veszít a vitamin értékéből minden zöldség, mégis érdemes próbálkozni a természetes vitamin bevitellel. Káposztás csiga recept- hozzávalók:
50 dkg liszt
3 dl langyos víz
1 csapott evőkanál só
3 evőkanál zsír (nem olvadt állapotban)
1 zacskó szárított élesztő vagy 2,5 dkg friss élesztő
Töltelékhez:
kb 1kg friss káposzta
3 evőkanál olaj vagy zsír
só, bors /// A fél kg-nyi dinsztelt káposztát tegyük a kinyújtott tésztára, ízlésünknek megfelelően.
Elkészítés:
A káposztát lereszeljük, vagy apró csíkokra vágjuk. Kevés zsiradékon sóval, borssal folyamatos kevergetés mellett, fedő nélkül dinszteljük, így jobb íze lesz, mintha főznénk. Szükség esetén még pótolható a zsiradék. Hagyjuk kihűlni.
A lisztet a sóval elkeverve egy mély tálba tesszük, a tetejére egy kis mélyedésbe tesszüka porélesztőt. A felmelegített, langyos vizet ráöntjük az élesztőre. (Ha friss élesztőt használunk, akkor a langyos vízbe morzsoljuk az élesztőt és utána teszem a liszthez.) A zsírt is hozzákeverjük és összegyúrjuk. Dagasztjuk pár percig, majd kb 50 percig, enyhén meleg helyen, letakarva, kelni hagyjuk.
Kelesztés után átgyúrjuk a tésztát és kinyújtjuk kb 40x40cm-es méretűre. Egyenletesen rákenjük a kihűlt káposztát. Szorosan feltekerjük a tésztát és 3 cm-es szeletekre vágjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a káposztás csigákat, nem túl közel egymáshoz,. 1/4 óráig pihentjük a tepsiben, míg előmelegítjük 180 C fokosra a sütőt.
A pihentetés után kb 20-25 perc alatt megsülnek a káposztás csigák. Hagyjuk kihűlni a káposztás tekercseket, de langymelegen is ízletes. Jó étvágyat!
Ebben a csiga formában imádják a gyerekek is! 🙂
A káposzta az egyik legrégibb és legelterjedtebb természetes gyógyszerünk. Méltatlanul hanyagoljuk ezt az egyik legértékesebb zöldségfélét. Jó tulajdonságai – olcsó, egész évben kapható, gazdag tápértékű és változatos formában elkészíthető.
Régen, az öregek rengeteg káposztát fogyasztottak télen, hogy legyen erejük a tavaszi-nyári munkálatoknál. A káposztát savanyított változatában krumplival, szalonnával ették, hiszen e három összetevőben szinte minden anyag megtalálható, ami a jó erőnléthez szükséges. A káposzta az egyik legmagasabb C-vitamint tartalmazó zöldségünk – emiatt is lenne fontos, hogy visszanyerje a szerepét a napjaink konyhájában is.
A fejes káposzta rokona a kelkáposzta, a kelbimbó, a karfiol, a brokkoli, a karalábé, sőt bármilyen meglepő – a retek és a torma is. (Az enyhe csípőssége okán).
A káposzta különösen gazdag K-vitaminban, klorofillban, E-vitaminban. Kitűnő vas, kalcium- és káliumforrás. A legtöbb tápanyagot a sötétebb színű, külső levelek rejtik. A káposzta rostanyag tartalma serkenti az emésztést, gyorsítja a béltartalom áthaladását, tisztítja a szervezetet.
A nyers káposztalé rendkívül jól tisztítja a beleket, különösen a vastagbelekre van jó hatással. Ha valami nincs rendben a vastagbélben, akkor a káposztalé elfogyasztása után szokatlanul nagy mennyiségű gázok keletkeznek. Ez annak a jele, hogy a vastagbél nem működik rendesen, illetve idegen baktériumok vannak jelen. A bélflóra pusztulása gyakori jelenség antibiotikum használata után is. A bélflóra helyes működése rendkívül szükséges az emésztéshez: Ha a káposztát pépesen fogyasztjuk, jobban megemésztődik ezáltal pedig lényegesen emelkedik a bélben a barátságos, az emésztést elősegítő baktériumok száma. A savanyú káposztában lévő mikroorganizmusok, B- és K-vitamint termelnek, elősegítik a belekben a hasznos baktériumok elszaporodását. A savanyú káposzta egy adagja fedezi a napi K-vitamin szükségletünket, mely fontos szerepet játszik a sebek gyógyulásában. A savanyú káposzta levéből készített ital növeli az étvágyat, serkenti az anyagcserét, ugyanakkor enyhe hashajtó hatása miatt tisztítja a gyomrot és a beleket.
Vigyázat: A savanyú káposzta fokozza a gyomorsav termelődését, ezért gyomor és nyombélfekély, vesebaj, valamint hasnyálmirigy-gyulladás esetén kerülendő.
Most egy olyan káposztás receptet írok le, amit ha elkészítünk, a gyerekeknek is „elfogadható”- szerethető formában tudjuk tálalni e csodás vitaminbombát. Igaz, a főzés-és sütés során veszít a vitamin értékéből minden zöldség, mégis érdemes próbálkozni a természetes vitamin bevitellel. Káposztás csiga recept- hozzávalók:
50 dkg liszt
3 dl langyos víz
1 csapott evőkanál só
3 evőkanál zsír (nem olvadt állapotban)
1 zacskó szárított élesztő vagy 2,5 dkg friss élesztő
Töltelékhez:
kb 1kg friss káposzta
3 evőkanál olaj vagy zsír
só, bors /// A fél kg-nyi dinsztelt káposztát tegyük a kinyújtott tésztára, ízlésünknek megfelelően.
Elkészítés:
A káposztát lereszeljük, vagy apró csíkokra vágjuk. Kevés zsiradékon sóval, borssal folyamatos kevergetés mellett, fedő nélkül dinszteljük, így jobb íze lesz, mintha főznénk. Szükség esetén még pótolható a zsiradék. Hagyjuk kihűlni.
A lisztet a sóval elkeverve egy mély tálba tesszük, a tetejére egy kis mélyedésbe tesszüka porélesztőt. A felmelegített, langyos vizet ráöntjük az élesztőre. (Ha friss élesztőt használunk, akkor a langyos vízbe morzsoljuk az élesztőt és utána teszem a liszthez.) A zsírt is hozzákeverjük és összegyúrjuk. Dagasztjuk pár percig, majd kb 50 percig, enyhén meleg helyen, letakarva, kelni hagyjuk.
Kelesztés után átgyúrjuk a tésztát és kinyújtjuk kb 40x40cm-es méretűre. Egyenletesen rákenjük a kihűlt káposztát. Szorosan feltekerjük a tésztát és 3 cm-es szeletekre vágjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a káposztás csigákat, nem túl közel egymáshoz,. 1/4 óráig pihentjük a tepsiben, míg előmelegítjük 180 C fokosra a sütőt.
A pihentetés után kb 20-25 perc alatt megsülnek a káposztás csigák. Hagyjuk kihűlni a káposztás tekercseket, de langymelegen is ízletes. Jó étvágyat!
Ebben a csiga formában imádják a gyerekek is! 🙂
Ízletes
Egészséges
Helyreállítja a bélflórát
Nincs
Bondár Dinda
Ajánlom
Szabálysértés bejelentése
Minden hozzászólás