Közzétéve 2022 november, 08 - 16:16
Barackos finomságok!
Ár : 1500 Forint
Vonalkód: 14041
Itt a nyár, itt a barack szezonja is.Kevesen tudják milyen egyszerűen, és milyen finomságokat készíthetünk barck felhasználásával.
Az őszibarack szezonja már a nyáron elkezdődik, és nevéhez illően őszig tart.Megunhatatlan formában kerülhet a süteményestényérokra,de akár húsokkal is nagyon finom, egészséges gyümölcs.Egyszerű pitéket és látványos, habos süteményeket süthetünk belőle,kevés hozzávalókkal is.
Előljáróban szeretném közzé tenni,hogy az őszibarack kiválasztásakor szagoljuk meg a gyümölcsöt, kellemesen édes illatúnak kell lennie.Akkor jó ha puha tapintású,de nem pépes.Keresssük a krémszínű aranytól a sárgáig,terjedő alapszínt.Az őszibarack pírja a fajtát jelzi, nem pedig az érettséget.Ne nyomkodjuk mert megbarnul.
Tárolásáról!
Az éretlenebb őszibarackot tároljuk szobahőmérsékleten, és néhány napon belül beérik.Az érett darabokat azonban tegyük hűtőbe, és a vásárlástól számított egy héten belül fogyasszuk el.
Minnél hamarabb megérjen!
Furcsa, de működőképes tipp, ha azt szeretnénk,hogy a barack minnél hamarabb beérjen, helyezzük az éretlen darabokat papírzacskóba, és tegyünk mellé almát.Az érett alma ugyanis segíti felgyorsítani a barackban zajló érési folyamatot.
A felszeletelt őszibarack nem barnul meg, ha citromleves vízbe mártjuk.
Az őszibarackot késsel is hámozhatjuk, mint a burgonyát, de ha 30 másodpercig forró, majd hideg vízbe máretjuk, könnyen lehúzhatjuk a héját.A mag eltávolításához pedig vágjuk félbe,a mag körül, csavarjuk meg a feleket, majd könnyen kiesik a mag is.
Remélem ezeket a fortélyokat hasznosítani fogják!
Javasolok még könnyen elkészíthető finomságot mondjuk a hétfői desszertnek!
RISZTIKUS PITE!
Hozzávalók nyolc szelethez!
25 dk liszt,- 1 ek cukor-10 ek vaj,-50ml jéghideg víz.
Töltelékhez:
60 dk nektarin-2 ek.liszt,-4 ek. porcukor,-+ 2 tálaláshoz,-2 ek. őrült mandula.
Elkészítési idő mindössze 30 perc!
Az őszibarackot a lisztet,egy csipet sót, a cukrot, összekeverjük, gyors mozdulatokkal hozzámorzsoljuk a hideg vajat, és kortyonként adagolunk hozzá a hideg vizet, ezzel lazítjuk a tésztát.Addig gyúrjuk, amíg cipóvá összeáll.
Fóliába csomagoljuk, és 30 pewrcig pihentewtjuk a hűtőben.Közben a barackot megmossuk, nem hámozzuk meg, csak kettévágjuk, kimagozzuk és feleket négy hat cikkre vágjuk.A lisztet összekeverjük a cukorral és a mandulával.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük, sütőpapíron kb 25 cm átmérőjű körlappá nyujtjuk a tésztát, de az is jó ha ovális lessz.
Közepére szórjuk a mandulás keveréket, de 2 evőkanálnyit hagyjunk a tetejére is.Erre halmozzuk a cikkekre vágott nektarint és a tetejére szórjunk keveset a mandulás lisztből.A tészta széleit felhajtjuk a gyümölcsre, és kis peremet formázunk.
Sütőben 40 perc alatt készre sütjük.Tálaláskor megszórjuk még porcukorral.
Egészségére!
HABOS PISKÓTAOMLETT!
Rendhagyó módon most az elkészítéséhez kezdem!
Elkészítése 45 perc + sütése.
A sütőt 200 fokra felmelegítjuk, a piskotához egybeszitáljuk a lisztet, a sütőport, és a keményítőt.
Kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjét csipetnyi sóval, kemény habbá felverjük.A tojássárgáját habosra keverjük, a cukorral,vaniliás cukorral, majd összeforgatjuk a habbal.Hozzáadjuk a lisztes keveréket, és összedolgozzuk.
Sütőpapírra 8 db. 12 cm-es kört rajzolunk, és ezeket kikenjük tésztával, a sütőben 8-10 percig sütjük.Közben a formázáshoz vastagabb nyújtófát vagy papírhengert bevonunk alufóliával.A megsült tésztát 1 percig pihentetjük, majd a piskótát a papírról levéve a nyújtáfára hajtjuk és így hűlni hagyjuk.
A barackot meghámozzuk, kimagozzuk, cikkekre vágjuk, a tejszínt a vaniliás cukorral és a habfixálóval felverjük, habzsákba szedjük, és a tésztába nyomjuk.Elrendezzük rajta a barackot, megszórjuk mandulával, és a porcukorral.
HOZZÁVALÓK:
5 dgk liszt,- 1 tk. sütőpor,-1,5 dkg étkezési keményítő,-4 tojás,- 8 dkg cukor,- 1 cs. vaniliás cukor.
Töltelékéhez:
60 dkg őszibarack,- 5dl tejszí,- 1 cs. vaniliás cukor,-1 cs. habfixáló.- 5 dkg pirított mandulaforgács,-porcukor a díszítéséhez.
KÖNNYŰ BARACKOS SÜTEMÉNY!
3 csomag vaniliás pudingpor,-10 dl tej,- 4 ek. cukor,-15 szem őszibarack,-1 csomag friss leveles tészta 275g.
1 csomag babapiskóta-korong és porcukor a díszítéshez.
Elkészítése:
A pudingot a csomagoláson leírtak szerint megfőzzük, a tejjel és a cukorral.A barackot megmossuk, kettévágjuk, és kimagozzuk.A sütőt 180 fokra előmelegítjük.A nagy tepsit ( 30×25) kibéleljük sütőpapírral.A leveles tésztát kitekerjük, félbevágjuk, kicsit nyujtunk rajta.Az egyik lapot a tepsipe tesszük, majd egy réteg piskótát rakunk rá.Erre helyezzük a barackokat, magházukkal lefelé, majd az egészet leöntjük pudinggal.A tetejét elsimítjuk, majd rátesszük a másik tésztalapot.
Az előmelegített sütőben 30 percig sütjük, majd ha kihűlt, legalább egy órára hűtőbe tesszük,hogy megdermedjen.
Porcukorral megszórva szeleteljük!
Jó étvágyat!
Mindössze három barackos sütit ismertettem de a barackos sütemények tárháza kimeríthetetlen.
Hozzávalók:
Egyszerű,de finom!
Csak három sütiről szól!
janosom
Ajánlom
Szabálysértés bejelentése
Minden hozzászólás