Közzétéve 2021 augusztus, 30 - 14:14

Egyik kedvenc süteményem a lekváros piskótatekercs

Felhasználási tapasztalat:: fél év, vagy több
Ár : 600 Forint

Egyik kedvenc süteményemről szeretnék írni, tapasztalataimat megosztani. Ez egy nagyon puha, finom és laktató – egyszerűen elkészíthető sütemény.  Amikor nehéz eldönteni és kevés időm van rá, általában ezt a finomságot szoktam megsütni. Szerintem mindenkinek ízlik, és egy teával, vagy kakaóval egy vacsorának is beillik. Nem kell hozzá sok minden és nem kerül sokba. Én gyakran el szoktam készíteni és rövid időn belül el is fogy.

Szeretném megosztani a piskótatekercs receptjét. Egy rúd piskóta tészta elkészítéséhez  6 db tojás szükséges, 10 dkg cukor és 2 csomag vaníliás cukor, valamint 10 dkg liszt. A piskóta megkenéséhez saját készítésű őszibarack lekvárt használtam, és porcukrot a tetejére.

A tojásokat kettéválasztjuk, és a fehérjét habverővel – a cukor hozzáadásával kemény habbá verjük. Egyenként hozzáadjuk a tojás sárgáit és tovább habosítjuk. A lisztet egy fakanállal óvatosan hozzá keverjük, én mindig szitálva szoktam a lisztet hozzáadni, így lágyabb lesz a tésztája.

Egy tepsit, amely 30×40 cm nagyságú sütőpapírral kibélelünk /ha nincs sütőpapír kivajazzuk és lisztezzük/, és a tészta masszát egyenletesen elterítjük benne. 150 fokos előmelegített sütőben addig sütjük, amíg aranybarna nem lesz a teteje. Amikor megsült, ne vegyük ki azonnal, nehogy a piskóta összeessen. A sütőből kivéve vízzel megspricceljük, majd egy tiszta konyharuhára kiborítjuk, és a konyharuhával együtt feltekerjük. Így hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt megkenjük lekvárral, ismét összetekerjük, és vastagon megszórjuk porcukorral.

A piskótaalapot csokoládékrémmel is megkenhetjük, úgyis nagyon finom. 15 dkg étcsokoládét apró darabokra törünk. Gőz felett 10 dkg vajjal és 1 dl tejszínnel simára keverünk, és sűrűre főzünk. Kettéosztjuk és az egyik felét egyenletesen elosztjuk a piskótatésztán – majd feltekerjük. A megmaradt csokoládémasszát a tetejére kenjük. Lehet díszíteni is, így már ünnepi süteménynek is beillik.

A piskótatészta elkészítésénél nagyon fontos, hogy a tojás friss legyen, mert akkor lesz könnyed és lágy a tésztája.

A piskótatekercs, akár lekvárosan, akár csokoládékrémmel megkenve vendégvárásra is kiválóan alkalmas. Mindig nagy sikerünk van vele, mindenki szívesen fogyasztja, és el szokták kérni a receptjét is.

Érdemes rögtön két rudat sütni, mert pillanatokon belül elfogy.

+Erősségek

Finom, olcsó és egyszerű.

-Hátrányok

Nem diétás.

Jessyke

Ajánlom

0

Szabálysértés bejelentése

Minden hozzászólás

Értesítés a
0 Legyél az első, aki hozzászól
Inline Feedbacks
View all comments