Közzétéve 2021 augusztus, 22 - 16:16
A sajtok királya
Elsőre nem egy gusztusos sajt. De ha valaki szereti a különleges ízeket annak nagy kedvence lesz. A sajt belül fehér, kicsit üreges a penészfoltok kékes-zöldes-szürkések. Az íze erős olvad a szájba. Zöldpenészesnek is hívják. Juhtejből készül. Egy jó minöségű Tokaji asszúval isteni finom. Tudnivaló a sajt származásáról: Franciaország második legnépszerűbb sajtja és a legnépszerűbb kéksajtja. Hagyományos juhtenyésztő vidékről, egy 900 lelket számláló kis dél-franciaországi községből Roquefort-sur-Soulzonból származik. A Rouergue vidék mészköves talaján megélő birkák tejéből készíthetnek. A kopár Cévennek-hegység széljárta, karsztos felföldjének peremén elterülő vidék ez, ahol csak a tövises bozótok és a caune juhok osztoznak a kopár legelőn, mely azonban pompás ízűvé varázsolja a tejüket.
- csak nyers juh tejből készülhet,
- csak ezen a dél-francia vidéken,
- oltóanyaga az érlelő pincékben jelen van,
- a tejet az ellést követően 20 nappal lehet csak fejni,
- a juhok legyenek a legelőkön amikor csak lehet,
- a területről kell származnia a takarmány ¾-ének,
- a nyers tejet nem melegíthetik 34 C° foknál magasabbra,
- a fejéstől számítva 48 órán belül a tejhez kell adni az oltót,
- az egész sajt előállításának folyamatát a megjelölt területen lehet csak készíteni: érlelés, hűtés, vágás, csomagolás. Az eredeti roquefort csomagolásán egy piros juh van.
almababa
Ajánlom
Szabálysértés bejelentése
Minden hozzászólás